ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


The Beatles - 1966 (8.Bölüm) Sayı: - 13.04.2007


1966 yılının 21 Ocak'ında George Harrison, evlenen üçüncü Beatle oldu. Bundan 1 yıl kadar önce "The Beatles'ın imajının bundan sonra başka bir evliliği daha kaldırabileceğini sanmıyorum." sözlerinin de George Harrison'ın ağzından çıkmasını ise ironik bir durum olarak değerlendirebiliriz. 1964 yılında, ilk The Beatles filmi A Hard Day's Night'ın çekimlerinde tanışan George Harrison ve Patti Boyd çifti yaklaşık 1,5 yıllık bir beraberliğin ardından evlendiler, balayını ise Barbados'ta geçirdiler.

4 Mart 1966 tarihli İngiliz Evening Standard gazetesinde, birkaç ay sonra büyük yankılara sebep olacak bir ropörtaj yayımlandı. John Lennon şöyle diyordu: "Hristiyanlık gidici. Yakın zamanda ortadan kaybolmaya başlayacak ve bu dini savunanlar azalacak. Bir kanıta ihtiyacım yok; doğru söylüyorum ve doğru söylüyor olduğum anlaşılacak. Şu anda biz (The Beatles) İsa'dan daha popüleriz; rock and roll'un mu yoksa hristiyanlığın mı daha önce yok olacağından emin değilim. İsa iyiydi; ama havarileri kalın kafalı ve bayağıydı. Bence hristiyanlığı saptırıp mahvettiler."

4 Nisan 1966'da The Beatles yedinci albümleri Revolver'ın kayıtlarına başladı. İlginç bir şekilde, bu albüm için kaydedilmeye başlanan ilk The Beatles şarkısı albümün ve o zamana kadarki Beatles diskografisinin en ayrıksı şarkısıydı: Tomorrow Never Knows. Şarkının başlığı, tıpkı A Hard Day's Night'ta olduğu gibi, Ringo Starr'ın ağzından yanlışlıkla çıkan bir cümleydi.

10 Haziran 1966'da on ikinci The Beatles 45'liği Paperback Writer, b yüzünde Rain yer almak üzere piyasaya sürüldü. Her iki şarkıda da kayıt teknolojisi alanında pek çok yenilik denenmişti. Ayrıca Paperback Writer'da yer alan gitar "riff"i, pek çok kimse tarafından müzik tarihinin ilk "heavy metal" "riff"i olarak kabul edilmekte. Meşhur olmak isteyen bir yazarın kendi ağzından öyküsünün anlatıldığı Paperback Writer, iki haftası 1 numarada olmak üzere tam 11 hafta boyunca İngiltere listelerinde yerini korudu. 45'lik, ABD'de ise yine iki haftası 1 numarada olmak üzere 10 hafta boyunca listelerde yer aldı. İlginç bir not eklemek gerekirse; The Beatles üyeleri Paperback Writer'ın geri vokalleri sırasında çaktırmadan ünlü Fransız çocuk şarkısı "Frére Jacques"yı seslendiriyordu.

Bu arada The Beatles albümleri ABD'de halen orijinallerinden farklı isimde ve farklı içerikte yayımlanmaktaydı. 1967 tarihli Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'e kadar devam eden bu ikiliğin eğlenceli sonuçları da olmuyor değildi. 1966 yılının 15 Haziran'ında ABD'de yayımlanan The Beatles albümü Yesterday and Today'in kapağı dikkate değer bir kapaktı. Kapakta tüm Beatles üyeleri kasap önlüğü (ya da doktor önlüğü) giymiş, ellerinde parçalanmış oyuncak bebekler ve kucaklarında, omuzlarında yeni kesilmiş çiğ etlerle poz vermişlerdi. Söz konusu fotoğraf olay yaratmak amacıyla çekilmemiş, çekimler esnasında çok sıkılan Beatles üyelerinin bir parça eğlenmek istemesiyle ortaya çıkmıştı; ve her nasılsa bu fotoğraf Yesterday and Today albümünün kapağında kullanıldı. Bu da epey yankı buldu.

