ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bilgisayar ile Müzik/ Müzik teknolojisiSayı: 413 - 11.10.2007


GİRİŞ

Tanıtım

Bu program dizisi, bilgisayarınızı ve edinebileceğiniz diğer elektronik müzik aletlerini, müzikal yaratıcılığınıza en iyi hizmet verecek şekilde ele almanızı, onları tüm olanaklarıyla kullanacak şekilde bilgilenmenizi ve sonuçta “HAYALİNİZDEKİ MÜZİĞİ VE HAYAL BİLE EDEMEDİĞİNİZ MÜZİKLERİ” gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.

Teknolojinin bugün önümüze getirdikleri, bundan yalnızca birkaç yıl öncesine kadar hiçbir müzisyenin sahip olmayı hayal bile edemeyeceği olanaklardır. Bu olanaklar elinizde mükemmel birer yaratıcı araç ve gereç olabileceği gibi, tam tersine yaratıcılığınızı kısırlaştıran birer olumsuz unsur durumuna da gelebilirler. Teknoloji, sanatçıyı, tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar özgür ve yaratıcı yapabileceği gibi bir tutsak durumuna da dönüştürebilir. Bu duruma düşmemek, teknolojinin esiri olmamak ve teknolojiyi sizin hizmetçiniz durumuna getirmek sizin elinizdedir.

Bunun başarılması, ancak BİLGİ yoluyla gerçekleşir. Bilgilenmek, teknolojinin tüm olanaklarını, sınırlarını ve sizi nereye nasıl götürebileceğini bilmek, hiçbir teknolojinin yapamayacağı şeylerin neler olduğunu, insana özgü sanatsal yaratıcılığının nerede ne zaman yeri doldurulamayacak bir unsur durumunda karşınıza çıktığının farkında olmak demektir.

Bilgisiz kullanıcının düştüğü iki temel yanlış vardır. Birincisi, Müzik Teknolojisinin müziğin “ilhamını”, “duygusunu” yani “insani unsurlarını” yok ettiğidir. İkinci büyük yanlış ise teknolojinin “her şeyi” yapabileceğini düşünmektir. Bunların hiçbiri doğru değildir. Nasıl yazı makinesi yerine bilgisayar kullanmak bir yazarın yaratıcılığına engel olmuyor ise, aynı şekilde, bilgisayar denilen araç (ki bu kapsama tüm dijital elektronik müzik aletlerini de katmalıyız) bir müzisyene de, yaratıcılık yolunda engel olmamaktan öte, yaratıcılığının kamçılanmasını ve daha önce hiç düşünmediği sanatsal fikirlerin ortaya çıkmasına yol açar, daha doğrusu, yol açmalıdır.

Bir yol ayrımında durup düşünmektesiniz. Karşınızda iki seçenek var, birincisi teknolojiyi reddederek daha önce öğrendikleriniz ve alışık olduğunuz yöntem ve araçlarla yetinmek ve bunlarla çalışmalarınızı sürdürmek; diğer seçenek ise zengin bir yaratıcı hayal gücüne sahip olanların korkmadan girebilecekleri bir yoldur. Bu yol daha zordur, her zaman yeni şeyler öğrenmenizi gerektirecektir. Bu yolda mutlaka yanlışlar da yapacaksınız ve bir miktar zaman kaybedeceksiniz, eğer buna “zaman kaybetmek” denirse. Aslında tüm bu karşılaşacağınız zorluklar sonuçta sizi daha etkin, verimli ve yaratıcı bir sanatçı yapacaktır. Bir örnek vermek gerekirse, Bilgisayar ile Müzik yaratıcısının aynı zamanda bir Sound Designer bir Tonmeister olması gerekmekte hatta bunların yanı sıra, az dahi olsa, bilgisayar programlama temellerinden de haberdar olması gerekmektedir. Bu program dizisinin sonucunda, umarım ki, kazanacağınız en önemli özellik, belki de ilk kez, tam anlamıyla ÖZGÜR bir sanatçı kimliği olacaktır. BİLGİ özgürlük, bilgisizlik ise esarettir.

Bu dizi, bilgisayar donanımının müzik açısından en önemli özelliklerinden başlayarak, Müzik ve Teknolojinin tüm alanlarını (bazılarını kısaca dahi olsa) kapsayacaktır. Ancak bu programların ağarlıklı yönü BESTECİLİK olacaktır.

Bilgisayar ile Müzik denildiği zaman, bazıları için bu alan, bilgisayar ile nota yazmak demektir. Elbette, bilgisayar, profesyonel nota yazımını günümüz bestecisinin günlük işleri arasına sokmuştur ve bu etkinlik bestecilerin sıkça kullandıkları yararlı bir hizmet olmuştur. Ancak bu program dizisinde buna değinilmeyecektir. Çünkü, bilgisayarla nota yazmak bilgisayar ile müzik yapmak değildir grafiksel bir işlemdir. Nota yazmak için bir ses kartına dahi gereksiniminiz yoktur. Bu program dizisinin amacı bilgisayarınızla müzik yapmak, başka bir deyişle “son kullanıma hazır” müzik yaratmaktır.

