ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 30 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Jüri MafyasıSayı: - 07.05.2007


Türkçe deyimler sözlüğümüzde bir bu deyim eksikti. Çok şükür artık ona da kavuştuk. Bu nedenle inanın çok mutluyum. Havaya zıplayıp duruyorum yüz kiloluk bedenime rağmen. Evet, artık Türkçe deyimler sözlüğümüzde çok büyük eksikliğini hissettiğimiz bir yeni deyimimiz var. Nasıl mutlu olmam ben.

Jüri Mafyası!
 Bakın bir daha yazıyorum. Lütfen dikkatli okuyun ve lütfen, sizden rica ediyorum hiçbir harfini yanlış telaffuz etmeyin olur mu?

Jüri Mafyası!

***

Olayın aslı tiyatro ödülleri veren jürilerde son günlerde birbiri ardına gelen istifalardan kaynaklanıyor. Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri jürisinden istifa eden oyuncu ve yönetmen Yıldıray Şahinler’in basına verdiği konu ile ilgili bir söyleşinin ardından yepyeni bir deyim girdi dilimize. Çünkü Sayın Şahinler, Milliyet Gazetesi’ne verdiği demeçte “jürilerde mafyavari ilişkilerin iyice ön plana çıktığı ve jürilerin hızla mafyalaştığı ve aslında jürilerin sanat eserlerine değil kendilerine ödül vererek jüri mafyası oluşturulduğunu” söyledi.

Düşünüyorum da Yıldıray Şahinler çok haklı bu konuda. Ve bana sorarsanız ülkemizin kanayan sorunlarından birisi de bu. “Ülkemiz kadar dünyada  bu kadar çok ödül düzenleyen bir ülke var mıdır?” sorusuna hiç düşünmeden hayır yanıtı verebilirim. Geçenlerde bir dostum üşenmemiş oturmuş saymış. Hatta bu sayma işlemini yaparken bana da başvurdu, benden de yardım aldı ve sonunda ülkemizde tam 464 adet edebiyat ödülü olduğunu ortaya çıkardı. Evet, yanlış okumadınız tam 464 adet. İşte bir de yazıyla yazıyorum tam dört yüz altmış dört adet.

Şimdi bu ne demek oluyor?

Bu şu demek oluyor: Bir edebiyatçının ödül almaması daha iyi. Çünkü yukarıda yazdığım gibi Yıldıray Şahinler’in sözü üzerine düşünürsek, bu 464 adet ödülün jürisi sanatçıya ödül vermekten ziyade, “bakın efendim  şu usta şaire ödül verdik, ha bakın ben de o jürideydim” gibi nidalar çıkararak aslında kendilerini o ödül verdikleri sanatçılar üzerinden nemalandırmış olmuyorlar mı?

Gördüğünüz gibi ters yüz olmuş ve dolaysıyla tersine istismar edilmiş ödül düzenlemeleri.

Tabii ülkemizdeki gibi, “bana göre”, “sana göre”, “ona göre” kriterleri ünlü “enkırmen” Ali Kırca marifetiyle Siyaset Meydanı programı ile meşrulaştırılarak, göreceli düşünmenin ve değerlendirmelerinin hat safhaya ulaştığı ülkelerde ya da toplumlarda kriter belirlemenin kişinin zevk ve görüş açısına indirgenmesi sonucu vahametin bu boyutlara ulaşması kaçınılmaz.

Ancak şuna şükrediyorum ki, müzik gibi çok özellikli bir sanat dalında, ülkemizde düzenlenen ödül sayısı bu kadar çok değil. Magazinselleştirilmiş pop star yarışmalarını ve onların sözüm ona halka mal olmuş jüri üyelerini saymazsak ülkemizde ciddi anlamda verilen çok değerli müzik ödülleri var.

Tanrı müzisyenleri ve tüm sanatçıları jüri mafyasından korusun.

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın


Editör
Müfit Semih Baylan



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.