ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1925
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Oistrakh'ın izinde bir kemancı Sayı: 450 - 05.12.2007



Vadim Repin Deutche Grammophon'un solist sanatçısı olup klasik müziğin süperstarları aarsında yerini sağlamlaştırdı. Ünlü kemancının yeni Beethoven kaydı, geçmiş ustalardan David Oistrakh'la rekabet edebilecek düzeyde




Günümüzün çok önemli kemancılarından Vadim Repin, kayıt firmalarının en anlı şanlısı Deutsche Grammophon'un (DG) solist sanatçısı oldu. Bu şu anlama geliyor: Repin'in süperstarlığı artık hiç kimsenin itiraz edemeyeceği bir şekilde ilan edilmiş oldu. Çok güzel kayıtların ve eşsiz performanslarının onu bu noktaya getirmesine şaşmamak lazım.

Sanatçının DG macerasının keman konçertosu repertuvarının üç büyüğünden biri olan Beethoven'la (diğer ikisi Çaykovski ve Mendelssohn) başlamış olması tesadüf değil. DG, Repin'i yeni sanatçısı olarak lanse ederken, bu taze süperstarı ilk kez kaydettiği 'garanti' bir eserle sunarak dinleyiciyi de hareketlendirmeye çalışmış adeta. Ancak ticari lansman kokusu da gelen bu fikrin altını doldurmak için Repin'in "Beethoven'ı kaydetmek için bu anı bekledim" gibi bir sözü, kitapçıkta öne çıkarılıyor ki pek inandırıcı değil. Bu arada kitapçığı da çok yetersiz, alışılmışın tersine eser, besteci, sanatçı bilgileri hiç yok. Ancak Repin'in bu muhteşem konçertodaki yorumu ise fazlasıyla ilgiye layık.

Dışadönük bir virtüözlüğe, parmak cambazlığına yüz vermeyen yapıt, içedönük, kişisel bir havada yazılmıştır. Bu nedenle onu doğru seslendirebilmek ifadelemede ustalık istiyor. Repin'in Beethoven'ında, ton sağlamlığı, daha da doğrusu, ton sağlıklılığı gayet etkileyici. Çalışı bana geçmiş ustalardan en çok David Oistrakh'ı anımsatıyor. Kesinlikle duygu sömürüsüne girişmeyen, romantikliğin müzisyenliği bastıramadığı, denge ve müzikal saflığın asla bozulmadığı, saygılı ve bütünselci bir müzikal duruşu var. Konçertoda bestecinin kendi kadansları yerine Kreisler'inkiler kullanılmış. Repin birinci bölümdeki çift sesli kadansta harikalar yaratıyor. Peki 'geçmişin büyük ustalarının devamı olmaya aday bu kemancının yorumu nerede duruyor?' diye soracak olursanız ya da 'Repin efsaneleşecek bir damga vurmuş mu Beethoven'a?' diye merak ediyorsanız o zaman biraz çekimser kalırım işte. Repin'in, Menuhin, Heifetz, Grumiaux, Perlman, Suk gibi büyüklerin yanında çok farklı bir şey söylediğini, parmak ısırttığını söyleyemem. Ancak bu kemancı henüz 36 yaşında ve şaşırtabilir.

İki hafta önce Bilkent Senfoni eşliğindeki Çaykovski'siyle Ankara'yı nasıl birbirine kattığını duyduk.

Beethoven 'Kreutzer Sonatı'nı zamanın keman virtuozu Bridgetower'a adamış. Besteci daha sonra Bridgetower'la arasında geçen bir tartışmadan ötürü ithafını değiştiriyor ve bu kez kemancı Rudolphe Kreutzer'e adıyor.

İlginçtir, Kreutzer partisyonu ilk gördüğü zaman 'Çalınamaz' diye dudak bükerek esere hiçbir zaman dokunmuyor. Edebiyat ilgilileri Tolstoy'un bu eserin başlığını taşıyan romanını bilirler. Yapıtın erkek anlatıcısı bu kıskançlık öyküsünün zirvesinde 'Kreutzer'i ateşli ve adeta flört edercesine çalan karısı ve âşığını görür ve karısını bıçaklar.

Tolstoy'un yapıtında müzikal form ile yazın malzemesi arasında ilişkiler kurduğunu söyleyemeyiz. Ahlakçı Tolstoy, o zamanın popüler müziği
olan oda müziğini, insanları eğlendirip, ruhlarını coşturan, âşıkları birbirine yaklaştıran, ayartıcı bir unsur olarak görüyor ve bunu romanında bir çekirdek imge olarak kullanıyor sadece. Buna karşın sonatta öyle bir şeytani hava var ki 'Tolstoy erotik bir imgelem mi gördü de konuya yakıştırdı?' diyebiliyorsunuz zaman zaman. Bu esin kaynağı sonat daha sonra Çek besteci Janacek'i de etkilemiş ve besteci dörtlüsünü Tolstoy'un öyküsüne dayandırmış. Repin-Argerich yorumu ise dinlediğim en güzellerden biri. Argerich'in hiçbir şekilde pasif olmadığı, iki solistin form ve denge duygusunu çok başarılı bir şekilde verdikleri bir çalış bu.

Mutlaka dinlemeli.


Repin/Beethoven/DG/Şef: Muti, Viyana Filarmoni/Argerich


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.