ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 11 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sanat bir lüks değildir.Sayı: 491 - 05.02.2008


Akustik ve görsel açıdan sorunları yıllardır süren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın tadilatı halen sürüyor.

Akustik ve görsel açıdan sorunları yıllardır süren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası"nın tadilatı halen sürüyor. Deyim yerindeyse bu defa Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) baştan yaratılıyor.

Ankara"da uluslararası standartta bir konser salonunun hala olmadığını ileten CSO Müdürü Çağatay Akyol, “ CSO, 190 Yıllık bir orkestra ve hala bir konser salonu yok. Şu andaki mevcut konser salonu 1961 yılında sergi sarayından konser salonuna tadilatla çevrilmiş. O günden bu güne benim bildiğim en az 10 defa tadilat geçirdiği. Yapı olarak konser salonu olarak düşünülmediği için tadilatlarda siz bu salona ne yaparsanız yapın bir konser salonu olamadı ” diyor.

CSO Müdürü Çağatay Akyol “ CSO" nun 1999-2000 yılındaki tadilatından sonra bugüne kadar konser salonunda olmaması gereken ne varsa yapıldı. Halılar kaplandı duvarlara, insanlar oturamaz hale geldiler. İnsanlar dizleri ağzında iki saat boyunca konser izlediler, dinleyemediler halılar yüzünden ve sahneye doğru dürüst bakamadılar ışık yüzünden. Konser salonundaki olumsuzluklar gerek seyirciyi gerekse de orkestranın motivasyonunu olumsuz yönde etkileyen her türlü şart bulunduruyordu.” Geçmiş yıllarda yapılan yanlış tadilatlar nedeniyle, konser salonundaki akustiğin olmaması gereken bir hal aldığını da vurgulayan Akyol, bu konuda yabancı bir heyetin ODTU'den uzmanlar ile birlikte çalıştığını konser salonunun, hem görsel hem de akustik olarak çok büyük bir değişime gireceğini söylüyor. Tadilatın iç ve dış olduğunu söyleyen CSO Müdürü Çağatay Akyol dışarıdaki peyzajdan ofislere, çalışma odalarından koltuklara, akustikten sahneye kadar her şey tamamen yenileniyor.

Dinleyicinin 2008 -2009 sezonunun Ekim ayında bambaşka bir salona kavuşmayı umut ettiğini ileten CSO Müdürü Çağatay Akyol, dinleyiciler açısından son derece rahat ve akustiği uluslararası standarda yükselmiş bir salona dönüşüyor diyerek halen devam eden tadilatın içeriğini özetledi.


ORKESTRADA ÇOK SAKAT VAR

CSO Müdürü olmanın yanı sıra Türkiye"nin ilk erkek Arp sanatçısı olma unvanına sahip olan Çağatay Akyol ,  Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Solo Arpçısı olarak konserlerde yer almaya devam ediyor. “ Akustiği olmayan bir salonda hiçbir şey yapamazsınız diyen Akyol  “CSO olarak sakatlandık. Bizim yaptığımız zaten fizik dışı bir iş. Bambaşka fiziksel hareketler ile enstrümanlarımızı tutuyoruz. Dolayısı ile kaslarımız başka şekiller almaya başlıyor. Biz akustiği olmayan bir salonda iyi ses çıkartacağım diye enstrümana yüklendiğimizde kaslarımızı zorlamaya başlıyoruz. Orkestrada bedensel ve fiziksel olarak çok sakat var. Omuz, kas spazmı, sinir sıkışması, bel rahatsızlıkları artı ışığın o kadar kötü olmasından dolayı ki ben bu yaşa kadar gözlük kullanmadım astigmatım var ve baş ağrım var. Bütün orkestra gözlük kullanmaya başladı. Bazen 6 saat o ışıkla çalışmak durumundayız. Bütün bu olumsuzlukların kalkacağını umuyorum.”

