ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1952
Şu an 12 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yurtdışıyla ilgili bildiklerimiz faso fisoymuş Sayı: 544 - 22.04.2008


Erdem Helvacıoğlu'nun 'Altered Realities' albümü Türkiye'de (A.K. Müzik'ten) henüz çıkmamışken New York'ta yayımlanmış ve bize de ara ara başarı haberleri geliyordu. All About Jazz, Textura, ve Cyclic Defrost dergileri tarafından 2007'nin en iyi 20 albümü arasına seçildi. Albüm New York'ta dünyanın en saygın çağdaş müzik plak firmalarından New Albion Records'tan çıkmıştı zaten. Saygın müzik dergilerinden Gramophone ise 'Altered Realities' albümünü 'türünde dünyada yayımlanmış en iyi örneklerden biri' olarak değerlendirdi.

Rashit grubundan da tanıdığımız Helvacıoğlu'nu son Bienal'deki 'Sessiz Duvarlardaki Hatıralar' adlı ses entalasyonundan da tanıyanlar olabilir. Helvacıoğlu, dünyanın önemli yerlerinden övgüler aldığı solo akustik gitar ve canlı olarak üretilen elektronik sesleri içeren; çağdaş klasik müzik, ambient, elektroakustik ve folk sound'larını sentezlediği albümünü 23 Nisan'da (Türkiye'de ilk kez) garajistanbul'da çalacak.

Yurtdışıyla bağlantıların nasıl oldu?

Önce İtalya'da bir ödül oldu. Ondan sonra Amerika'da festivallerde çalındı albüm. Sonra yavaş yavaş ilerledi. Daha çok teklif almaya başladım.

Yurtdışında başarılı olmak için bizim kafamızda yarattığımız bazı şeyler vardır. Bunları yaşadın mı?

İlla şu makamlar, şu sesler kullanılacak diye bazı önyargılarımız vardır. Artık böyle şeyler yok. Dünyanın hiç bir yerinde kalmadı. Onu yapmak isteyen varsa yapsın tabii. Ama uluslararası bir şey olacaksa, önemli olan özel bir sound olması ve insanlara bir şey ifade etmesi. Samimi olması lazım. Onun dışındaki herşey kendi kafamızda yarattığımız şeyler. Esasında bu albüm bir çok şeyi de kırıyor o anlamda da. Çünkü bizim 10 sene önce daha teenage zamanımızda bize söylenen bazı şeyler var. Eğer yurtdışında başarılı olmak istiyorsanız Türkiye'de çok satmanız lazım. İlla oryantalist birşeyler yapılması lazım. Bu albüm bütün bunların bir fasa fiso olduğunu ortaya koymuş oldu. Burada yüz binlerce satmadım ve albüm oryantalist değil. Bu nasıl oluyor? Nisan sayısında İskandinavya'nın en çok satan gitar dergisinde iki sayfalık bir röportajım var. O kişiler için problem yok. Onlara ilginç gelen her şeyi kabul ediyorlar.

Ama bir rock albümü çıkarsaydın işin bu kadar kolay olmayacaktı?

Ama yine orda ne yaptığın önemli. Orada yine kendine özgü bir şey yapıyorsan yani kabul edilebilirsin. Ama bir Amerikan rock albümü yayınlamak istersen bu olmaz tabii ki. Ama bunun olmaması da çok doğal değil mi zaten?

Aslında temelde her tür müzikte aynı şeyin geçerli olması gerekmez mi?

Evet önemli olan kendine has bir sound'unun olması. Orada direkt Amerikan sound'uyla rock yapıyorsan, onların yaptığını yüzüncü kez tekrar ediyorsun. O zaman seni kabul etmesi çok daha zor. New York'ta bir plak şirketinin başında olduğunu düşün. Sana yüzlerce, binlerce demo geliyor. Sen New Yorklu bir grubu mu yayınlamak istersin? Yoksa beş elemanı da Türkiye'de yaşayan, isimlerinin hepsi Türkçe olan grubun albümünü yayınlamak istersin? Ticari bir şey yapıyorsun. O klasman çok farklı.

Ama bazı müzik türlerinin piyasası bambaşka tabii. Ulaştığın insanlar bambaşka.

Ama yine özel olması gerekiyor. Kendi sound'unu yaratmış olman gerekiyor.

