ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 30 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Çocukluktan kalan eski metal ve rock albümlerinin adına... Sayı: 540 - 16.04.2008


Shining, müziğindeki muazzam karmaşada doğaçlamadan uzak durmayı yeğleyen Norveçli bir grup. Tabii bu seçimde grup elemanlarının Oslo Müzik Akademisi'nde gördükleri standart caz ve kompozisyon eğitiminin de payı büyük olsa gerek. Fakat esas ilginç olan şey, Shining'in -gruba koydukları isimden de anlaşılacağı gibi- en sevdikleri sinemacılar olan Kubrick ya da Lynch'in filmlerinin insan zihnini ele geçiren tavrına yakın duran tınılarının, saatlerce süren kafa patlatmacalar neticesinde ortaya çıkan kompozisyonlar aracılığıyla üretilmesine rağmen kulağa 'çok iyi' doğaçlanan bir müzik gibi gelmesi.

İskandinavya topraklarından yayılan yenilikçi eğilimleri çatısı altında toplayan plak şirketi Rune Grammofon'un Supersilent, JagaJazzist ve Humcrush gibi dünyayla buluşturduğu isimlerden biri olarak tanınan topluluk, 1999'da standart caza yakın bir deneyimle yola çıkmış, geçtiğimiz sene ise cazı metalin kışkırtıcılığıyla bütünleştiren 'Grindstone' isimli tasarımıyla yılın en avangart çalışmalarından birini akıllara kazımayı başarmıştı.

Peki, acaba neydi Shining'i böyle bir değişime götüren? İstanbul izleyicisi olarak bizlerin 16 Nisan'da onları Babylon sahnesinde izlememizi sağlayan bu değişimi grubun beyni Jorgen Munkeby anlattı:

"İlk iki albümümüzde caz müzikte sıkça rastlanan elektronik ögeleri kullanma izni vermiyorduk kendimize ya da çok fazla efekt katmamaya çalışıyorduk. Her şeyin gerçek olmasını istiyorduk. Dört yıl ve iki albümden sonra tüm bunlardan sıkıldık ve sadece eğlenceli olanı yapmaya karar verdik. Bir laptop, birkaç mikrofon ve ses kartı aldım ki almama konusunda bir zamanlar kendime söz vermiştim. Küçüklüğümden kalma eski metal ve rock albümlerinin üzerindeki tozu sildim ve odamda yeni kayıtlar yapmaya başladım..."

'Doğaçlamaya yer var'

'Grindstone' albümü ile ortaya koyduğu müziği art-rock/jazz-metal olarak tanımlayarak, bilindik müzik tanımlarını yalnızca kulaklarda değil kağıt üzerinde altüst etmeye de ant içmiş gibi gözüküyor Shining. "Art-rock artık kendini kabul ettirmiş bir müzik terimi, jazz-metal ise henüz kabul görmüş bir tanım değil" diyor Munkeby kendini bu müziği tasvir etme işinden sıyırmaya çalışarak.

Her ne kadar Shining'in albümleri ince elenip sık dokunmuş kompozisyonlardan yola çıksa da, öğreniyoruz ki konserlerinde doğaçlamaya yer var: "Albümlerdeki doğaçlamalar sadece davullarda ve doldurma ses alanlarında gerçekleşiyor. Gitarların, saksafonların, synth'lerin ve klavyelerin çoğu yazılı ve sıkı bir aranjmandan geçiyorlar. Ama konserlerde doğaçlamaların yeri büyük. Yeni bir gitaristimiz var, doğaçlamaların çoğu onda. Bu klavyecimiz için de geçerli. Sanırım bir sonraki albümde doğaçlamalar daha fazla olacak".

Öyle gözüküyor Shining'in kendi kendine koymuş olduğu tüm kuralları teker teker yıkmış, yükselen İskandinav müziğinin de önünü alabildiğine açmış. Eh, hiç de fena olmamış. Metalin funk, hip-hop ve rave ile olan birlikteliklerine tanık olmuş olabilirsiniz, fakat Bant Sunar City Star Nights by Converse'in onuncu konuğu Shining'in metali cazla karıştır tazeliğiyle yüzleşme fırsatını kaçırmak pişmanlıkla sonuçlanabilir.

Pişmanlık deyince, son bir soru geliyor akıllara... Acaba Kubrick göndermeli isimden pişmanlık duyuyorlar mı? Malum aynı ismi taşıyan İsveçli metal grubuyla karıştırılmaktalar... "Geçtiğimiz kasım ayında Norveçli metal grupları Enslaved ve Keep Of Kalessin ile turneye çıktık ve insanların aklı karıştı. Kimileri bizim geldiğimizi biliyordu, kimileriyse bizi İsveçli Shining ile karıştırdı. Ama bence bu bir sorun değil, hatta hoş bir durum. İnsanların aklı karışmalı ve bu durum insanları yeni müzikler için zorlamalı," diyor Jorgen Munkeby.

Peki, acaba kendisi Shining'i bir metal grubu olarak görüyor mu? Soruyoruz... "Hayır, kendimizi bir metal grubu olarak görmüyoruz. Hepimiz eğitimli caz müzisyenleriyiz ve metal kelimesiyle çok da iyi bağdaşmıyoruz. En azından saf metal ile..." Mesaj alındı, takvimler işaretlendi.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.