ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Söz: Çiğdem Talu "M.Ö. Melih'ten Önceki Çiğdem Talu Şarkıları"Sayı: - 03.07.2007


Ossi Müzik Türk pop müzik tarihinin altın sayfalarını bir bir aralamaya devam ediyor. Bugüne dek “En İyileriyle” serisinden altı, “Bir Zamanlar” serisinden iki albüm piyasaya süren Ossi Müzik’in son sürprizi “Söz : Çiğdem Talu” adını taşıyor. Bu albümde sözleri Çiğdem Talu’nun imzasını taşıyan 21 şarkı var. Talu’nun Melih Kibar’la çalışmaya başlamadan önceki dönemde yazdığı şarkı sözlerinin yer aldığı bu albüm, Türk popunun aranjman yıllarından çok renkli örnekleri bir araya getiriyor.

Albümde Timur Selçuk, Nükhet Duru, Erol Evgin, Nilüfer, Füsun Önal, Neco, Esin Afşar, Serpil Barlas, Uğur Akdora, Yeliz, Yeşim, Asu Maralman, Gökhan Abur, Erkut Taçkın, Erol Büyükburç, Hayko, Aydın Tansel, Tanju Okan, Selçuk Ural ve Anne-Marie David birer şarkısıyla yer alıyor. Plak olarak yayınlandıkları dönemde büyük ilgi görmüş, müzik listelerinin üst sıralarına tırmanmış bu şarkıların hepsi orijinal plak kayıtlarından cd / kaset formatına aktarıldı. Çiğdem Talu’nun 1981 yılında sözlerini yazdığı ve o dönemde Ajda Pekkan’ın plağa okuduğu “Gerçek Ve Düş” adlı şarkı ise Nükhet Duru tarafından bu albüm için özel olarak yeniden yorumlandı. Albümde yer alan isimlerden Selçuk Ural, Hayko ve Aydın Tansel’in ilk kez birer şarkısı plaklar üzerinden kurtulup cd / kaset formatında yeniden yayınlanıyor.

Seksenli yıllarda şarkı sözü yazmaya başlayarak annesinden bayrağı teslim alan ve sonrasında ülkenin en önemli söz yazarlarından biri olarak sayısız unutulmaz şarkıya imza atan Zeynep Talu’nun annesine yazdığı mektup, albümde kapak yazısı olarak kullanılmış ve en az albümde ki şarkılar kadar dokunaklı.

Türk popunun en zarif, en dokunaklı ve en usta şarkı sözü yazarlarından biri olan Çiğdem Talu’nun kariyerindeki kilometre taşlarını gözler önüne seren bu albümde sırasıyla şu şarkılar yer alıyor :

Henüz isim yapmamış bir şarkıcı iken Yeliz’i bir anda herkesin tanıdığı bir isim haline getiren ve ona 1975 Eurovision şarkı yarışması Türkiye elemelerinde ikincilik kazandıran Selmi Andak bestesi : “Hayalimdeki Adam”.

Yetmişlerin en gözde kadın şarkıcılarından Yeşim ve Yeşim’in etkileyici sesinden dillere dolaşmış çok eğlenceli bir şarkı : “Aklın Nerdeydi”.

Avrupai fiziği ile Türk popunun en göz alıcı simalarından biri olmuş Serpil Barlas ve onun yayınlanan ilk 45’liğinde yer alan, sıkı bir yetmişli yıllar dans şarkısı : “Hangisi ?”

Kısa süren şarkıcılık kariyerine rağmen pop müzik tarihinde derin izler bırakmış Uğur Akdora’dan “Boşu Boşuna”.

Asu Maralman’ın kendine has yorumuyla kulaklarımıza yer etmiş bir Orhan Şevki bestesi : “Kandıramazsın”.

Popun duayen isimlerinden Erol Büyükburç’un yetmişli yıllarda seslendirdiği en güzel şarkılardan biri : “Her Şey Bizim Bu Gece”.

Çiğdem Talu’nun daha çok genç yaşta ne denli usta bir şarkı sözü yazarı olacağının müjdesini veren ve usta yorumcu Erol Evgin’in kariyerinde de çok önemli bir yerde duran : “Tanrım Bu Hasret Bir Bitse”. Bu şarkı, Talu ve Evgin’in Melih Kibar’la kuracakları ortaklıktan hemen önce ortaya çıkan bir eser.

Talu’nun 1975 Eurovision şarkı yarışması Türkiye finalinde söz yazarı olarak yarıştığı bir diğer şarkı. Gökhan Abur’un sesinden pop tarihinin en romantik şarkılarından biri. Bir Selmi Andak bestesi : “Bir Gün Karşılaşırsak”.

