ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1934
Şu an 4 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Carl Ebert'i anıyoruz!Sayı: 447 - 30.11.2007


Gecenin bilmem kaçında provadan çıkıp eve geldiğimde bilgisayarın başına nasıl oturduğumu ve yine bilgisayarın başında nasıl uyuya kaldığımı ve bu filmi nasıl oynadığımı hatırlamıyorum inanın sevgili okurlarım.

Sadece kendime geldiğimde bilgisayarın başında uyuduğum ve kendimi yatağıma dar attığımı hatırlıyorum hayal meyal!

Bu tür yorgunluklara yeni tanık oluyorum.

Yoksa kızım doğru mu söylüyor: ”Baba yaşlanıyorsun artık, dikkat et kendine!”

Sadece benden kaynaklanan nedenle Mavi Nota’yı bu saatte ancak güncelleyip sizlerin beğenisine sunuyorum. Bu aksaklıktan dolayı beni bağışlayın lütfen sevgili okurlar…

Bu özür faslından sonra gelelim konumuza…

Ülkemizde Cumhuriyetimizin biçimlendiği, kendi ayakları üzerinde durmaya başladığı yıllarda, yine bu ülkenin sanat kurumlarının kurulmasında büyük emeği geçen Alman müzik ve tiyatro adamı Carl Ebert’i doğumunun 120. yılı nedeniyle bugün yapılacak bir dizi etkinlikle anıyoruz.

Türk operası ve konservatuavarının kurucusu Carl Ebert 120 yaşında Profilo Kültür Merkezi'nde düzenlenecek 'Ebert Özel Konseri' ile anılıyor. Atatürk'ün davetiyle 1936 yılında Devlet Filarmoni Orkestrası'nı kurmak için davet edilen ve Nazi döneminde Türkiye'ye iltica eden Prof. Dr Carl Ebert aynı zamanda Türk tiyatrosu ve operasında hocaların hocası. Aralarında Cüneyt Gökçer, Mahir Canova, Macide Tanır gibi önemli isimlerin olduğu birçok isim yetiştiren Ebert, Hitler rejiminde Almanya'yı terk edip Atatürk'ün isteği üzerine Türkiye'ye geldikten sonra Ankara'da Devlet Konservatuvarı ile Devlet Tiyatrosu'nun kuruluşuna katkı sağladı ve 1936–1947 arasında Devlet Tiyatrosu'nun ilk yönetmenlerinden biri oldu.

Ebert'in bugün 120'nci doğum günü nedeniyle düzenlenecek 'Ebert Özel Konseri'nde de İstanbul Devlet Opera ve Bale Sanat Yönetmeni ve Müdürü Suat Arıkan ve piyanist Ender Ormanlar birlikte sahneye çıkacak. Girişin ücretsiz olacağı konsere Ebert'in Türkiye'de yaşadığı ve çalıştığı dönemde Ankara Devlet Konservatuvarı ile Devlet Tiyatrosu'nda yetiştirdiği ve bugün Türkiye'nin en sevilen sanatçıları arasında yer alan birçok isim de katılacak. Bir panelin de düzenleneceği gece saat 20.30'da başlayacak.

Bu arada Carl Ebert kimdir sorusunu da yanıtlamak için Carl Ebert hakkında kısaca bilgi vereyim:

Carl Ebert   (d. 20 Şubat 1887, Berlin - ö. 14 Mayıs 1980 - California)   Alman tiyatro yönetmeni ve oyuncusu, opera yönetmeni, eğitmenidir,

1909 – 1914 yılları arasında oyunsuluk yaptığı Max Reinhardt'ın Tiyatro Sanatı Okulu'ndan mezun olan sanatçı, ilk olarak Alman Ulusal Tiyatrosu'nda rol alarak sanat hayatına başladı. Berlin ve Frankfurt'ta kendi çabalarıyla oluşturduğu sanat okullarında yönetmen ve oyuncu olarak görev yapan Ebert, bir süre sonra operaya geçerek, Berlin Şehir Operası'nda bir çok esere imza attı. Arjantin'e giderek, ülkenin en önemli sanat kurumu olan Teatro Colon`da görev yaptı.

Hitler rejimi ile Almanya'yı terk eden Ebert, Atatürk'ün isteği üzerine 1936 yılında Cumhurbaşkanlığı Filarmoni Orkestrası'nın konuğu olarak Türkiye'ye geldi. Ankara'da Devlet Konservatuvarı ve Devlet Tiyatrosu'nun kuruluşuna çok büyük emek ve katkılar sağlamış, 1936 - 1947 yılları arasında Devlet Tiyatrosu'nun ilk yönetmenlerinden biri olmuştur.

1948-1954 yıllarında Los Angeles'ta tiyatro öğretmenliği yapan Ebert; 1954'ten sonra ölene kadar Berlin Devlet Operası'nın da yönetmenliğini yaptı.

Bu anma konserini ve etkinliklerini düzenleyenleri kutlamak gerek. Sanatçının bu dünya da göçmüş olsa bile isteyeceği en önemli şey hatırlanmak. Yani ahde vefa denilen şey.

Çağdaş Türk Müziğinin kurumlarının oluşmasında emeği geçen Prof. Dr. Carl Ebert’i saygıyla anıyoruz.

Pazartesi günü görüşene değin esen kalın!



Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.