ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 25 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Tepki göstermesi gerekenler neden susuyor, yoksa biz mi duymuyoruz?Sayı: 392 - 12.09.2007


Öncelikle şunu söyleyeyim. Benim hiç ama hiç kimse ile kavga etmek, hizipleşmek ve  hiç gerek yokken karşıma birilerini almak gibi bir derdim yok. Özünde sakin ve kendiyle barışık bir insan olduğum için böyle şeyleri de sevmediğimi ayrıca belirteyim.

O halde neden böyle bir girizgâh yaptığımı şimdi sizler merak edebilirsiniz.

Arz edeyim efendim.

Cumhuriyet Gazetesi “Müzik Dersinde İlahi” başlıklı haberi yapalı yaklaşık bir buçuk ay oldu. Geride kalan bu bir buçuk aylık süre içinde birkaç küçük açıklama dışında ne internette, ne bir başka yayında müzik eğitimindeki bu olumsuz gidişe dur diyebilecek yüksek bir ses işitmedim.

Önce, kısa adı MÜZED olan Müzik Eğitimcileri Derneği Başkanı Refik Saydam’ın, birkaç internet sitesinde yer alan, konu ile ilgili açıklamasını aynen aktarıyorum:

Programı incelediğimizde Cumhuriyet'in haberinin yüzeysel olduğunu, gerçek eleştiri noktasını yakalayamadığını görüyoruz. Bizim programa yönelik eleştirimiz, esas olarak içeriğinin zayıflatılması, konuların amaç ve hedeflerin (Avrupalı "uzman"ların dayattığı "yapılandırmacı" anlayış doğrultusunda) "kazanımlar" adı altında belirsizleştirilmesi, müzik dersinin kitabı olmadan okutulacak dersler kategorisine dâhil edilerek öneminin ve ağırlığının azaltılmasıdır.

Program, (kendilerinin belirleyerek çağırdığı iki akademisyen ve dört müzik öğretmeni meslektaşımız dışında) Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlarından, MÜZED'den, ilköğretim müzik eğitimi programcılığı alanında birikimi ve deneyimi olan eğitimci, akademisyen kadrolardan hiçbir katkı istenmeden hazırlanmıştır. Yukarıdaki eleştiriler doğrultusunda programla ilgili MÜZED'in halen Danıştay'da devam etmekte olan bir davası sürmektedir.

2006'da yayımlanan program üzerinde 2007 Mayısında değişiklik yapılırken, dava konusu olan bazı bölümlerde de yeni anlatımlara rastlanmıştır. Bu konuya ilişkin ayrıntılı incelememiz tamamlanmak üzeredir; Talim ve Terbiye Kurulu nezdinde girişimlerimiz sürecek ve meslektaşlarımız haberdar edilecektir.

Selam, saygı ve sevgilerimle.

Refik SAYDAM
MÜZED Genel Başkanı


Şimdi. MÜZED Genel Başkanı Sayın Refik Saydam’ın bu açıklamada 
söylediklerine katılmakla birlikte eksik kalan bazı şeylerin olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle müzik eğitimin dinselleştirmek, eğitimi medreseleştirmek çabasında olan bir Milli Eğitim Bakanı’na ve onun ekibine karşı bu kadar ılımlı olmayı anlamam mümkün değildir. Zira acil ve önemli önlemler alınmazsa yarın geç olabilir.

Şu saat itibariyle resmi internet sitesinini  http://www.muzed.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=24   linkinde 64l kayıtlı üyesi bulunan bir derneğin sesinin daha gür çıkmasını beklemekteyim. Çünkü üyelerinin birçoğu müzik eğitimi veren fakültelerin ilgili bölümlerinde  alanlarında kariyer yapmış, unvan almış kişilerdir. Bu nedenle çalışmaların daha hızlı ve daha etkin olması gerekmektedir.

Ya da en azından ben öyle düşünüyorum.

Yoksa Cumhuriyetin kazanımı olan çağdaş müzik eğitiminden uzaklaşmayı içine sindiren müzik eğitimcilerinin sayısı bizim düşündüğümüzden fazla ise ve bu arkadaşlar efendim biz bugüne kadar müzik öğretmeni, müzisyen sanatçı değil zımbırtıcı yetiştirdik diyorlarsa o çerçevede yapılacak çok fazla bir şey de yoktur.

Ama bunun böyle olmadığını, akademik kariyer yapmış müzik eğitimcilerinin bu konuda gereken mücadeleyi yaparak göstereceklerini düşünmek istiyorum.

Cuma günü görüşene değin esen kalın, sevgiyle kalın…



Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.