ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1934
Şu an 5 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Şehitler Oratoryosu” ve Özlem Adıgüzel’in düşündürdükleriSayı: 472 - 09.01.2008


Fatih Kız Meslek Lisesi'nde 1000 kişilik koro kuran, 700 öğrenciye çeşitli enstrümanları çalmayı öğreten müzik öğretmeni Müslüm Akdemir'e dört soruşturma açıldı, “Başka okula tayinini iste” denildi

Okulda müzik öğretmek zor zanaat başlıklı yazısında bu konuyu ele alan Umay Aktaş Salman’ın yazısını yayımlamaya karar verdiğim an Aytaç Yalman Paşanın çalışmasının haberi düştü posta kutumuza.

Hani halk arasında “cuk oturdu” derler ya!

İşte aynen öyle oldu.

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı, emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın kuvvet komutanlığı yaptığı dönemde Kara Kuvvetleri bünyesinde kurduğu caz orkestrası ile hatırlıyorum. Gerçi bu orkestranın bir konserini dinleme olanağı bulamamıştım ama bayağı nitelikli bir orkestra olduğu yolunda duyumlar almıştım.

Aytaç Paşanın kurduğu bu orkestranın şimdi ne durumda olduğu konusunda bir bilgim yok.

İşte bu Aytaç Yalman’ın 2006 yılında librettosunu tamamladığı ''Şehitler Oratoryosu''nun beste çalışmasının şubat ayında tamamlanması planlanıyor.

Eser, 18 Mart Şehitler Haftası'nda Bilkent Senfoni Orkestrası'nın yorumuyla dinleyici karşısına çıkacak.
 
Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Dekanı Prof. Işın Metin, sezon başından bu yana sanatseverlerle çok sayıda başarılı yapıtı ve sanatçıyı buluşturduklarını söyledi.
 
Bu temponun yeni başlayan 2008 yılında da süreceğini ifade eden Metin, bazı eserlerin ilk seslendirmesinin de sezon programları içerisinde yer aldığını kaydetti.
 
Bu eserlerden birinin de eski Kara Kuvvetleri Komutanı, emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın "Şehitler Oratoryosu" olduğunu anlatan Metin, 18 Mart haftasının "Şehitler Haftası Konseri"ne ayrıldığını belirtti.
 
Bu konserin kendileri için çok özel olduğunu dile getiren Metin, "Birkaç besteciden bu librettonun bestelenmesi istendi. En iyi olanı, en beğenileni seçilecek. Ümit ediyorum bana da şubat ayında ulaşmış olacak" dedi.
 
Metin, eserde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu'nun da dinleyici karşısına çıkacağını ifade etti.

***

Bir kuvvet komutanın müzikle olan bu dostluğunun ordumuza ve komutanımızın kendisine kazandırdıklarını düşünmenin yanı sıra müzik sanatımıza katkılarının da ne kadar önemli olduğunu vurgulamaya bilmem gerek var mı?

Şimdi konuyu bir başka yere taşıyacağım.

İzmirli keman sanatçısı Özlem Adıgüzel.

İtalya’nın dünyaca ünlü La Scala Tiyatrosu Orkestrası’na katılarak bu tiyatroda çalan ilk Türk müzisyeni olmuştu hatırlayacağınız üzere. 11 yaşında kemanla tanışan ve İzmir Devlet Konservatuarı’nda Candan Nicolai’nin keman öğrencisi olduktan sonra 1987 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’ndan yüksek derece ile mezun olduktan sonra müzik kariyerini her geçen yükselterek dünyanın önemli orkestralarında çaldı.

22. Ağustos 2007’de İtalya’nın ünlü La Scala Tiyatrosu Orkestrası’nda çalan Özlem Adıgüzel’in kuşkusuz müzik kariyerinde eski Güney Deniz Saha Komutanlığı bandosu Şefi olan babası Ali Adıgüzel'in büyük etkisi var.

Kuşkusuz ülkemizde çok yetenekli gençler var ve ne yazık ki bu gençlerimize yeterince fırsat verilmiyor. Kuşkusuz bu gençlerimize fırsat yaratılırsa daha nice gençlerimizi La Scala Tiyatrosu Orkestrası gibi dünyanın önemli orkestralarında çalma olanağı bulacaktır.

Ama tabii ki önce müzik eğitimine önem veremiz gerek.

Yine bu sayfalarda yazdığım veli tarafından önemsenmeyen müzik öğretmenleri, ispirto satan ve mesleğinden nefret eden müzik öğretmenlerinin gerçek kimliklerine kavuşmalarıyla; operayı, nitelikli klasik müzik konserlerini “eziyet” olarak görmeyen siyasetçilerin sayısının hızla artmasıyla olacak bir iştir bu.

Kuvvet komutanımız Aytaç Yalman ve keman sanatçısı Özlem Adıgüzel’in merhum babası bando şefi Ali Adıgüzel gibi bu işle uğraşmayı şiar edinmiş kişilerinde çoğalmasıyla olabilecek bir iştir bu.

Yani Müslüm Akdemir gibi Cumhuriyet öğretmenlerinin…

Cuma günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör
 

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.