ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 29 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


The Beatles - Please Please Me (5. Bölüm)Sayı: - 10.04.2007



26 Kasım 1962'de kaydedilen Please Please Me, b yüzünde yine aynı gün kaydedilen Ask Me Why ile birlikte 11 Ocak 1963'te The Beatles'ın ikinci 45'liği olarak yayımlandı. George Martin'in Please Please Me hakkındaki öngörüsü doğru çıkmıştı: Please Please Me, İngiltere 45'lik listelerinin 1 numarasına yerleşti.

Bu arada Kanada'da da bir şeyler oluyordu. Capitol Records'un Kanada kolundaki yöneticilerden biri olan Paul White, Love Me Do'yu dinlemiş ve büyülenmişti. Şöyle anlatıyor: "Her hafta yaklaşık 50 yeni kayıt dinlemek durumundaydım. Bir gün The Beatles isimli bir grubun Love Me Do 45'liğini koydum. Hemen dikkatimi çekti. Grubun sadası çok farklıydı ve tamamiyle yeniydi. Elbette geleceği okuduğumu ve Beatles'ın ne denli büyük bir grup olacağını zaten bildiğimi kanıtlamaya çalışmıyorum; ama Beatles'ın müziğinden çok hoşlanmıştım ve Beatles kayıtlarını Kanada'da yayımlamaya karar verdim."

Böylece 4 Şubat 1963'te The Beatles'ın Love Me Do/P.S. I Love You 45'liği Kanada'da yayımlandı.

20 Şubat'ta da Vee-Jay Records isimli bir ABDli plak şirketi The Beatles'ın Please Please Me/Ask Me Why 45'liğini yayımladı; ancak The Beatles -en azından şimdilik- Amerika kıtasında herhangi bir başarı yakalayamamıştı.

***

The Beatles 11 Şubat 1963 tarihinde stüdyoya kapandı ve büyük bir hızla 13 saat içerisinde 10 şarkı kaydedip son haline getirdi. İlk iki 45'likte yer alan 4 şarkıyı da bu 10 şarkıya ekleyen The Beatles ve George Martin, böylelikle Please Please Me adındaki ilk The Beatles albümünü tamamlamış oluyorlardı. Albüm 22 Mart'ta İngiltere'de Parlophone Records etiketiyle yayımlandı. Kısa bir süre sonra da listelerin en tepesindeydi.

Albümde 8 adet McCartney/Lennon çalışması, 6 adet de "cover" yer almaktaydı:

A yüzü

1. I Saw Her Standing There [McCartney/Lennon] -asıl besteci: Paul McCartney-
2. Misery [McCartney/Lennon]
3. Anna (Go To Him) [Alexander]
4. Chains [Goffin/King]
5. Boys [Dixon/Farrell]
6. Ask Me Why [McCartney/Lennon] -asıl besteci: John Lennon-
7. Please Please Me [McCartney/Lennon] -asıl besteci: John Lennon-

B yüzü

1. Love Me Do [McCartney/Lennon]
2. P.S. I Love You [McCartney/Lennon] -asıl besteci: Paul McCartney-
3. Baby It's You [David/Williams/Bacharach]
4. Do You Want to Know a Secret [McCartney/Lennon] -asıl besteci: Paul McCartney-
5. A Taste of Honey [Scott/Marlow]
6. There's a Place [McCartney/Lennon]
7. Twist and Shout [Medley/Russell]

Albüm, muhtemelen bir gün içerisinde kaydedilmiş olmasının da etkisiyle, son derece dinamik ve bir miktar da "çiğ" bir sada veriyor kulaklara. Bu ilk albüm sayesinde The Beatles'ın etkilenim kaynaklarını da son derece net bir şekilde görebilmek mümkün. ABD'nin "siyahi" Motown Sound'undan, Little Richard-Chuck Berry tarzı rock'n roll'a; The Everly Brothers tarzı vokal armonilerinden, Rhythm & Blues'a kadar pek çok öğenin bileşiminden taptaze bir tarz yaratmıştı The Beatles bu albümle birlikte. Ayrıca kendi şarkılarını kendileri yapan grupların öncülerinden de olmuşlardı.

***

11 Nisan 1963'te The Beatles'ın üçüncü 45'liği From Me To You, b yüzündeki Thank You Girl ile birlikte yayımlandı. ABD'de 27 Mayıs 1963'te yayımlanan 45'lik, İngiltere'deki tüm müzik listelerinin bir numarasına yerleşmişti; ancak ABD Billboard listelerinde yalnızca 116 numaraya kadar tırmanabilmişti. The Beatles İngiltere'yi sallıyor, Amerika ise henüz uyuyordu.

22 Temmuz 1963'te Vee-Jay Records tarafından ABD'de bir The Beatles albümü yayımlandı. "Introducing... The Beatles" adını taşıyan bu albüm orijinal İngiltere basımı Please Please Me albümünden iki şarkı silinmesiyle -Please Please Me ve Ask Me Why- ortaya çıkmıştı; ancak The Beatles'ın Amerika'yı sallamasına henüz altı aylık bir zaman dilimi vardı.

