ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 31 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Söyleyecek çok sözümüz olabilirSayı: 554 - 07.05.2008


20 yıl önce 1988’de İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile o zamanki Çekoslovakya’da bir konser turnesine çıkmıştık.

İlk durağımız Bratislava, son durağımızsa Prag’dı. Arada Brno adında hiçbirimizin o güne kadar duymadığı bir kentte iki konser vermemiz söz konusuydu.

“Kaplıca şehriymiş” dedi bilenler. Kaldığımız oteli de, konser salonunu da hiç beğenmemiştik. Orkestra üyeleri bir an önce Prag’a gidip oradan ucuza kristal almayı planlıyordu. Sonuçta aldığımız kristallerin çoğu 'demir perde gerisinin kalitesiz (!) ambalajlarından dolayı’ yolda kırıldı ya neyse... 

Aradan 20 yıl geçti. Demir Perde çöktü, Çekoslovakya ikiye ayrıldı. Çek Cumhuriyeti de, Slovak Cumhuriyeti de Avrupa Birliği üyesi oldular. Hem Brno hem Prag, eski doku ve kültür korunarak güzelleşti. Çek Cumhuriyeti Ulusal Müzik Konseyi, EMC yani UNESCO şemsiyesi altındaki Avrupa Müzik Konseyi’nin olağan yıllık toplantısının 2008 yılında Brno’da yapılmasına talip oldu; bu öneri 2007’de Barcelona’da yapılan toplantıda kabul edildi.

Oy verme hakkı kazandık

Bu arada Türkiye de, 2007’de Borusan Kültür Sanat olarak Avrupa Müzik Konseyi’ne üye olmuştu. 2005’ten beri her yıl bu toplantılara katılıyor ve 'üye adayı’ olarak kendimizi Avrupalı meslektaşlarımıza tanıtmaya çalışıyorduk.

Brno’ya MSGSÜ’den Dr. İlke Boran, Dr. Kıvılcım Yıldız ve bendenizden oluşan güçlü bir Türk ekibi olarak gitmemizi sağladı Borusan.

Bu yıl ilk kez yönetim kurulu seçimlerinde oy verme hakkı kazandık. Hatta beni yeni yönetim kuruluna aday bile gösterdi Avrupa Müzik Konseyi Başkanı Wouter Turkenburg.

İlk kez kültürel/politik bir ortamda seçimlere katılıyordum. Almanya, İsviçre, Avusturya, Macaristan ve İsrail delegeleri ile kadın delegeler yanıma gelip kulis yapmamı tavsiye ediyorlardı.  Hepsi de hem Türk olduğum hem de kadın olduğum için yönetim kuruluna seçilmem gerektiğini savunuyordu.

Sonuçta beni destekleyenlerin oyları yeterli olmadı ve yönetim kuruluna yıllardır EMC çalışmalarına emek veren Norveçli, Belçikalı, Alman, Avusturyalı, Finlandiyalı, Litvanyalı ve Slovenyalı delegeler seçildi. Alman destekçilerim İskandinav ve Baltık ülkelerinin birbirlerini tuttuklarını söyleyerek bu dayanışmayı gelecek yıl yarmamız gerektiğini belirttiler.

Aktif olmak çok önemli

Uluslararası siyaset buydu demek ki. Bana kalırsa bu tür uluslararası kültürel örgütlenmelerde aktif olmak ve görünürlülük çok önemliydi. Biz bu konuda henüz çok yeni ve toyduk ama kendimizi de kabul ettirmeyi başarmıştık.

EMC toplantılarına gide gele Türk bestecilerinin, icracılarının, müzik eğitimcilerinin mutlaka meslek örgütlerini kurup EMC şemsiyesi altında birleşmelerinin en başta kendilerine birey olarak yararı olacağına inancım her geçen gün biraz daha güç kazanıyor.

Çünkü EMC, çok dillilik, çok kültürlülük, kültürler arası diyalog, kültürel çeşitlilik kavramlarını ve entegrasyonu müzik bağlamında tartışıyor. Çünkü müzik, bütün farklı kültürlerin anlayabileceği bir dil. Bizim bu kavramlar hakkında sayısız önerimiz, söyleyeceğimiz çok söz olabilir.

 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.