3 Temmuz'da The Beatles bir konser vermek üzere Filipinler'in başkenti Manila'ya gitti. 4 Temmuz'da bir futbol stadyumunda 50.000 kişiye konser veren grubu Filipinler'in devlet başkanlığını yapan diktatör Ferdinand Marcos'un karısı Imelda Marcos evine davet etti; ancak The Beatles bu davete katılmayı reddetti.

29 Temmuz'da, Datebook adını taşıyan Amerikalı bir gençlik dergisi John Lennon'ın yaklaşık 5 ay önce Evening Standard'a yaptığı Hristiyanlık ve İsa ile ilgili açıklamayı yayımladı; ve kızılca kıyamet koptu. ABD'de otuzun üzerinde radyo istasyonu The Beatles şarkılarını çalmamaya başladı, John Lennon ve The Beatles'a lanetler okundu, sokaklarda The Beatles plakları histeri krizleri eşliğinde yakıldı. Ku Klux Klan gibi örgütler The Beatles üyelerini ölümle tehdit etti, hatta Beatles üyeleri ölümden döndü. Tepkiler ABD'yle sınırlı değildi; bu olay Güney Afrika'da uzun yıllar boyunca The Beatles şarkılarının çalınmasının yasaklanmasına yol açtı, dünyanın pek çok yerinde de birçok radyo istasyonu Beatles şarkılarını çalmamaya karar verdi. Bütün bunlara rağmen The Beatles 1 numara olmaya devam ediyordu...

The Beatles'ın "ondörtpatlar"ı: Revolver

5 Ağustos 1966'da on üçüncü The Beatles 45'liği Yellow Submarine/Eleanor Rigby çift a yüzlü olmak üzere yayımlandı. Revolver albümünde yer alan iki şarkıdan oluşan bu 45'lik İngiltere listelerinde dört haftası 1 numarada olmak üzere tam 13 hafta ilk 50'de yer almayı başardı.

Yine aynı gün The Beatles'ın yedinci stüdyo albümü Revolver da yayımlandı. Albümde 11 adet Lennon/McCartney çalışması, 3 adet de George Harrison bestesi yer almaktaydı:

A yüzü

1. Taxman [Harrison]
2. Eleanor Rigby [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
3. I'm Only Sleeping [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
4. Love You To [Harrison]
5. Here, There and Everywhere [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
6. Yellow Submarine [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
7. She Said, She Said [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-

B yüzü

1. Good Day Sunshine [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
2. And Your Bird Can Sing [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
3. For No One [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
4. Doctor Robert [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
5. I Want to Tell You [Harrison]
6. Got to Get You into My Life [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
7. Tomorrow Never Knows [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-

Albümün, kayıtları ilk tamamlanan şarkısı, aynı zamanda albümün en ayrıksı çalışmasıydı: Tomorrow Never Knows. Sözleri John Lennon tarafından "Tibet Ölüler Kitabı"ndan esinlenerek yazılan şarkının ilk alternatif hatta elektronik müzik denemesi olduğu dahi söylenebilir, söyleniyor. Müzik tarihinde ilk kez "sample"lardan da faydalanılan bu şarkıda ses efektleri ve tersten kayıtlar da gırlaydı.

Albümü açan şarkı Taxman, George Harrison'ın o döneme kadar yaptığı en başarılı çalışmaydı. Sözleriyle de dönemin İngiltere başbakan ve bakanlarına kelimenin tam anlamıyla "giydiriyordu". Paul McCartney tarafından yazılan ve enstrüman olarak yalnızca yaylılar dörtlüsünün kullanıldığı Eleanor Rigby ise başlı başına bir batı toplumu eleştirisiydi. Bir rüya gibi akıp giden I'm Only Sleeping, George Harrison ve The Beatles'ın ilk Hint müziği denemesi olan Love You To, uzaktaki sevgiliye yazılmış bir özlem şarkısı olan Here, There and Everywhere de albümdeki önemli şarkılardandı. Bir çocuk şarkısı mı, yoksa LSD etkisi altında yazılmış bir uyuşturucu şarkısı mı olduğu hala tartışılan Yellow Submarine birkaç yıl sonra bir animasyon filmine de esin kaynağı olacaktı; bu Paul McCartney bestesini Ringo Starr seslendiriyordu. Bu şarkı da müzik tarihindeki önemli şarkılardan biri olarak yerini almış durumda. Albümün A yüzünü kapayan She Said, She Said ise dönemin ünlü aktörü Peter Fonda'dan ilhamla yazılmış: Bir gece, John Lennon ve arkadaşları eğlenirken Peter Fonda alkolü fazla kaçırmış ve ortalıkta "ölümün nasıl bir şey olduğunu biliyorum" diye sayıklayarak dolaşmaya başlamış, John Lennon da bu sözlerden ilhamla şarkıyı yazmış; tabi şarkının ilk hali He Said, He Said şeklinde imiş.

