ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 10 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fazıl Say ve varoş kültürü Sayı: 508 - 03.03.2008


Piyanist ve besteci Fazıl Say'ın bir ulusal gazetemizde yayınlanan,'Varoşlara kültür niye gitmedi?' başlıklı yazısında yaptığı değerlendirmelere, konusunun otoritesi şahsiyetler gereken cevabı vermişler. Objektif düşünen ve Türk Musikisi'ne bütün dallarıyla birlikte önyargısız olarak yaklaşan insanlarımız, verilen bu yerinde cevap ve açıklamaları gönüllerine sindirerek okumuşlardır. Musiki konusuna aşinalığı bulunan bendeniz, konuyu biraz daha derinlemesine analiz etmek isteğindeyim. 

Sayın Say, 'Klasik müziği varoşlara götürseydik seçim sonuçları böyle olmayabilirdi' görüşünü dile getirip, sanatçılığının yanı sıra gönlünden geçen politik tercihini de üstü kapalı ifade etmiş oluyor.Buna saygı duyarız.

Yıllardan beri varoş diye anılan ekonomik durumu zayıf yerleşim birimlerimizin müzikteki tercihlerinde, arabesk diye adlandırılan bir tarzı sahiplendikleri gerçeği yazılmış ve konuşulmuştur. Bunda etken olan faktörlerin ekonomik, sosyoloji ve kişi psikolojileri olduğu inkar edilemez. Çünkü varoşlarda yaşayan kesimin, bir başka kültürün heyecanına kapılmasını gerektirecek mantıklı bir sebep ve ihtiyacı yoktur. Bizler, eğitimimizin müzik dersleri kısmında; ana formlarını, çalgı aleti çeşitlerini, ünlü bestecilerini hayat hikâyeleriyle birlikte gördüğümüz ve bu öğrendiklerimizden sınavlara çekildiğimiz halde, bir Klasik Batı Müziği fanatiği olamadık. Ama şunu da eklemem gerekir. Bu müziği önyargısız anlama çabaları içinde oldum ve kimselerin bu  sanatı sırf anlamadığı ve sevemediği için küçümsemesine taraftar olamam.

Rotayı batıya çevirmenin gereğimidir milli değerlerimiz ve inanç duyarlılığını terk etmek Sayın Say? Okullardaki müzik derslerinde okunduğundan rahatsızlık duyduğunuz ilahi türü eserler, kiliselerde okunduğuna göre batı müziğinde de yer alıyor demektir.

Gönlümden geçenleri söylemem gerekirse iki temel arzum var gerçekleşmesini istediğim. Birincisi, Fazıl Say gibi Klasik Batı Müziğinde bu derece usta olan bir sanatçının, Klasik Türk Müziğimizi de ilgi alanına alması, ikincisi ise insanların; ben her şeyi hakkıyla bilirim inadında direnmekten vazgeçmeleri.   


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.