ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 27 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


'Türküler gariban müziği değildir'Sayı: 480 - 21.01.2008


Bu bir ilk söyleşi... Kalan Müzik etiketiyle yayımlanan 'Türkmen Kızı' albümü için görüştüğümüz Özlem Taner'den söyleşi sonunda bu bilgiyi aldık; albümü gibi söyleşisi de ilk.

Özlem Taner 30 yaşında. Yaşını sorduğumuzda, önce hiç tereddüt etmeden yanıtlıyor, ardından da "Gösteriyor muyum?" diye soruyor. Göstermiyor. Taner, soruları yanıtlarken biraz heyecanlı ama cümlelerinin sonunu toparlamasına engel değil bu heyecanı. Halen müzik öğretmenliği yapıyor. Albüm yaptı diye müzik öğretmenliğini bırakmamış. Bırakmaya da pek niyeti yok gibi görünüyor.

Gaziantepli. Türkülere olan ilgisi babasının kendisine henüz sekiz yaşındayken aldığı bağlamayla başlıyor. Hatta ilk sahne deneyimini dokuz yaşındayken yaşıyor. Arif Sağ ve 'beraberindeki heyet' Gaziantep'te bir fuara konser vermeye geliyor. Özlem Taner de bağlamayı zar zor taşıyan küçük kız olarak Gaziantepli yetenekler kontenjanından sahneye çıkıyor. Sahne 'koku'sunu da ilk orada alıyor büyük ihtimalle. Konsertvatuvarı bitirdikten sonra Gaziantep'te müzik öğretmenliğine başlıyor. Ama öğretmenlik işin bir yanı. "Kafamda profesyonel olarak müzik yapmak hep vardı. Mutlaka şansımı zorlayıp bir şekilde müzikle uğraşacaktım" diyor Taner.

Kafasına takmış bir kere... Yayımladığı albümlerle belirli bir çizgisi olan Kalan Müzik'in kapısını çalıyor: "Kalan Müzik'te kararlıydım. Bunun için de en uygun yer Kalan Müzik diye düşündüm. İki yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Kalan Müzik'e geldim. Albüm yapmak istediğimi söyledim."

Hasan Saltık'la kapıda kısa bir görüşme yaptığını anlatıyor. Çok çekinmiş ve hatta çok utanmış ilk etapta. Hasan Saltık'ın Özlem Taner'i araması fazla uzun sürmemiş. Taner'in parçalarını dinledikten sonra albüm yapmaya karar vermişler. Fakat Özlem Taner Gaziantep'te öğretmenlik yaptığı için İstanbul'a yerleşme süreci bürokratik nedenlerle iki yıl kadar sürmüş. İstanbul'a gelince de stüdyoya girilmiş. Albüm çalışması üç yıl sürmüş. Nereden baksanız 'Türkmen Kızı' albümünün beş yıllık bir mazisi var.

'Türkülerde isyan var'

'Türkmen Kızı' albümü artık müzik marketlerdeki yerini aldı. Özlem Taner gerçek bir türkü âşığı. En çok da türkülerin 'gariban müziği' olarak algılanmasına kızıyor: "Diğer müzik tarzlarında hissettiğim her şeyi ben türkülerde buluyorum. Bence insanların gözden kaçırdıkları şey de bu zaten. Türküleri köyden çıkmış, temelinde eğitimsizlik olan, garip insanların dinlediği bir müzik tarzı olarak görüyorlar. Onlar bunu dinler, biz biraz elit müzik dinleyelim diyerek türküleri hak etmediği bir yere koyuyorlar. Ama sadece bundan rahatsız olduğum için bu albümü yapmadım. Ben de türkü yapayım da türkülere benim de bir katkım olsun gibi çok mutevazı bir şekilde de girmedim açıkçası. 'Hadi gelin türküyü bir de benden dinleyin' kaygısıyla yaptığım bir şey değil. Herkesin yapacak olduğunu ben neden yapayım ki zaten. Herkes bir yerden çekiştirmiş türküleri. Türkünün rock'ını yapmışlar Anadolu rock diye, arabeskini yapmışlar. Türküleri gariban insanların dinlediği bir müzik haline getirdiler. Türkülerde aslında acındırma kaygısı yok, isyan duygusu var."

Özlem Taner türkülerin, tüm müzik türlerinin ruhunu taşıdığını belirtiyor. Türküleri farklı algıladığının altını çiziyor. Sadece bir türkücü olarak nitelendirilmek istemediği kesin. Özlem Taner bir müzisyen ve kendinden emin.

"Ukalalık olarak algılanmasın" diye başlıyor söze ve şöyle devam ediyor. "Amacım müzik yapmak. Benim gözümde türkü hiç kolay değil ve başkaları gibi algılamıyorum türküleri. Türkülerin içindeki caz ruhunu hissediyorum. İnsanlar benim okumamda bunu görecekler. Sesimle götürdüğüm bir albüm değil. İyi okuyorum, iyi yorumluyorum, türkü böyle okunur. Ukalalık yapmak istemem ama ben türküyü doğru algılıyorum. Herkes caz, klasik müzik dinleyerek kendini kaliteli insan hissederken ben buna gerek olmadığımı düşünüyorum. Bana göre Türk insanının kendini kaliteli hissetmesi için bunlara gerek yok. Hiç okuma yazma bilmeyen bir ozan okudu diye bu türküleri bu şarkıları küçültmeye hakkımız yok. Müziğin eğitimi, yaşı olmaz, duygu işidir. Dünyanın her yerinde bu böyledir."

Standartların üstünde

Özlem Taner'in 'Türkmen Kızı'ndaki altyapılar da bilindik türkü albümlerindeki gibi değil. Fakat Batılı sound yakalamak için de türkünün ruhundan vazgeçilmemiş. Belli bir standardın çok üstünde. Özlem Taner'in vokalineyse siz karar verin. O kadar duyguyla söylenmiş bir albümün üzerine daha fazla duygulu laflar etmeye gerek yok. Özlem Taner ilk albümünde herkese sesleniyor!


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.