ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 29 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Ben Cazcı Değilim!Sayı: 485 - 28.01.2008


On parmağında on marifet... Fatih Erkoç üç yaşında başladığı müziğe kemanıyla 'merhaba' derken bugün trompon, gitar, flüt, piyano, bas gitar ve ud çalıyor. İster pop, ister caz müzik olsun her birinden ayrı tatlar aldığını söylüyor. Ona cazcı diyenlere ise 'Ben 37 yıldır müziğin içerisindeyim. Bu süre zarfında çoğunlukla pop müzik yaptım. Caz söylüyorum ama cazcı değilim' diyor. Müzik piyasasının kötüye gittiğini ve bu nedenle ara verdiği albüm çalışması haricinde gerçekleştirmeyi planladığı 'Miras' projesinin altyapılarını hazırladığını söylüyor. Altı yıl sonra piyasaya çıkardığı 'Beklenen' adlı albümünde eşi için yazdığı besteler de bulunuyor. Albümde 14 yeni parça yer alıyor. İlk klibi 'Hepsi de' adlı parçaya çekmiş. Ünlü yorumcu ile çalışmaları, yeni albümü, projeleri ve enstrümanları üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Neden bu kadar uzun süre ara verdiniz?

Altı yıl geçmiş olmasının nedeni üç yıl önce bir şirketle sözleşip, sonra da anlaşmazlık yaşamamızdı. Piyasa çok uygun değildi. Bir de benim, adına 'Miras' dediğim bir projem var. Onun altyapılarını gerçekleştirdim. 'Fatih Erkoç'la Yankılar' diye bir program yaptım. Bu albümle ilgili yapımcılarla anlaşamayınca yapımcılığını kendim üstlenmeye karar verdim. TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası'nda görevliydim. Bütün bunlar albümün gecikmesine neden oldu. Arada gezmeler de var tabii...

Miras nasıl bir proje olacak peki?

Fatih Erkoç'un bugüne kadar yapmış olduğu farklı müzik tarzlarını içeren bir proje. Türk Sanat Müziği, caz, halk müziği, Türkçe pop, yabancı pop, tango ve duyulmamış şarkılarımın senfonik orkestrayla yorumlanması üzerine enstrümantal bir çalışma. Üç yıldır üzerinde çalışıyorum.

Ben cazcı değilim

Ne tarz bir albüm oldu?

Pop albümü oldu. 14 parçanın yaylı aranjmanlarını ben yaptım. Pek çok parçada darbuka başta olmak üzere birçok perküsyon var. Pop müzik içerisinde güzel bir sentez oldu. Bazı insanlar benim cazcı olduğumu düşünüyor. NATO Zirvesi'nde 'Lirik Tarih' gösterisi yaptık. Benim trombon ve udla sololarım vardı. Olumlu tepkiler aldım. Orada Türk müziği ile cazı sentezledik. Ama profesyonel olarak 37 yıldır müzik yapıyorum ve bu süre zarfında cazın dışında müzikleri yaparak geçti. Üç yaşında keman çalarak başladım bu işe. Hip-pop müziği çaldım. Benim çizgimde kimse yok. Olsun da istemiyorum açıkçası. Böyle bir girdaba girdim. Bu müzikleri hissederek söylüyorum. Hepsi de bana haz veriyor. Duygusal bir insanım ve müziği kalbimin derinliklerinde hissediyorum. Müziğimi çaldıklarıma yakıştırıyorum. İnsanlar da beni güzel bir yere oturttular.

En çok hangi müzikte kendinizi iyi ifade ediyorsunuz?

Cazın ana konusu doğaçlamadır. Belli kuralları vardır. Yeniden doğuyor gibi hissedersiniz kendinizi. Enstrümanınızı iyi kullanıyor olmanız gerekir. Diğer müziklerde doğaçlama yoktur. Türk müziğinde gazel, halk müziğinde uzun hava vardır. Pop ve klasik müzikte doğaçlama olmaz. Hepsinin farklı tatları var. Ama tabii ki caz ve klasik müzik tamamen sanat müziğidir. Pop için böyle bir şey söylenemez. Pop müzikte insanların eğlendiğini görürseniz, bu size keyif verir.

Her müzik türünde farklı ruh hallerine mi giriyorsunuz?

Genellikle çok neşeli bir yapıya sahip değilim. Ağır adam olmak bana daha çok yakışıyor. Ama neşeli şarkılarda oynamayı da seviyorum.