İzleyicilerin Bu Diziden En Üst Düzeyde Yararlanabilmeleri İçin Gerekenler

Bu program dizisinden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için bazı ön gereksinmeler vardır. Bunlar, sahip olmanız gereken bilgiler ve donanımlar olmak üzere ikiye ayrılır. Nota okumayı bilmek bu diziden yararlanmak açısından şart olmamakla birlikte elbette ki son derece arzu edilen bir avantaj olacaktır. Ancak bundan belki daha da önemlisi, elektronik ve bilgisayar müziğinde son derece duyarlı ve eğitilmiş bir kulağa sahip olmak gerekmektedir. Geleneksel müzik eğitimindeki durumun ötesinde elektronik müzik alanında kulak ve müzikal hayal gücü çok daha önemli bir yer tutmaktadır. Burada sesleri duymak demek yalnızca bu seslerin hangi notalar olduğunu bilmek demek değil, ki aslında bu pek de önemli bir meziyet değildir, ama bu seslerin frekans yapılarının, enveloppe yapılarının, zaman içinde değişen spektral yapılarının duyulması gibi olgulardır. Bu kavramlar programlar dizisinde incelenecek ve tanımlanacaklardır.

Donanım olarak elbette bir bilgisayara sahip olmanız gerekmektedir. Bu bilgisayarın yapısı, özellikleri vs. üzerinde ilerleyen çalışmalarımız sırasında geniş bir biçimde durulacaktır. Şimdilik şunu belirtmekte yarar görüyorum, bu bilgisayara mümkün olduğu kadar oyunlar, kaynağı ve işleyişi hakkında emin olmadığınız programlar, kullanımı şüpheli ufak tefek animasyonlar gibi şeyleri yüklemeyin ve eğer varsa silin. Bilgisayar ile müzik yaparken göreceğimiz üzere, bu etkinlik alanı bilgisayarınızın kapasitesini en son basamağına dek kullanacaktır ve çoğu zaman aşacaktır. Hem saklama alanı (Hard Disk Storage Space) hem de işlemci (CPU) gücü tasarrufu bakımından sisteminizi hafif ve çevik tutmalısınız. Eğer bu işe ciddi bir biçimde girmek istiyorsanız (ki bu programların amacı sizler gibi arzulu ve yetenekli kişilerin bu alana ciddi olarak girmeleridir) ve eğer bilgisayarınız yarım aksak işlemekte ise, onu sil-baştan yapıp (formatlayıp) yeniden kurmanızı şiddetle öneririm.

Tabii ki bir ses kartınız olacaktır ve büyük bir olasılıkla şimdiden vardır. Gene büyük bir olasılıkla bu kart profesyonel çalışmalar için yapılmış bir kart değildir. Şimdilik öylece kalsın ve ilk çalışmalarınıza bununla başlayın. Bakalım bu çalışmalar sizi nereye yönlendirecek ve ne gibi özelliklere sahip bir donanıma gereksiniminiz olacak. Aynı öneri bilgisayarınızın diğer parçaları için de geçerlidir. Herhangi bir donanım yükseltmesine girmeden önce her bir parçanın, müzik uygulamalarındaki yerini ve işlevini tam olarak bilmeniz gerekmektedir.

En son olarak ise, belki de en önemlisi, MUTLAKA İngilizce’ye hakim olmalısınız. Nasıl Ortaçağ Avrupa’sında geçerli bilgi dili Latince idiyse şimdi de dünyada İngilizce’dir.

Dizinin Sonunda İzleyicilerin Elde Edecekleri Olanaklar

Bu program dizisinin sonunda, eğer tüm programları dikkatle izlemiş ve İnternet sitemizde bunların dökümlerini tekrar okumuş ve saklamış iseniz, müzik yaratıcılığınızın müthiş bir ilerleme yapacağını, yalnızca hayal ettiğiniz müzikleri yapabilmekle kalmayıp, daha önce hayal bile edemediğiniz müzikleri gerçekleştirmeye başlayacağınızı iddia ediyorum. Daha önceleri yalnızca büyük stüdyolarda ve büyük sermayeli müzik yapıtları için kullanılabileceğini düşündüğünüz olanaklar (sesler, efektler) elinizin altında olacaktır ve bunları kendi çizginizde kullanmayı bilir durumda olacaksınız. Kendi CD’lerinizi (en azından demo olarak) yapabilir, bunları dağıtabilir, yaratılarınızı İnternet üzerinden tüm dünyaya duyurabilir durumda olacaksınız. Kısacası ÖZGÜR olacaksınız!



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.