ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 31 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


'Klasik müziği varoşlara götürseydik seçim sonuçları böyle olmayabilirdi'Sayı: 388 - 06.09.2007


Piyanist ve besteci Fazıl Say'ın Radikal gazetesinde kaleme aldığı 'Varoşlara kültür niye gitmedi?' başlıklı yazısına müzik dünyası tepki gösterdi. Say, yazısında 2003 İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde hazırladığı 'varoşlarda klasik müzik konseri' projesinin İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ile dönemin Kültür Bakanı Erkan Mumcu tarafından sekteye uğratıldığını iddia etti.



Fazıl Say'ın "İstanbul okullarında 1000 konseri 2002'de hayata geçirseydik, varoşlardaki oy kullanma vaziyetini azıcık ucundan da olsa etkileyen bir sonuç bile elde edilirdi belki bugün." şeklindeki cümleleri yeni bir tartışma başlattı. Müzisyenler, varoşlarda yapılmayan klasik müzik konserleriyle, ortaya çıkan seçim sonuçları arasında doğrudan bir ilginin kurulamayacağını söyleyerek Say'ın düşüncelerini gerçekçi bulmadı. Say, 'on yıl aradan sonra' yazdığı ilk yazısında, ilköğretim okullarında yapılması düşünülen müfredat değişikliğini de eleştirdi. Müzik derslerinde ilahi okunmasını doğru bulmadığını belirten Say, "Benim kızım 7 yaşında, bu yıl ikiye geçti. Kızımın bu tür bir müzik dersine girmesini istemiyorum. Yanlış buluyorum." dedi.

Prof. Dr. Alaaddin Yavaşça, Say ile aynı fikri taşımadığını söyledi. Klasik müziği anlamak için belli bir seviye gerektiğini ifade eden Yavaşça, yapılamayan klasik müzik konserleriyle seçim sonuçlarının karşılaştırılmasını doğru bulmuyor. Rengim Gökmen, Say'ın bu tespitinin gerçekçiliğinin tartışılması gerektiğini belirtirken, Orhan Şallıel de sanatçının açıklamasını gerçekçi bulmadı. Fazıl Say'ın "Din çok başka bir felsefi tartışma bence, ama müzik başlı başına bir dindir." sözlerine ise sanatçı Ahmet Özhan sert tepki göstererek, bu ifadeyi 'putperestçe bir yaklaşım' olarak değerlendirdi.

2003 İstanbul Müzik Festivali'nde Gaziosmanpaşa ve Polonezköy'deki konserlerin düzenlenememesinde İKSV'yi suçlu bulan Say, ayrıca festivalin kapanış konserinde 'Metin Altıok Ağıtı'nın son bölümünün, İKSV ve Kültür Bakanı Erkan Mumcu tarafından sansürlendiğini iddia ediyor. Öte yandan İKSV'nin, Say'ın yazısında geçen iddialara bugün cevap vermesi bekleniyor.

Müzik adamları gerçekçi bulmadı

Alaaddin Yavaşça: Ben, Fazıl Say ile aynı kanaatte değilim. Klasik müziği anlayabilmek için bir seviye lazım. Bunları anlamayacak insanların bulunduğu bir yere gittiğin zaman belki de o müzik türü insanları rahatsız eder.

Rengim Gökmen: Bu açıklamada genel anlamıyla kültürel gelişim çizgisine bağlanan bir fikir yapısı var. Ama seçim sonuçlarını doğrudan doğruya böyle bir şeye bağlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir tespit ne kadar gerçekçi olabilir? Bu, kapsamlı düşünülmesi gereken bir konu.

Orhan Şallıel: Say'ın bu yazısından; varoşlarda bin konser vermedi diye AK Parti kazandı, Türkiye'nin oy potansiyeli düştü, gibi bir şey anlıyorum. Bu gerçekçi bir açıklama değil. Fazıl Say'ın sörf yaptığını düşünüyorum. Ona yazı hayatında başarılar diliyorum. Öte yandan ilahi, müzik derslerinde sadece bir müzik türü olarak öğretilecekse bunda bir problem yok.

Ahmet Özhan: 'Din başkadır, müzik başlı başına bir dindir' şeklindeki ifadeyi putperestçe bir yaklaşım olarak görüyorum. Allah indinde din birdir ve tüm fonksiyonellikler de bunun içindedir. Say'ın klasik müziğin seçim sonuçlarına etkisi konusundaki görüşlerine de sadece gülüyorum. Bu açıklamalardan Cem Yılmaz'a iyi malzeme çıkar. Bu konuşmaları Cem Yılmaz repertuarına alırsa on sene daha malzeme sıkıntısı çekmez.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.