***

3 Ağustos'ta The Beatles yıllardır sahne aldığı Liverpool'daki Cavern Club'a son kez çıkıyordu. The Beatles üyeleri artık tamamen Londra'ya yerleşmişti.

***

1963 yılının 23 Ağustos'unda The Beatles'ın dördüncü 45'liği She Loves You, b yüzündeki I'll Get You ile birlikte İngiltere'de yayımlandı. The Beatles yine listelerin en tepesindeydi. ABD'de 16 Eylül'de yayımlanan bu 45'lik bu sefer ABD Billboard listelerinde ilk 100'e girmeyi başarmıştı.

***

4 Kasım 1963'te The Beatles, aralarında Ana Kraliçe Elizabeth, Prenses Margaret ve Lord Snowdon'un da bulunduğu bir izleyici grubuna, Londra'da "Royal Variety Show" adı altında düzenlenen bir eğlence kapsamında konser verdi. Bu konser John Lennon'ın politik duruşunun ilk ipuçlarını da veriyordu; Twist and Shout şarkısını John Lennon şöyle anons etti: "Sıradaki şarkı için yardımınızı istiyorum. Siz, arkadaki ucuz koltuklarda oturanlar, ellerinizi çırpın; geri kalanlar mücevherlerini şıngırdatsalar yeter."


With the Beatles

22 Kasım 1963'te -John F. Kennedy suikastiyle aynı gün- The Beatles'ın ikinci albümü With the Beatles; 29 Kasım'da ise beşinci The Beatles 45'liği olan I Want to Hold Your Hand, b yüzündeki This Boy ile birlikte İngiltere'de yayımlandı. Hem 45'lik hem de albüm Birleşik Krallık'taki müzik listelerinin en tepesindeydi.

With The Beatles albümünde 8 tane Lennon/McCartney çalışması, 1 adet George Harrison bestesi, 5 tane de "cover" bulunmaktaydı:

A yüzü

1. It Won't Be Long [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
2. All I've Got to Do [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
3. All My Loving [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
4. Don't Bother Me [Harrison]
5. Little Child [Lennon/McCartney] -asıl besteci John Lennon-
6. Till There Was You [Willson]
7. Please Mr. Postman [Bateman/Dobbins/Garrett/Gorman/Holland]

B yüzü

1. Roll Over Beethoven [Berry]
2. Hold Me Tight [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
3. You've Really Got a Hold on Me [Robinson]
4. I Wanna Be Your Man [Lennon/McCartney]
5. Devil In Her Heart [Dropkin]
6. Not a Second Time [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
7. Money (That's What I Want) [Bradford/Gordy]

With the Beatles'ta The Beatles müziğinin iyiden iyiye olgunlaşmaya başladığının işaretlerini alırız. İlk albüme göre daha sofistike bir çalışmadır bu. İlerleyen yıllarda gerek sözleriyle gerekse de besteleriyle rock müziğin çehresini tamamen değiştirecek olan The Beatles'ın gelişmesinin nüvesi belirginleşmeye, yeni müzikal buluşlar ortaya çıkmaya başlamıştır.

***

The Beatles'ın müziğine müzik eleştirmenlerince de olumlu notlar verilmeye başlanmıştı. The London Times gazetesinin müzik eleştirmeni, Lennon ve McCartney'i "1963 yılının üstün İngiliz bestecileri" The Sunday Times'ın müzik eleştirmeni ise "Beethoven'dan bu yana en büyük besteciler" olarak tanımlıyordu.

***

17 Aralık 1963'te ABD radyolarında ilk kez bir The Beatles şarkısı çalındı: I Want To Hold Your Hand.

10 Aralık'ta CBS'te İngiltere'deki The Beatles fenomenini konu alan bir haber yayımlanmıştı. Haberi izleyen ve Beatles'ın söylediği şarkılara hayran kalan Marsha Albert isimli 15 yaşındaki genç kız, Washington'dan yayın yapan WWDC isimli radyo istasyonunun DJ'lerinden Carrol James'i aramış ve The Beatles şarkıları çalmasını istemişti. Bunun üzerine ufak çaplı bir araştırma yapan Carrol James, The Beatles'ın henüz ABD'de yayımlanmamış olan son 45'liği I Want to Hold Your Hand'i bir BOAC (bugünkü British Airways) bürosu aracılığıyla bulmuş ve mikrofonundan şöyle seslenmişti: "Bayanlar, baylar! Birleşik Devletler radyolarında ilk kez; The Beatles söylüyor, I Want to Hold Your Hand." Carrol James The Beatles'ın bu kaydını birkaç gün içerisinde Chicago ve St. Louis'deki DJ arkadaşlarına da gönderince, ABD'de 13 Ocak 1964'te yayımlanması planlanan The Beatles 45'liği I Want to Hold Your Hand, 26 Aralık 1963 tarihinde alelacele yayımlandı. 45'liğin ABD versiyonunun b yüzünde I Saw Her Standing There bulunmaktaydı. I Want to Hold Your Hand, ABD'de en hızlı satan Britanya kaynaklı 45'likti artık. Beatlemania ABD'yi de etkisi altına almaya başlamıştı.

Devamı bir sonraki yazıda.

 

 

 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.