ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 26 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Beethoven’ın arkasındaki kadınSayı: - 02.05.2007


Dün gece bir solukta seyrettiğim muhteşem bir filmi sizinle paylaşmadan edemedim değerli okurlar. Şu benim oğlum Nevres var ya, oğlum diye methetmiş olmayım,zevki çok yüksek bir çocuktur. Önce kendisi seyretmiş sonra da bana “baba mutlaka seyret, çarpılacaksın” dedi ve masanın üzerine DVD’yi bıraktı gitti.

***

Ludvig Van Beethoven’ın son yılları, 9. Senfoni’yi yaratış ve icra sürecinde yaşadıkları ve o yıllarda hayatına giren konservatuvar öğrencisi bir genç kızla olan yakınlığı Polonyalı kadın yönetmen Agnieszka Holland’ın bakış açısıyla beyazperdede. Beethoven rolünde Ed Haris’i izlediğimiz filmde ünlü bestecinin hayatının son yıllarında önemli bir yer tutan Anna Holtz karakterini Diane Kruger canlandırıyor. Beethoven’ı Anlamak öncelikle klasik müzikten ve biyografik filmlerden hoşlananlara hitap eden bir çalışma.

COPYING BEETHOVEN
BEETHOVEN’I ANLAMAK
Yön: Agnieszka Holland
Oyn: Ed Harris, Diane Kruger, Ralph Riach, Matyelok Gibbs
Tür: Dram
Süre: 104 dk.
Sevilen, hatta tapılan ünlülerin hayatını anlatan filmlerin seansları toplu bir ayin gibidir.

Bir grup insan olarak aynı havayı solur, aynı görüntüleri izler ve hele söz konusu olan bir müzik adamı ise o sevilen besteler eşliğinde kısa sürede kendinizden geçersiniz.

Beethoven’ı Anlamak, ‘kendinden geçmek’ fiilinin hakkını fazlasıyla veren bir çalışma. Çünkü filmin odaklandığı kişi usta müzisyenin Ludvig Van Beethoven, eser ise başyapıt olarak kabul gören 9. Senfoni’den başkası değil.

Polonya’nın önemli kadın yönetmenlerinden Agnieszka Holland, Ludvig Van Beethoven’ın son yıllarını perdeye taşırken olaya kadın bakış açısıyla yaklaşmış. Holland’ın filminin merkezinde Beethoven kadar onun son yıllarını etkilediği söylenen kadın da bulunuyor. Filmde Anna Holtz olarak izlediğimiz bu karakter Beethoven’ın hayatında önemli yeri olan iki kişinin birleşiminden oluşmuş. Burada parantez açıp belirtmekte fayda var tabii, Beethoven’ın 9. Senfonisi’nin herkes tarafından bilinen can alıcı bölümünün bir başkası tarafından (ki burada o başkası Ann Holtz oluyor) düzeltildiğine pek inanası gelmiyor insanın. Filmdeki bu rahatsız edici detaya yönetmen tarafından hikayeye destek olması açısından yapılan bir değişiklik olarak bakmakta fayda var.

Bir başka can sıkıcı ama ilkinin aksine gerçek olması muhtemel detay ise o dönemde kadınların değer verilmeyen, ikinci sınıf vatandaşlar olarak görülmesi. Holland’ın, yarattığı güçlü, zeki, yetenekli ve kararlı Anna Holtz portresiyle konuya eleştiren bir bakış açısıyla yaklaşmış olması ise sevindirici.

Beethoven’ı Anlamak, Beethoven’ın duyma yeteneğini iyice kaybettiği, dudak okuyarak ya da kulağına boru dayayarak söylenenleri işitebildiği son yıllarına odaklanıyor. İşitme kaybı, inanç ve inançsızlık arasında gidip gelmeler, halefi olduğunu düşündüğü yeğeninin müzikle uzaktan yakından ilgisi olmaması, yalnızlık ve 9. Senfoni’yi kısa sürede yetiştirmek zorunda olmanın yarattığı baskı onu giderek daha da çekilmez bir yaşlı adam haline getirmiş.

Neyse ki imdada yetişen genç ve güzel bir kadın var: Anna Holtz.

Anna, Beethoven’ın yanına eserleri temize çekmek, yani kopyalamak üzere giriyor. Filmin orijinal adı ‘Copying Beethoven’, hem bu kopyalama işine hem de ‘copy’nin diğer anlamı olan ‘anlamak’ fiiline denk gelen bir başlık.

Sevgi dolu kalbiyle bu sert görünümlü adamı yumuşatmayı başaran Anna Holtz ziyaretlerini arttırdıkça Beethoven’ın da ona olan ilgisi artıyor tabii. Dehanın, Anna’yı evlenmeye hazırlandığı gençten kıskanmasına da tanıklık ediyoruz bu arada.

Filmin doruk noktası ikinci yarısındaki konser anına denk geliyor. Sokakta duyduğumuzda bile etkilendiğimiz 9. Senfoni, Anna’nın da desteğiyle, Beethoven tarafından yönetilen orkestradan dinlenince tüyleri diken diken ediyor.

Sinemayla müziğin, Ed Harris’le Beethoven’ın tam olarak buluştuğu o an izleyenlerin aklından uzun süre çıkmayacaktır.

Ünlü müzisyenin son yıllarına tanıklık eden Beethoven’ı Anlamak’ta saç takviyesi ve makyajla Beethoven’a benzetilen Ed Harris kadar Truvalı Helen olarak tanıdığımız ve burada müzik aşkıyla yanıp tutuşan Beethoven hayranı Anna Holtz’u canlandıran Diane Kruger’dan da söz etmek gerek. Her iki oyuncu da 9. Senfoni’nin icra edildiği o müthiş konser sahnesinde performanslarının doruğunda ulaşıyorlar.

Karşımızda Mozart’ın hayatını anlatan Amadeus kadar etkili bir film yok belki ama yine de klasik müzikten, Beethoven’dan, özellikle de 9. Senfoni’nden hoşlanıyorsanız, bu eserin yaratım-icra aşamasında Beethoven'ın yaşadıklarına odaklanan ve icra anını unutulmaz bir sahneyle perdeye taşıyan bu filmi mutlaka izlemelisiniz.

Esen Kalın

Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.