ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 15 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


İyi bir CD nasıl olmalı?Sayı: - 11.06.2007



Son yıllarda çok sayıda Türk musıkisi CD’si yayınlandı. Kalan Müzik gibi bu alanda uzmanlaşmış yayıncı şirketlerin ortaya çıkmış olması da sevindirici.

Prodüksiyon şirketlerinin yanı sıra Yapı ve Kredi Bankası gibi promosyon amacıyla ya da sponsor olarak Türk musıkisi yayın ve prodüksiyonlarını finanse eden kuruluşlar da var. Son birkaç yılda yüzden fazla Türk musıkisi CD’si yayınlandı. Bunların birçoğu da 78 devirlik taş plaklardan derlenmiş, “temizlenip” aktarılmış eserlerden oluşuyor.

Yayınlanan CD’nin teknik kalitesi başta gelen unsur. Çünkü eski kayıt tekniklerinin sebep olduğu parazit sesleri ayıklama işlemi teknik açıdan mükemmel bir biçimde yapılmadığı zaman, örneğin, bir Tanburi Cemil taksimini, ya da bir Hâfız Kemal gazelini bin bir cızırtı ve hışırtı arasından zar zor seçmek zorunda kalıyoruz. Çalına çalına aşınmış bir 78’lik plağı artık bugün kabul edilemez bir akustik seviye, sürtünme sesleri ve parazitler arasından dinlemek (daha doğrusu, sadece aslını tahmin etmeye çalışmak) mecburiyetinde kalıyoruz.

Eğer bir arşiv yayını yapmak, yani esas itibarıyla geçmişin değerli ses kayıtlarını gelecek kuşaklara taşımak söz konusuysa eski kaydın bugünkü seviyeye getirilmesinin maliyetini kabullenmek gerekiyor. Yoksa, dinlenmez bir CD’nin eski taş plaktan ne farkı var ki? Yayınlanmış arşiv CD’lerinin hepsinin bu açıdan iyi bir seviyede olduğunu söyleyemiyoruz maalesef. “Temizlenme” işleminin yurtdışında yapıldığı durumlarda bile sonuç pek iç açıcı olmuyor bazen. Yok eğer söz konusu olan yeni bir müzik kaydı ise, kaliteli bir stüdyoda dengeli bir şekilde yapılması şart. Bugünün dinleyicisine sunulan Türk musıkisi eser ve yorumlarının teknik altyapısının uluslararası standartlarda olmasını beklemek hakkımızdır elbette.

Yayınlanan CD’ye eklenen metinlerle ilgili sorunlarla da sık sık karşılaşıyoruz. Bu metinler aslında çeşitli açılardan çok önemliler. Hem CD’nin kökeni, yapımı, teknik ayrıntıları, tarihi hakkında bilgi verirler, hem de icra edilmiş eserler ve icracılar hakkında dinleyiciye yararlı bilgiler sunarlar. Avrupa ve Amerika’daki en kaliteli müzik yayıncıları, diske ilaveten sunulan bu tür broşür ve kitapçıkları o müziğin uzmanlarına yazdırırlar. Bu metinler bazen bir 50–60 sayfalık bir kitapçık boyutunda olabiliyor. Bazı metinler de birer gerçek bilimsel, müzikolojik araştırma niteliği taşır.

Türkiye’de bu konuda bir eksiklik olduğu ayan beyan ortada. Gerçi bu alanda olumlu örnekler yok değil. Kalan Müzik’in yayınladığı disklerin yanı sıra verilen, birçoğunu Bülent Aksoy, Cemal Ünlü gibi uzman kişilerin kaleme aldığı kitapçıklar gerçek bir emek mahsulüdürler. Yapı ve Kredi Bankası’nın bugüne dek yayınladığı birçok CD’de bu konuda özenli davranılmış.

Ama bu özenli ve dinleyiciye saygılı tavır maalesef henüz genel bir kural haline gelememiş Türkiye’de. Piyasaya çıkan birçok Türk müziği diskinde doğru dürüst bir tanıtım yazısı yok. Ne icracılar, ne besteciler ne de eserler doğru dürüst tanıtılmış ya da yorumlanmış. Eğer içerdiği müzikler daha önce yayınlanmışsa bu da sık sık belirtilmemiş. CD’nin içeriğinin tam olarak ne olduğu da bazen belirsiz. Kapakla içerik arasındaki ilişki muğlâk. Eklenen İngilizce çeviri ya da sunuş yazısı ise sık sık hem yetersiz hem dil açısından bozuk.

Bunlar müziğin kendisi değil elbette. Müziğin kendisi CD’nin içinde. Ama diskin dinlenebilirlik vasfını etkileyen öğelerdir bu ayrıntılar. Yani tüm Türk müziği yayıncılarının bundan böyle daha dikkatli olmaları gereken hususlar.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.