Orkestranın enstrümanları ile ilgili olarak da çok büyük problemlerinin olduklarını söyleyen CSO Müdürü Çağatay Akyol “ Daha önce çok kez dile getirdik. Bunu Bakanlık ile aşmaya çalışıyoruz. Şu an nerdeyse 50 yıldır alınamayan perküsyonlarımız var. Bunlar bir ömür neredeyse… CSO Müdürü Çağatay Akyol geçtiğimiz yıl sonuçlanamayan bu durumla ilgili olarak “Umudumuz 2008"de…” diyor. ANKARA SPONSOR ÖZÜRLÜ BİR ŞEHİR

Ankara sponsor özürlü bir şehir diyen CSO Müdürü Çağatay Akyol “Bütün büyük firmaların Genel Müdürlükleri İstanbul"da ve onların sanata ayırdıkları bir bütçe var. Fakat Ankara"da da en az o kadar para dönen insaat firmaları var ama, mantık olarak sanata uzaklar.”

Hükümetin Ankara"da olmasından dolayı Ankara"nın ihale şehrine dönüştüğünü ve çok farklı kesimden insanların geldiğini söyleyen CSO Müdürü Çağatay Akyol  “ Bir gecede bir mekanda harcadıkları paraya ve verdiği bahşişe ben buraya uluslararası sanatçı getiririm. Eskiden Ankara"da Caz cafeler vardı şimdi Ankara pavyon şehri oldu. Çankaya"daki caz kulüplerin yerine artık gürültü eğlencesinin yapıldığı yerler doldu. Bunun kültür ile alakası var. Ankara"nın etiğinde vardı sanat şehri olmak. 20 Yıl önce böyle değildi. Özellikle son 10 yılda korkunç bir yozlaşmaya gitti. Oysaki sanata yapılan destek ülkeye yapılan destektir. Siz sanatı yaşattığınız sürece dünyada varlığını koruyan bir ülke haline gelirsiniz. Başka türlü yoksunuz.”

Sanatı yalnız bırakmak ülkeyi yalnız bırakmaktır diyen Akyol “ Sanat bir lüks değildir sanat bir yaşam felsefesidir. Sanat aydınlanma işidir. Sizin vizyonunuz ne kadar geniş olursa ülkenin ileriye gitmesine o kadar çabuk olacaktır.”

KÜLTÜRÜN BAŞKENTİ ANKARA"DIR

Türkiye"deki konser salonlarının azlığına dikkat çeken CSO Müdürü Çağatay Akyol “Rusya"da 10.000 kişilik kasaba var 2500 kişilik konser salonu var. Her şehirde Orkestra olması lazım. Türkiye"nin 6 tane devlet orkestrası var. Birkaç tane konservatuar ve özel orkestralar ile birlikte Opera orkestrasını da sayarsak 15 civarıdır. 70 Milyonluk ülkede 15 tane konser salonu var. 15 Milyonluk Berlin"de sadece A Klass 11 Orkestra var. Gecede 60 gösteri var. Bir de İstanbul Kültür Başkentinden bahsederler. Kültürün Başkenti Ankara"dır. İstanbul"a bakarsanız İstanbul"un kültürünü oluşturan bütün ressamlarından tutunda müzisyenlere kadar hepsi Ankara kökenleridir. Ankara Devlet Konservatuarı 1935"te Ankara"da kuruldu.  Atatürk 1924"te CSO" yu Ankara"ya getirdi. Bunlar hep mesaj düşünmek lazım.”

CSO Müdürü Çağatay Akyol “İstanbul üzerinde çok büyük pazarlık yapılıyor.Bu pazarlık sonucunda İstanbul Türkiye"nin elinden gidecek yakında. İstanbul"u başkalarına hazırlıyorlar kimse farkında değil.”

KONSERLER MEB ŞURA SALONUNDA

2008 Yılında CSO"nun sanatçıları arsasında Türkiye"ye ilk defa gelen şefler , solistler ve eserler olacak. Tadilattan dolayı daha önce Bilkent Üniversitesi ve Gazi Üniversitesine ait konser salonlarında ve Anadolu Gösteri merkezinde konserler veren CSO"nun yeni konserleri  MEB Şura salonunda gerçekleşiyor. CSO Mart ayının sonuna kadar ve mayıs ayının ilk iki haftasında her cuma saat 8:00 de MEB Şura Salonunda konserlerine devam edecek.

CSO"nun tüm konserlerine, konser bilgilerine ve bilet satışına www.cso.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.




Kaynak: http://www.baremdergisi.com/news_detail.php?id=7542



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.