ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1934
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Pop Müzik Üzerine Bir Deneme.Sayı: 498 - 18.02.2008


“Popüler müzik, uyuşturmaca “ diye başlıyor şarkısına Kudret Kurtçebe .

Popüler müzik tabirinde müziğin sıfatı niteliğindeki popüler, çokça kişi tarafından bilinen, beğeni ve kabul gören anlamlarının herhangi birisi demek değildir. Çokça bilinmesi ve ilgi görmesi, ideolojik egemenliğin yaratımlarının sonucudur. Aynı zamanda, her ne kadar inkar edilse de, popüler müziğe alternatif olanların benzer fırsatlara sahip olmaması, daha doğrusu, fırsat tanınmamasıdır.

Pop müzik – Pop kültür

Pop ( popüler ) , hem bir müzik türüdür hem de bir kültürdür; Küreselleşmenin kültürü. Tabi ki bu, çeşitli kültürlerin kaynaştırılmasıyla elde edilmiş evrensel bir kültür bileşkesi değil, aksine yerellikleri silen veya yozlaştıran suni bir ( anti ) kültürdür.

Hafif müzik

Pop müzik kimi literatür sınıflandırmalarında “Hafif müzik” olarak geçer. Buradaki hafiflik
ile anlatılmak istenen “sanatsal hafiflik”tir .

Basitlik – akılda kalırlık

Pop müziğin karakteristik özelliği, teknik açıdan basit kurgularla çoğu zaman da intihallerle
( Halk müziklerinden, klasik batı müziğinden v.s. ) , son dönemde de bilgisayar teknolojisiyle oluşturulan altyapılar üzerine, zihinde kolayca yer edebilecek, yormayacak melodiler ve suya sabuna pek dokunmayan ve dokunmamayı da öven, meşrulaştıran sözlerdir.

Çengel

Hemen hemen her şarkının bir nakaratı veya tekrarlanan bir melodisi vardır ki bunları müzik bilimciler “çengel” diye adlandırır. Çengel atılan, kulağımız ya da daha somut olarak zihnimizdir. Artık her an kendimizi mırıldanırken bulduğumuz, mırıldandıkça içeriğini içleştirdiğimiz bir durum oluşur.

Bombardıman altındayız

Pop müziğin temel bir özelliği de, kişinin özel olarak dinlememesine rağmen, bir şekilde zihninde yer etmesidir . Bu da, müziğin pek çok yaşam alanında ( kafe, bar, sahil …) ve iletişim aracında ( T.V, Radyo, Internet ) çalınmasındandır.

“İnsan sosyal bir varlıktır”

Tüm bu etkenlerden kaçış, sosyal yaşamdan izole olmak ile sağlanabilir ki bu da “insan sosyal bir hayvandır “ ilkesine apaçık ters düşer. Bu ilkenin ispatlanabilirliği bir yana, asıl önemli olan yaşam pratiklerindeki sosyal ihtiyaçlardır.

Pop müziği anlamak

Çözüm, tek başına top yekun bir çözümü ifade etmemekle beraber, pop müziği anlamaktır. Bu kavrayış, pop kültürün saldırılarına karşı bir zırh oluşturabilir. Doğru bir kültür oluşturmak ise, iktidar perspektifinden bakmak gerekir duruma ki bu da başka bir yazının konusudur.

Özgür tercih  Egemenlerin masallarından da bahsedelim: Onlar  , “Dinleyicinin kendi tercihini özgürce yapabileceğini, istemeyenin rahatlıkla bundan kurtulabileceğini ( T.V kapatarak, kanal değiştirerek, bulunduğu ortamı terk ederek v.s. ) iddia ederler.

İstekler ve ihtiyaçlar

Tabi ki bu koca bir balondur. İstekler, ihtiyaçlar haline gelmiştir çoktan. Gerçi edilgin bir durum, gizli bir özne yoktur bu durumda; herhangi bir komplo teorisine ihtiyaç duymadan şunu söyleyebiliriz ki bunların büyük kısmı ideolojik planlar dâhilinde küçük bir payı da teknolojinin getirdiği durumlardır.

İğneyi eline almak – Zihinleri yeniden üretmek

Fakat bilinmelidir ki; bu geri dönülemez bir yol değildir. Dinleyicinin iğneyi balona dokundurması yeterlidir ki bu yazının da bunun gerekliliğine vurgu yapması gerekirdi.
                                                                                               

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.