ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


”Mediha Demirkıran’dan Şarkılar Dinlediniz!”Sayı: - 18.07.2007



Türk Sanat Müziği'nin sevilen yorumcusu Mediha Demirkıran'ın şarkıları, Odeon Yılları adlı bir albümde toplandı. Sanatçının büyük hayranı şair-yazar Murathan Mungan, bu albüm için bir de yazı yazdı..

1950'li yıllarda düzenlenen bir şarkı yarışmasında jüri üyesi olan Yılmaz Çetiner, Mefharet Yıldırım, Radife Erten, Zeki Tükel ve Mustafa Çağlar'ın karşısına esmer uzun boylu, dal gibi ince bir kız çıkar... Ağzından düşmeyen sakızıyla da jürinin dikkatini çeken Cerrahpaşalı bu kız, şarkısını söylemeye başladığında herkesin nutku tutulur. Yılmaz Çetiner'in deyimiyle "Sesi bir afet," olan bu kızın adı Mediha Demirkıran'dır. Yarışmada birinci gelen Demirkıran'ın sesi, o günden sonra herkesin hayranlıkla dinlediği bir ses olacaktır... 1951 yılında, sınavla Ankara Radyosu'na giren Mediha Demirkıran, ilk kez 1952 yılında Ankara Esen Park Aile Gazinosu'nda sahneye çıktı. İstanbul gazinolarına ise 1953 yılında Kristal Gazinosu'nda adım attı. Ankara Radyosu'ndan ayrılıp İstanbul Radyosu'na geçen Demirkıran, kısa sürede büyük üne kavuştu ve uzun yıllar sahne ile radyo çalışmalarını birlikte sürdürdü.

ŞARKILARA RUH KATTI

Şair ve yazar Murathan Mungan, "En büyük özelliği o kimselere benzemez ses rengi, herkese fark atan yorum gücüdür. Bu nedenle ne söylerse söylesin fark etmemiş, hemen herkes, onun sesiyle kanatlanmış olan şarkıları bağrına basmış, kendisini kaptırıp gitmiştir," diyerek anlatıyor ünlü sanatçıyı. Müzik eleştirmeni Naim Dilmener'e göre de bir şarkıyı seslendirdiğinde onu boydan boya değiştirebilen, şarkıya yeni bir ruh katabilen bir sanatçıdır o. Zamanında radyo ve plak çalışmalarının yanında, sahne programlarıyla büyük müzikholleri de dolduran Demirkıran, güzel sesi ve kendine has yorumuyla dinleyenleri mest ediyordu. Ender rastlanan bir 'koloratur soprano' sesine sahip olan sanatçı, Türk Sanat Müziği şarkılarında opera tınıları kullanmaktan kaçınmıyordu. Asıl ustalığını ise Türk Sanat Müziği'nin klasik ve zor örneklerini seslendirdiği radyo programlarında gösteriyordu. Ama o da birçok arkadaşı gibi gazino ve plak çalışmalarında dönemin sevilen şarkılarını seslendirmeye dikkat ediyordu.

TÜRK FİLMLERİNİN GÜZEL SESİ

Ünlü bestekâr Sadun Aksüt'ün, "Gırtlağına sanki anaç bülbüller konmuşlar, şakıyorlar..." diye anlattığı Mediha Demirkıran, iki de filmde oynadı: 1956'da çevrilen Şehir Yıldızları ve 1959 tarihli Ölmeyen Aşk. Tabii o dönem Türk filmlerinde duymaya alışık olduğumuz birçok şarkıyı da Mediha Demirkıran seslendirdi. Ama, Murathan Mungan'ın da söylediği gibi o şarkılar da onun sesinden bir farklı çıkıyordu: "Yerli filmlerin demirbaşı olan azıcık hercai, popüler şarkılar, Demirkıran'ın sesinde başka bir kalite ve ağırlık kazanır. Aynı dönemde başkaları tarafından plağa okunan bazı şarkılara şöyle bir kulak kabartmak bile, Mediha Demirkıran farkını anlamaya yeter." 1998 yılında hayatını kaybeden Demirkıran, Münir Nurettin Selçuk, Müzeyyen Senar ve birçok ünlü sanatçı gibi dönemin ünlü müzik şirketi Odeon ile çalıştı. Bugüne dek plaklarında 100 civarında eser seslendirdi. Şimdi o yıllarda okuduğu şarkılar, hayranlarıyla yeniden buluşuyor. Odeon Yılları adlı albümde toplanan en güzel 15 Mediha Demirkıran şarkısı, bu sayede hem sanatçıyı hayranlarıyla yeniden buluşturuacak hem de gençlerin onu keşfetmesini sağlayacak.



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.