Türkçe şarkı söyleyen yabancı şarkıcılar furyasının en renkli isimlerinden Anne-Marie David ve tüm yetmişlerin en eğlenceli şarkılarından : “Neşeli Gençleriz Biz”.

Neco’nun eşsiz sesinden, bir dönem ülkede yaşayan herkesi kol kola girip dans etmeye teşvik etmiş “Pam Pam”.

Türk rock müziğinin başlangıç noktalarından Erkut Taçkın ve yetmişli yıllarda yapılmış bir Türkçe rock örneği : “Seni Görünce”. Bu şarkı aynı zamanda, rock müziğin çılgın babaannesi Tina Turner’ın Türkçeye adapte edilmiş ilk ve tek şarkısı.

Popüler müziğin dünya çapındaki erkek seslerinden Tanju Okan’dan “Her Gün Her Gece”. Okan’ın plaklarda kalan bir çok şarkısı geçtiğimiz yıllarda cd / kaset formatına aktarıldı ancak bu şarkı ilk kez bu albümle gün ışığına çıkıyor.

Çiğdem Talu’nun kaleme aldığı en çarpıcı şarkı sözlerinden biri. Esin Afşar’ın teatral yorumuyla : “Sanatçının Kaderi”.

1975 Eurovision şarkı yarışması birincisi “Ding Ding-a Dong”un Türkçe versiyonu. Cıvıl cıvıl Füsun Önal ve “Söyleyin Arkadaşlar”. Bu albüm sayesinde Füsun Önal diskografisinin en önemli şarkılarından biri daha ilk kez plaklar üzerinden cd / kaset formatına aktarılmış oluyor.

Popun en güçlü erkek yorumcularından Selçuk Ural ve Ural’ın plaklarından bugünlere ulaşan ilk şarkısı “Sakın Değişme”.

Tavernalar Kralı Hayko’dan eğlenceli bir pop şarkısı : “Sor Bana”.

Nilüfer’in ilk 45’liğinde yer alan ve aynı zamanda Çiğdem Talu’nun da plak olarak yayınlanan ilk şarkı sözü çalışması : “Ağlıyorum Yine”.

Usta Timur Selçuk ve Talu’nun az sayıdaki politik şarkı sözü çalışmalarından biri : “Dönek Türküsü”.

1981 yılında Ajda Pekkan tarafından plağa okunan Garo Mafyan bestesi : “Gerçek Ve Düş”. Bu şarkı, bu albüm için, Nükhet Duru tarafından özel olarak yeniden seslendirildi.

Ossi Müzik ve Sony-BMG işbirliğiyle yayınlanan albümün prodüktörü Hakan Eren. Albümün kapak tasarımı Nazlı Ongan ve Mehmet Bilal tarafından yapıldı. Şarkılar orijinal kayıtlardan dijital ortama Bora Ebeoğlu-Hakan Eren tarafından aktarıldı.

Ustalığın getirdiği sadelik... Kusursuz bir Türkçe, olağanüstü bir dil hâkimiyeti... Zarif ve duyarlı bir kalemden şarkılara dökülmüş aşka ve hayata dair dokunaklı cümleler... Ya da kısaca, “Söz : Çiğdem Talu”.

SÖZ: ÇİĞDEM TALU

1-Ağlıyorum Yine – NİLÜFER (1972)
2-Söyleyin Arkadaşlar – FÜSUN ÖNAL (1975)
3-Pam Pam – NECO (1976)
4-Neşeli Gençleriz – ANNE MARIE DAVID (1976)
5-Kandıramazsın – ASU MARALMAN (1976)
6-Her Gün Her Gece – TANJU OKAN (1973)
7-Herşey Bizim Bu Gece – EROL BÜYÜKBURÇ (1974)
8-Hayalimdeki Adam – YELİZ (1975)
9-Bir Gün Karşılaşırsak – GÖKHAN ABUR (1975)
10-Gerçek ve Düş – NÜKHET DURU (2006)
11-Tanrım Bu Hasret Bitse – EROL EVGİN (1976)
12-Seni Görünce - ERKUT TAÇKIN (1975)
13-Hangisi – SERPİL BARLAS (1976)
14-Boşu Boşuna – UĞUR AKDORA (1976)
15-Yeni Bir Gün – AYDIN TANSEL (1975)
16-Sor Bana – HAYKO (1974)
17-Aklın Nerdeydi – YEŞİM (1976)
18-Sakın Değişme- SELÇUK URAL (1975)
19-Sanatçının Kaderi – ESİN AFŞAR (1976)
20-Dönek Türküsü – TİMUR SELÇUK (1978)
 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.