ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 9 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fazıl Say'a "Mozart" ÖvgüsüSayı: 500 - 20.02.2008


Piyanist ve besteci Fazıl Say'ın, Avrupa turnesi kapsamında 13 Şubatta Zürih'te verdiği konserdeki Mozart yorumuna İsviçre basınından övgü geldi.

Müzik eleştirmeni Jürg Huber, İsviçre'de yayımlanan Neu Zürcher Zeitung'daki yorumunda, ''Cüretkar Türk Marşı (Alla Turca) düzenlemesiyle ağzına kadar dolu salondaki dinleyicileri koltuğundan fırlatması, onun bir şov ustası olduğunu ortaya koyuyor. Mozart da sanki aynı anda salondaydı'' dedi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, tirajı 143 bin 800 olan Neue Zürcher Zeitung'un kültür bölümünde ''Piyanoda Opera'' başlıklı haber yorumda, Say'ın Zürih Oda Orkestrası ile verdiği konser değerlendirildi.

Fazıl Say'ın konserinin ilgi gördüğünün belirtildiği yazıda, Say'ın Mozart'ın ünlü yapıtı ''Türk Marşı-Alla Turca'' yorumu, başarılı ve ''cüretkar'' bulunurken, Say'ın sahnede ikinci bisini yaptığı George Gershwin'in ''Summertime'' yorumuyla ilgili de ''Summertime''ın yumuşak nağmeleri ile önce mahmurlaştırıp, sonra da bu kez heyecan verici bir şekilde coşturması, onun büyük müzikal yaratıcılık yeteneğinin bir işareti'' denildi.

Huber, yazısında konserle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

''Bu, do majör -KV 467- piyano konçertosunun icrasında da kendini gösterdi. Karakterleri neşeli bir şekilde takdim eden, onları birbirleriyle konuşturan ve ruh halini aniden değiştirme sanatını ustalıkla kullanan opera bestecisi Mozart da sanki aynı zamanda salondaydı. Eserin son bölümü ise solist ile önce ısınma parçası olarak si majör iki numaralı süiti Kassation Nr.2 KV 99? çalmış olan Zürih Oda Orkestrası arasında sportif bir güç çekişmesine dönüştü.

Piyano temasının girişinde müziğin akışına getirdiği düzenlemelerle gerilimi arttıran Say, kuyruklu piyanosundan doğru orkestrayı yönetmeye, temaların çalınmasını ve her bir enstrümanın diğerleri ile bir yarış içine sokulmasını yönlendirmeye başladı.'' Fazıl Say'ın kendine has stili ile ''sessizlik ve sesi dar bir alan içerisinde buluşturduğu'' kadansın (bestecilerin konçertolarında tamamen yorumcuya bıraktığı geçitler) da başarılı olduğunun ifade edildiği yazıda, re majör konçertonun (KV 7 coronation concert) başlangıç bölümündeki kadansın da ilgi çekici ve ''cüretkar'' olduğu yönündeki yorum aktarıldı.

''HAREMDE BİNBİR GECE''-

Piyanist ve besteci Fazıl Say, 6 Şubatta İtalya'nın Milano, 7 Şubatta da Mestre'de sahne aldı.

Say, 9 Şubatta İtalya'nın Savona, 11 Şubatta Genova kentinde izleyiciyle buluşurken, 13 Şubatta İsviçre'nin Zürih, 15 Şubatta Villars şehirlerinde konser verdi.

Almanya'nın Dortmund kentinde dün seyirci karşısına çıkan Say, 20 Şubatta İsviçre'nin Luzern kentinde ''Haremde Binbir Gece'' adlı eserinin prömiyerini yapacak.

Fazıl Say'ın ''Haremde 1001 Gece'' adlı keman konçertosunun solisti uzun süredir birlikte çalıştığı ve 7 Aralıkta İstanbul'da aynı sahneyi paylaştığı Patricia Kopatchinskaja olacak. ''Haremde 1001 Gece'', yıl içerisinde Fransa, Almanya, Japonya ve Türkiye'de de sanatseverlere sunulacak. Say, 21 Şubatta da Luzern'de Kopatchinskaja ile beraber eseri seslendirecek.

Sanatçı, 25 Şubatta Hollanda'nın Nijmwegen kentinde, Almanya'nın Kaiserslautern kentinde 28 Şubat, Saarbrücken şehrinde ise 29 Şubatta konser verecek.

Mart ayında İspanya ve Almanya'da sanatseverlerle buluşacak olan Fazıl Say, Nisanda ise Rusya'daki Türk Kültür Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen etkinliklerde de sahne alacak. Say, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile ''Nazım Oratoryosu''nu seslendirecek.

Eser, Ekim ayında da Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışında Almanca olarak yorumlanacak.



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.