ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bu senfoniye hayır demek zor!Sayı: 478 - 17.01.2008


Re Minör Senfonisi'ni herkesin tanıdığı ama belki adını bilmediği Cesar Franck'ın seçme yapıtları bir CD'de toplandı. Güzelliği felsefi bir derinliğin içinde yakalamak isteyen müzikseverler için

Belçikalı César Franck Fransız müziğini had safhada etkilemiş, kendi deyişini yaratmış, özel bir yaratıcı. Liszt onu Bach'tan sonra orgu en iyi çalan kişi olarak niteliyor. Chausson ve Duparc gibi besteciler yetiştirmiş. Biyografisini yazan bir başka öğrencisi Vincent d'Indy Cumhuriyet döneminde Paris'te eğitimini sürdüren Ahmet Adnan Saygun'un hocalarından biri olmuş. Dindar Franck'ın yaklaşım ve havası d'Indy üzerinden iki kuşak atlayarak Saygun'a çok hafif de olsa bulaşmış ki Saygun'la aşinalığı olan dinleyici için bu benzerliği keşfetmek eğlenceli olabiliyor.

Müziğinde romantizm, idealizm, felsefecilik barındıran ve döngüsel bir yazış tarzı olan Franck'ın en ünlü eserleri 'Re Minör Senfoni', 'Senfonik Varyasyonlar', 'Piyano için Prelüd, Koral ve Füg', 'Keman Sonatı' ve 'Piyanolu Beşli'. EMI, bu eserlerin en güzel kayıtlarını 2007'de Plasson yönetimindeki Orchestre Capitole de Toulouse, piyanist Collard, kemancı Dumay ve Muir Dörtlüsünün çaldıkları bir CD'de topladı. 'Re Minör Senfoni' o zihinlere zarar, tüyler ürpertici güzellikteki açılış temasıyla çoğu kişinin duyunca 'A bu Franck mıymış, Re Minör Senfoni miymiş?' dediği çok bildik ve anlamlı bir melodiyi içeriyor. Eserin ne bölüm sayısı, ne tempoları, ne de genel düzeni, klasik sonat ya da senfoninin kurallarını takip ediyor. Bu gariplikten bestecinin bir filozofluğu, bir 'her şeyi kendine göre yaparlığı' konusunda ipucunu alıp ilerlemeye başlıyorsunuz. Fakat ayrıksılık bundan ibaret değil; temaları sunuşu, toparlayışı, geliştirimi de özgün. Ciddi, sancılı, yoğun bir besteci Franck. Sempatik ya da tatlı, hiç değil. Bu arada ömrümde dinlediğim ilk klasik müzik parçasının çocukken gittiğim bir konserde karşılaştığım bu senfoni olduğunu da itiraf edeyim. Ama bu nedenle kayırıyor değilim.
Franck, sonat, senfoni, varyasyonlar olsun alışılmış görüntüler çizmekten uzak. Kavramak için zihni belki biraz zorlamak gerekiyor. Ama cevizi kırdıktan sonra muazzam bir kapı açılıyor; 'hmmm ilginçmiş' dedirten gizemli ve derin bir dünyaya giriyorsunuz. 'Güzelliği ancak felsefi bir derinliğin içinde yakalayabilirim' diyorsanız ilginizi çekebilir. Ancak 'aman derinlik istemem, İtalyan bel cantosunun bir adım ötesi ruhumu sıkıyor, yâr bana bir eğlence' diyorsanız da, ne diyeyim, teklif var, ısrar yok. Bu farklı melodileri hiç bilmediğiniz için bir eksiklik de hissetmeyeceksiniz ne de olsa.

Fransız müziğinin büyük ustası Michel Plasson'un senfoni yorumu da ilginç ve güzel. Örneğin, 'Pa ram pa pam' şeklindeki o vurgulu, herkesin çok iyi bildiği hiddetli temayı 'Pa ram pa paaaaa' şeklinde, adeta tınısı sürekli olan org gibi son heceyi uzatarak çaldırmış. Genel anlamda Franck'ı bir org bestecisi gibi düşünerek yaylıların uzayan yakarışını öne alıyor. Sonuç, öfke yerine lirizm.

Yetenekli piyanist Collard

CD'nin piyanisti Jean Philippe Collard, bugüne kadar 50'ye yakın kayıt yapmış bu siyah beyaz tuşlu uzun tahtadan olabilecek en ama en güzel sesleri çıkartan piyanistlerden. Onu Türkiye'yle de bağlantılı farklı kayıtlarından tanıyoruz. Bilkent Senfoni'yle (BSO) yaptığı Naxos'tan çıkan Tabakov 'Piyano Konçertosu' ve yine BSO'yla yaptığı EMI etiketli o muhteşem Çaykovski 'Piyano Konçertosu' yorumu, başarılı orkestramızı iki meşhur Avrupa firmasına taşıdı (tarihte bir ilk). Ayrıca Erkin'in'Piyano Konçertosu'nun tek kaydındaki (evet, yanlış duymadınız, tek) o ses dolgunluğu, o güçlü piyanizmin tadı hâlâ damaklarda.

Cesar Franck/Jean Philippe Collard/Orchestre Capitole de Toulousse/Şef: Michel Plasson/EMI
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.