Eşime yazdığım parçalar çok sevilir

Sizin klasik slowlarınızdan var mı albümde?

İyi yorumcuların kendilerini romantik parçalarda daha çok gösterebileceklerini düşünüyorum. Seslerini ortaya koymalarını sağlıyor. 'Gitme' adlı parça böyle bir parça. Bu da eşime yazdığım parçalardan biri... Ona yazdığım şarkılar çok seviliyor. Dört-beş tane daha bu tarz parça var.

Albüm için piyasa uygun bir zaman mıydı peki?

Albümün adını 'Beklenen' koyduk çünkü çevremde pek çok insan benden albüm yapmamı bekliyordu. Ortam çok müsait olmasa da bu kadar istek geldiği için yapmak zorundaydım. Piyasa çok kötü. Mp3'lerin indirilmesi ve korsan olayından yapımcılar da dertli. Bence bu sorun tüm dünyada yaşanıyor. Ama bu albümü yapmalıydım...

İstanbul Gelişim Orkestrası ile çalışmalarınız devam ediyor mu?

Pek devam edemiyor açıkçası. İhtiyaç duyduklarında katılıyorum. Çok tercih etmiyorum, çünkü aynı güne konser denk geldiğinde zorlanıyorum. Ama halen Türkiye'nin en iyi orkestrası ve en iyi müzisyenleri onlar.

Repertuarınızda kaç şarkı var?

Türkçe pek çok şarkıyı ezbere söyleyemem. Ama İngilizce daha fazla biliyorum. Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca olmak üzere en az 400 -500 sanıyorum.

Enstrümanlar nankördür derler. Çok farklı enstrümanlar çalıyorsunuz. Sürekli prova yapıyor musunuz?

Evet, biraz ara verdiğinizde yeniden başlar gibi oluyorsunuz. Gitar, bas gitar, trambon, klavye, piyano, flüt ve udu sürekli çaldığım için pek nankörlük yapamıyorlar. Ben ara sıra stüdyoya gelip benden soğumasınlar diye çalıyorum. Ama bunu kimseye özellikle de gençlere kesinlikle önermiyorum. İkinci enstrüman ancak yardımcı saz olabilir. Mantıklı düşününce bir enstrümana günde 5 saat ayırabilirsiniz. Bu süreyi tek bir enstrümana vermek daha mantıklı. Bu nedenle tek enstrüman çalmaya çalışıp virtüöz olmaya çalışsınlar.

Hafızamda tutamam

Bu konuda tavsiye veriyorsunuz. Peki kendiniz bunu neden uygulamadınız?

Benim kaderim herhalde. Babam udiydi. Babam keman, dayım mızıka verdi. 13 yaşında konservatuara başladım. Klasik gitar sevdası başladı. Bana hocalarım trambon ve kontrobas verdiler. Piyano da vardı. Flüt öğrendim. Yani zamanla pek çok enstrüman girdi hayatıma. Yeteneğim vardı. Ney hariç her aleti çalabiliyordum.

Pek çok enstrümanınız var. Onlar sizi yalnız bırakmıyordur. Yalnızken sıkılmıyorsunuzdur herhalde değil mi?

Ben yalnız olmaktan hoşlanıyorum. Yapacak pek çok şey var. Müzik benim mesleğim, hem de hobim. Başka zevklerim de var. Şarkı yazıyorum. Kimileri hafızasında tutuyor. Ben yapamıyorum.

Aynı zamanda öğrencisiniz değil mi?

Evet daha önce tamamlayamadığım eğitimimi tamamlıyorum. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı üçüncü sınıf öğrencisiyim. Hep içimde olan birşeydi ve bunu tamamlıyorum şu anda. Yeni bir şeyler öğreniyorsunuz. Gençlerle birlikte olmak insanı genç yapıyor. Bu nedenle 52 yaşında da göstermiyorum.

Var mı başka projeleriniz?

Miras projesini hayata geçirmek istiyorum. Bu 300 bin dolar tutacak sanıyorum. Sponsor bulabilirsek çok güzel olacak. Sinan Erkoç albümünün yapımcısı olmak istiyorum. Sinan ile ortak bir albüm projemiz var. Çok çalgı içermeyen bir düzenlemeyle düet albüm yapmayı istiyorum. Bursa'da çok yetenekli bir kız var. Eğer ailesi izin verirse ona albüm yapmak istiyorum.





E-Posta:  ekin.turkantos@aksam.com.tr


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.