Albümün B yüzünde de harika şarkılar akmaya devam ediyor: Pozitif enerji yüklü Good Day Sunshine, eğlenceli sözleri ve akan melodisiyle And Your Bird Can Sing, Yesterday'in belki de bir yıl sonraki versiyonu olan (ki kanımca Yesterday'den daha güzel olan) For No One, The Beatles'ı LSD ile tanıştıran kişinin eğlenceli bir şekilde anlatıldığı Doctor Robert, George Harrison'ın aşkını haykırmak istediği I Want to Tell You, marihuanadan bahsettiği rivayet edilen Paul McCartney şarkısı Got to Get You into My Life ve gerçeküstü bir kapanış; Tomorrow Never Knows.

1966 tarihli Revolver'ın müzik tarihindeki önemi çok büyük. Pek çoklarınca gelmiş geçmiş en iyi albüm sayılmakta. The Beatles'ın müzikteki tüm kuralları yıktığı ve modern müziği yeniden inşa etmeye başladığı bir şaheser. Psychedelic Rock adı verilen türün ilk ve en önemli örneklerinden. George Harrison'ın iyiden iyiye mistikleştiğini; John Lennon'ın hayal gücünün, Paul McCartney'in ise şarkı yazma yeteneğinin üstünlüğünü gördüğümüz bu albüm halen rock müzisyenlerince aşılmaya çalışılan bir albüm. Bu, en azından şimdilik, oldukça zor görünüyor.

***

11 Ağustos'ta The Beatles bir dizi konser vermek üzere yeniden ABD'ye geldi ve bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında John Lennon, İsa hakkındaki sözleriyle ilgili açıklamalar yaptı: "Eğer 'televizyon İsa'dan daha popüler' deseydim, haklı bulunacaktım. İngiltere için geçerli bir olgu olmak üzere, biz çocuklar için İsa'dan ya da dinden daha çok şey ifade ediyoruz. Bizim İsa'dan daha iyi ya da daha büyük olduğumuzu ya da kendimizi İsa'yla ya da Tanrı'yla karşılaştırdığımızı söylemedim. Sözlerim ne anlatıyorsa onu söyledim ve bu yanlış anlaşıldı, hepsi bu."

29 Ağustos 1966'da The Beatles kariyerindeki son konserini San Fransisco, Candlestick Park'ta verdi. O tarihe kadar 2523 adet canlı performans gerçekleştirmiş olan The Beatles üyeleri sürekli turnede olmaktan çok sıkılmış ve bunalmışlardı; artık kendilerini müzik üretmeye daha çok vermek ve stüdyoda daha çok vakit geçirmek istiyorlardı.

19 Eylül 1966'da John Lennon, savaş karşıtı bir komedi filmi olan "How I Won the War"un çekimleri için İspanya'ya uçtu; filmin yönetmeni iki Beatles filmini de yöneten Richard Lester'dı. George Harrison ise 20 Eylül 1966'da Ravi Shankar'dan sitar dersleri almak üzere Hindistan'a gitti.

Kasım ayının başında Yoko Ono isimli Japon sanatçının Londra'da "Indica" isimli bir sanat galerisinde sergisi vardı. "Fluxus" adı verilen sanat akımının temsilcilerinden biri olarak "deneysel" bir sanat anlayışı olan Yoko Ono'nun işlerini merak eden John Lennon, 6 Kasım günü söz konusu galeriye gitti ve orada Yoko Ono ile tanıştı...

24 Kasım 1966 günü The Beatles, müzik tarihinin en önemli albümlerinden biri olan Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'in kayıtlarına başlamıştı.

Bitti


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.