ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sahibinin sesinden ödünç alınan şarkılar Sayı: 519 - 18.03.2008


Plajlarda, kulüplerde ve dillerde hep bu üçü var: Kenan Doğulu'nun 'Şakkıdı'sı, Serdar Ortaç'ın 'Dansöz'ü ve Demet Akalın'ın 'Afedersin'i. Bu şarkılar bu yaza damgasını vurdu. Oysa bu yaz başında çıkan bir başka albüm daha vardı ki, layıkıyla dinlenmesi için vurdumduymaz yaz günlerinin geçip, hüzünlü sonbaharın gelmesi gerekiyor. Çünkü 'Ekho - Efsane Hanımlar' albümünde 1920'li, 30'lu yılların siyah-beyaz günlerine ait, daha derin, daha içli, daha buğulu şarkılar söyleniyor.

10 yıl kaldığı Almanya'da müzik hayatına başlayan ve Taksim adlı grubuyla Yunus Emre ilahilerini de içeren 'İstanbul'u Dinliyorum' albümüne, ardından 'Sihir,' 'Anılarda İstanbul' ve 'İlahiler ve Nefesler' gibi albümlere imza atan Sema Moritz'in son albüm çalışması 'Ekho - Efsane Hanımlar.' Albümde yer alan şarkılarsa, adından da anlaşılacağı üzere, 1920-40 yıllarında sesini sahnelere ve taş plaklara taşımış Seyyan Hanım, Afife Hanım, Mürşide Hanım, Deniz Kızı Eftalya gibi Cumhuriyet'in ilk yıllarının efsanevi kadınlarının seslendirdiği şarkılar.

Sema'nın geçmişin bu efsane kadın şarkıcılarına olan takıntısı 1995 yılında Kalan Müzik'in eski taş plakları temizleyip CD'lere aktararak günümüze taşıdığı kayıtlardan biri olan 'Seyyan Hanım'dan Tangolar'ı dinlemesiyle başlamış. O andan itibaren tarihi araştırmalara girişmiş, taş plakların peşine düşmüş, koleksiyoncuların kapısını tek tek çalıp o eski kayıtları toplamayı başarmış. Seyyan Hanım'ın tangolarını, operetler, fokstrotlar, kantolar izlemiş ve Sema tüm o taş plak dönemi şarkılarından kendine bir repertuvar oluşturmuş. 'Efsane Hanımlar' adını verdiği konser serisiyle de bu şarkıları ve şarkıcılarının hikayesini günümüz sahnesine taşımış. 'Bu şarkılar beni içlerine çeken, beni unutma diyen şarkılardır... Bu hanımlar öyküleriyle etkili, sesleriyle büyülü hanımlardır' diyor Sema Moritz. Nasıl olmasın? Albümde 'Ben de gönül çektim eskiden/ Yandı hayatım bu sevgiden/ Anladım ki bir aşka bedel/ Gençliğimmiş elimden giden' diyen 'Mazi.' 'Hasret,' 'Fikrimin İnce Gülü,' 'Kadıköylü' gibi şarkılar Sema'nın sesinde yeniden hayat buluyor. Zamanında şarkı söyleyişi 'Sesinde billuri bir ahenk çağlar, dileyenleri zevkin yüksek ufuklarına çıkarır' sözleriyle tanımlanan Seyyan Hanım'ın; sandalla denize açılıp şarkı söylemeye başladığında sesi Boğaz'ın iki yakasından duyulan Deniz Kızı Eftalya'nın; teğmen eşine aşık olup, sahneleri bırakarak onun peşinden şark hizmetine giden Mürşide Hamın'ın soluğu 80 yıl sonraya taşınıyor.

Sema Moritz albüm kapağında 'Bize kalan birkaç taş plak, silik fotoğraflar, birkaç afiş, çok az yazılı belge, çok az anı, kulaklarımızda kalan cızırtılı ama şen şakrak, buğulu, duygulu içten gelen inanılmaz yorumlar...' dese de, albümüyle efsaneleri yaşatmayı başarıyor.

'Ekho - Efsane Hanımlar' / Hammer Müzik

İşte efsane kadınlar

Yaz gecelerinde babası Yorgaki Efendi'yle sandalla denize açılan ve şarkılar söyleyen Eftalya Hanım'ın (sağda) sesi Boğaz'ın iki yakasından da duyulurdu. Sesini duyup yüzünü göremeyenler ona 'Deniz Kızı' adını takmıştı. Böyle ünlenen Deniz Kızı Eftalya pek çok kayıt yapmış, Ortadoğu ve Avrupa'da konserler vermişti. Türkçe tangolarda bir sembol olan Seyyan Hanım ise (altta) ilk Türk tangosu olan 'Mazi'yi seslendirmiş, subay eşiyle doğuya gittiğinde bile kayıt için çok kereler İstanbul'a gelmişti.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.