ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


"Lennon da böyle yapardı"Sayı: - 08.05.2007


Nerede nostaljik bir Nirvana yazısının ya da muhabbetinin varlığını sezsem tabanları yağlıyorum. John Lennon'dan yazının ileri bir kısmında zaten bahsedeceğiz ama başlangıç olarak kendisinin "Hayatımda hiç mezuniyet balosuna gitmedim," lafını alıntılayalım. "Adam belki de liseden mezun olmamıştır!" diyebilirsiniz. Ama bana kalırsa Lennon burada tıpkı Tanrı'nın Eski Ahit'te Lut'a salık verdiği gibi geçmişe, gitmişe dönüp bakmamak gerektiğini belirtiyor.

Tam tersine, ilgilendiğimiz bir mevzuyla alakalı önceden bilmediğimiz şeyler öğrenebilme fırsatı önümüze çıkarsa, kaçırmamalıyız bence. 2005 senesinin ürünü olmasına rağmen "Classic Albums" serisinin "Nevermind" ayağı hakkında bir şeyler karalamak, en azından bu DVD'den haberi olmayanları haberdar etmeye bile yarasa benim için kârdır.

"Classic Albums" başlığı altında; Metallica'nın "Black Album"ünden Pink Floyd'un "Dark Side of the Moon"u ya da Simply Red'in "Stars"ına kadar pek çok meşhur albümün prodüksiyon aşamasını anlatan DVD'ler mevcut. "Nevermind" versiyonu hususundaki beğenime dayanarak onların da izlemeye değer olabileceğini tahmin ediyorum.

Belgesel, grubun Aberdeen'deki yaşamı, Cobain'in şarkı sözleri ve ünlü olmaktan duyduğu sıkıntı gibi görece bilinen konulara da değiniyor. Ancak şahsen benim en çok ilgimi çeken bölümler, prodüktör Butch Vig'in kontrol masasının başında oturup, kayıt kanallarını açıp kapayarak albümün kayıt aşamasında başvurduğu yöntemleri anlattığı kısımlar.

Örneğin 'In Bloom'da sadece davul ve bas gitar kanallarını çalarak Dave Grohl ve Krist Novoselic arasındaki uyum sayesinde, o kısmı ilk seferde kaydettiklerinden ya da yine aynı şarkıda vokalleri çift kaydetmeye (Vig, sesi daha dolgun hale getirmek için vokalleri birkaç farklı tonda söyletip, bunları üst üste bindiriyordu) pek gönüllü olmayan Cobain'i "Ama John Lennon da böyle yapardı," diye kandırarak ikna edişi gibi, albümün şu anda dinlediğimiz haline gelmesi yolundaki detaylardan bahsediliyor.

Bunun dışında Grohl, Novoselic, Thurston Moore (Sonic Youth), Sub Pop ve David Geffen Company (DGC) çalışanlarının, grubun ses mühendisi ve bazı müzik yazarlarının albümle ilgili görüşlerini öğrenmek de mümkün.

Sub Pop ortaklarından birinin, "Açık konuşmak gerekirse o zamanlar ne yaptığımızın pek de farkında değildik" diyerek grubun DGC'ye geçişi hakkında itirafta bulunmasını ya da Butch Vig'in Cobain'in beş telli akustik gitarı yüzünden bazı şarkıların biraz akordsuz kaydedilmesinden bahsettiğini duymak gayet ilginç doğrusu.

DVD'de bunlar gibi ilgi cezbedebilecek başka notlar da mevcut. Serinin bahsettiğim diğer bölümleri elime geçerse onlar hakkındaki görüşlerimi de sizlerle paylaşmak istiyorum.



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.