ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 32 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bir Mozart piyanisti geliyor: Rüya Taner Sayı: 527 - 28.03.2008


Mozart çalmak tüm piyanistler için bir cazibe. En azından başlangıçta. Sonra da çiçekli mayın tarlası. O tatlı, akıcı, üstelik de 19. yüzyıl piyano yazısı kadar karmaşık ve zor gözükmeyen, çabuk çalınabilirlik hissi veren ezgiler, piyanisti çalma konusunda cesaretlendiriverir.

Kolay görünüş aldatıcı elbette. Birinci olarak bu piyano yazısı 'çok piyanistik' değildir (yani insan elinin doğal biçimlenişi, parmaklar arasındaki kısalık, uzunluk, sıra ve güç farkından kaynaklanan doğal hiyerarşiyi ve olanakları gözetme anlamında). İkinci olarak tuzaklarla dolu, çok çabuk bozuluverebilen, narin ve eşitlikçi bir müziktir.

Bizler 1870 piyanolarının epey ilerisinde, çok güçlü tınılar üretebilen, ses gürlüğü farklarının çok geniş olduğu piyanoları duyduk. Mozart'la aramızda, piyanoyu bir yakarış ve coşku ifadesi yapmış, ona en uç giysileri giydirmiş koca bir romantik dönem var. Oysa Mozart romantizmin r'sinin solunmadığı, sanatın eşitlik, orantı, ölçü, denge olduğu bir dönemin bestecisi. Bu nedenle bugün ister istemez romantisize edilmiş bir gözlükle tanımladığımız piyanoda Mozart'ı kendi ruhuna en yakın şekilde yeniden canlandırabilmenin şartlarından biri onu aşırılıklardan korumak.

Yanlış anlaşılmasın: ben tüm müziğin en temelde, en derin anlamda romantik olduğuna inananlardanım. O ayrı bir konu. Değindiğim, tarihte romantik dönem denen 19. yüzyıl civarının besteleyiş, çalış stilleri. Bence Rüya Taner'in son CD'sindeki en etkileyici yorum Mozart'ın K281 sonatı. Taner'in hamurunda Mozart var. Hem de kesin olarak. Her piyaniste verilmiş bir şey değildir bu. İsim vermeye gerek yok, Liszt, Rahmaninov gibi en zor repertuvarların çalınamaz eserlerini gümbürdetenler vardır ki Mozart'a gelince 'tıs' oluverirler.

Taner'de Mozart'ın gerektirdiği eş basış, orantı duygusu, matematiksel ve milimetrik bir eşitlik, ve hep şarkı söyleyen bir dokunuş, bağlayış var. Taner'in bir önceki kaydı 'Sweet Waters of Europe'da seslendirdiği Türk Marş'lı sonatta da bu özellikler vardı. Demiyorum ki Taner, sadece Mozart'ı iyi çalıyor. Onun Schumann'ı, Debussy'si, Liszt'i de dinlenmeye değer.

Bestecilerin ruhlarına, dönemlerine sadık, 20. yüzyılın sonlarına doğru tek meşru yorumculuk haline gelen akademist piyanistliğin ('kendimizi mümkün mertebe silelim, abartmayalım, otantizm kaygılarımız eksik olmasın'- bu konuyu bir başka yazıya saklayalım) güzel bir örneği. Ve geleceğin çok iyi Mozart piyanistlerinden. Kanımca CD'sindeki tek eksik programında tam anlamıyla ajiliter bir esere yer vermiş olmaması (tamam Liszt rapsodi var, ama o çok sayılmaz) dolayısıyla onu bu yönüyle duyamamamız. Ayrıca Rüya Taner'i adamakıllı yapısal kavrayış gerektiren müziklerde merak ediyoruz, mesela Beethoven gibi. Taner daha önce vatanından Kuzey Kıbrıslı besteci Sayram Akdil'i bizlere duyurmuş, Kamran İnce'nin kendisine adadığı bir yapıtı kayda almıştı.

İlgiyle izliyoruz.

Rüya Taner/Mozart, Liszt, Schumann, Debuss/Rec by Saatchi


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.