Mesela Rashit'le aynı başarıyı elde edebilir miydin sence?

Çok çok zor olurdu. Çünkü problem de şu. Ordaki müzikte belli şehirlere bakıyorlar. New York, Chicago, Montreal, Paris, Londra. Ama İstanbul yok. İstediğini yapsan bile buraya bakmadıkları için işin zorlaşıyor. Ünlü müzik dergilerinde hiç bir özelliği olmayan gruplar 'the best band of the world' diye sunuluyorlar. İnsanlar oraya bakıyorlar çünkü. Belki buraya baksalardı Duman ya da Mor ve Ötesi 'the best band' olacaktı.

O zaman şuanda senin yaptığın müziğin kendi pazarının farklı olması da sana avantaj sağlamıştır. Sonuç olarak sen de Türksün ve soyadın Helvacıoğlu gibi zor.

Benim yaptığım müziğin türünün farklı olmasının bir avantajı kesinlikle var. Dediğin gibi eğer o ülkelerden değilsen uluslararası bir şeyler yapmakta bence en iyi fikir elektronik müzik. Farklı tınılar yaratmak önemli. Çok daha özgür olduğun için insanlar uzun vadede sana gelecek. Çok avantajı da var. Her türlü şeye yakın. Video game müziğine yakın, sinemaya yakın, tiyatroya yakın, görsel her şeye yakın. Tek bir şeyden açılmıyorsun. Tek bir şeyden bir çok şeye açılıyorsun.

Müzik teknolojisi okumuşsun. MİAM'ın nasıl bir etkisi oldu sende?

MİAM'ın da çok büyük yeri var. Ondan önce bu tarz eğitim veren kurum yok. Bilgi ve Yıldız var. Ama 2000'de MİAM'ın kurulması çok önemli. Oradan çok iyi öğrenciler çıktı. MİAM'a o zaman tonmaister olarak girenlerin belki de yüzde yüzü rocktan gelen ve birşeyler arayan insanlardı ve bir çok insan üniversiteyi bitirmişti. (Ben endüstri mühendisiyim mesela) Bir çoğu mühendistir. Marmara'da İşletme master'ımı yapacağız yoksa müziğe mi devam edeceğiz derken bir çok insan MİAM'a girdi. Bir kuşağı eğitmiş gibi oldu.

Teoman ve Rashit Rock'n Coke projesinde de vardın değil mi? Sence nasıldı o proje?

En son onu yaptık evet. Keyifliydi. Teoman'la yapmak keyifliydi.

* * * * *

'Bu sound çok az'

'Altered Realities' akustik gitar ve canlı elektronik sesler içeriyor. Teknik olarak neler kullanıyorsun?

Canlı olarak akustik gitarın işlenmesi. Sadece gitar olmak zorunda değil. Progressive rock için de bunu yapanlar var. AudioMulch adlı bir program kulanıyorum. Avusturyalı bir progragramcının yaptığı bir şey. Onun dışında kullandığım başka ekipmanlar var. Akustik gitardan gelen sinyal ana bir miksere gidiyor. Mikserden hem bilgisayara gidiyor hem bahsettiğim hardware effects processor'lerine gidiyor. Sonra işlenip hepsi tekrar miksere gidiyor ve ordan ana kayda gidiyor.

Sahnede performans sırasında sana aynı şeyleri yapma imkanı da veriyor değil mi?

Hem çalma o anda ve hem de işleme o anda. Birebir konserde de yapılabiliyorsunuz.

Yurtdışında çok önemli yerlerden olumlu eleştiriler aldın. Albümü türünün en iyi örneklerinden biri yapan sence ne?

Albümdeki o soundları o şekilde yapan çok fazla insan yok. Çünkü ya minimal elekronik ya da daha çok caz improvizasyonuna yakın işler var. Ya da tamamen tını üzerine yoğunlaşıyorlar. Diyelim ki bir nota çalıyor ve onun işlenmesi gibi işler. Özellikle son beş senede sadece tını üzerine giden işler var. Öbür taraftan prograssive rock'ta belli sound var. O sound'u bulduktan sonra o sound'da çalıyorlar. Textura dergisi akustik gitarlılar içinde yapılmış en iyi albümlerden birisi olarak yorumladı 'Altered Realities'i
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.