ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Rusya'da Türkiye Kültür Yılı : "Nazım" Moskova'daSayı: 546 - 25.04.2008


Rusya'daki "Türkiye Kültür Yılı"nın  açılışı "Fazıl Say'ın "Nazım Oratoryosu" ile yapıldı... 1700 kişilik salonda  duygusal anları ve coşkusu doruklarda bir gece yaşandı. Gecenin sonunda  gözyaşlarını gizlemeye çalışan  sayısız insan  birbirine "Nazım işte asıl bu gece Moskova'daydı" diyordu... Açılışı yanımdaki koltuktan izleyen  Rus sanatçı Margarita Maleyeva'nın şu değerlendirmesi ise sonradan duyacağım birçok görüşü özetliyordu:

"Bizler bugüne dek hep Nazım Hikmet'in büyüklüğünü bilir severdik. Bu akşam Nazım'ın  ülkesinin sanatçılarını, bestecisini, orkestrasını, korosunu, tiyatro ve müzik  sanatçılarını  tanıdık ve ülkenizin yaratıcılığının sonsuzluğunu, muhteşemliğini gördük, dinledik, tanıdık... Bu geceden sonra ülkenizi ve kültürünü daha çok sevdik. “

Yine konserden sonra konuştuğum birçok yabancı diplomat, ne yapıp edip bu eseri kendi ülkelerinde de dinlemek istediklerini dile getireceklerdi.

Heyecanımı yenmek için  sondan başladım. Şimdi başa dönmeliyim:

Oratorya ilk kez yurt dışında

Başta heyecan doruktaydı. Provalar sırasında  FazılSay'dan solistlere herkes çok heyecanlı ve gerilimliydi. Çünkü "Nazım oratoryosu" ilk kez yurt dışında, Türkçe bilmeyen bir dinleyici kitlesine sunulacaktı. 

Moskova'nın göbeğinde,  görkemli bir yapı "Müzik Evi"... 1700 kişilik salon. Dışarıdan yapı görkemliydi,içerisi bir mücevher... Çevredeki bir çok yapı gibi burası da Enka'nın  eseri...

Konserin başlamasından bir saat önce insanlar akın akın  gelmeye başladı.( Müsteşar Lale Ülker'in deyişiyle " Son günlerde Moskova'da en değerli şey, bu geceye bir davetiyeydi.")  

Sonunda o an geldi.  Bu kez eseri Cumhurbaşkanlığı  Senfoni Orkestrası ile Ankara Devlet Çoksesli Korosu  yorumluyor... İşte sahnede yerlerini aldılar. Şef İbrahim Yazıcı, solistler Genco Erkal, ZuhalOlcay, Güvenç Dağüstün,   çocuk solistler Kansu Sezer ve Dersu... Piyanosunun başında Fazıl Say...

İbrahim Yazıcı'nın bagetiyle, Anadoludan gelen rüzgar sesiyle başladı eser, 70 dakika sonra yine rüzgar sesiyle sona erdiğinde,dinleyiciler ayağa fırlamış ayakta alkışlıyordu Nazım'ı, Fazıl Say'ı, Orkestrayı, koroyu, solist sanatçıları ve Türkiye'den gelen bu yaratıcı gücü. 

Hayır Türkçe bilmemek,ezici çoğunluğu yabancılardan oluşan dinleyiciler için sorun değildi. (Ayrıca tüm şiirlerin Rusca çevirisi sahnedeki iki perdeden yansıyordu...)  Müziğin ve yorumun gücü, ses ve söz bütünlüğü gönülleri ve ruhları fethetmeye yetmişti. 

Ruslara teşekkür

Türkye  Rusya arasında ikili ilişkileri geliştirmek  amacıyla geçen yılş Türkiye'de "Rus Kültür Yılı" kutlanmıştı. Bu yıl ise Rusya'da "Türk ültür Yılı" Moskova, St. Petersbourg ve Kazan'da müzik, sinema ve edebiyat alanında çeşitli  etkinliklerle   kurtlanacak...

Nazım Oratoryosu'yla start alan  Türk Kültür Yılı'nda açılışı iki ülkenin Kültür Bakanları Alexandre Sokolov ve Ertuğrul Günay yaptılar. 

Açış konuşmalarının  arasoında dikkatimi çeken ve altını binlerce kez çizdiğim, Ertuğrul Günay'ın şu cümlesi oldu:

"Türkiye'deki talihsiz yıllardan sonra  büyük şairimiz Nazım Hikmet  on yıl kadar Rusya'da yaşadı, Sizler ona çok iyi baktınız  onun için

Ruslara çok teşekkür ediyorum!"


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.