ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzikte GelecekçilikSayı: - 07.03.2007


Elektroakustik müzik, teknolojinin gelişimi nedeniyle 20. yüzyılda kendini bulabilmiştir. Yenilikçi ve hatta tümüyle yeni bir sanatsal ifadeyi barındıran, birçok yeni sanat dalına da zemin hazırlayan bir tür olduğu için modern sanatlar içinde yer almaktadır. Öncelikle 20. yüzyılın başındaki siyasal, toplumsal olaylara bakarak, modern sanatının tarihi, gerekçeleri ve gelişimi hakkında fikir edinelim. Bilindiği gibi, 1900’lerden itibaren sanat “modern sanat” başlığı altında incelenmektedir. Fransızca olan “modern” kelimesi, çağdaş, çağcıl, içinde bulunduğumuz çağa uygun, yeniliğini, özgünlüğünü koruyan, asri anlamındadır.

Her sanat eseri, içinde bulunduğu çağı yansıtır. O halde hepsi modern midir? Sözlük anlamıyla evet ama sanırım hiçbir gerçek sanatçı, üretisini şu ya da bu olsun diyerek ortaya koymamıştır. Bu durumun, daha çok bizim yüzyılımız için geçerli olduğu söylenebilir. Şimdi biraz etkenler üzerinde duralım.

20. yüzyılın sanat verimi çok yüksek olmuştur. Şöyle ki, sanat tarihçilerinin 1600- 1900 arası adlandırdığı üç ana akıma karşılık (barok, klasik, romantik), 19. yüzyılın ikinci yarısından 20. yüzyılın başına kadar izlenimcilik, simgecilik, peygamberler (nebism), art nouveau, fovizm, kübizm, gelecekçilik, dışavurumculuk akımları neredeyse 50 yıl içinde ortaya çıkmıştır. Bu hızlı gelişim, toplumsal, siyasi ve ekonomik değişimlerin sonucunda olmuştur. Sebebi ise sanayileşme ve kapitalizimdir. Aslında 18. yüzyılda tarım toplumu olan Batı Avrupa’da, büyük çoğunluk okuma-yazma bilmiyor, en bilinen taşıt olan “at”ın sınırları kadar seyahat edebiliyor, verimsiz tarım çalışmalarının yetersiz ürünleri sonucu yaşam süresi ve kalitesi düşüyordu. Bu durumda sanat ve kültür, sadece dar bir çevrenin ayrıcalığıydı. Soylular, kilise görevlileri ve burjuvazi için kitap yazılmakta, sanat eserleri de onlar için yaratılmaktaydı.

Sanayi devrimi ile birlikte bu kapalı düzen sarsılmıştır. Batılı toplumların yaşamı köklü değişikliklere uğramış, tarım üretimi ve taşıtların olağanüstü gelişimi dolayısıyla nüfus daha önce görülmemiş bir hızla artmıştır. Sanayiciler kentlere yerleşerek ya da enerjiye yakın yerlerde yeni kentler oluşturup, çalıştırdığı işçilerle eskiden olduğundan farklı ilişkiler kurarak, köy ve kasabalar arasındaki farklılığın daha da derinleşmesine neden olmuştur. 19. yüzyılın sonu itibariyle, medeniyetin sanayileşmesi ve laikleşmesi araçlı, siyasal ve toplumsal dönüşümler, genel adlandırmayla “modernleşmeyi” doğurmuştur.

Bu dönüşümlerin etkisinde ürün vermiş belki de en önemli iki isim Picasso ve Brecht olmuştur. Brecht’in estetik etkisinin işlevi, sosyal, ahlaksal bir dönüşüm oluşturmaktır ve en büyük amacı eserlerini okuyan yahut izleyenleri değiştirmektir. Herbert Read’in anlatımıyla, ”Picasso’ya göre bir çağdaş sanatçı aynı zamanda siyasal bir kişidir. Bütün varlığıyla tepki göstermesi gereken acıklı, keskin, mutlu olayların karşısında her an bilinçli olması zorunludur.” Artık 20. yüzyıl sanatçısı, hülyalı kalem kavgalarından, tutarlı bildiri ve açıklamalara geçmiştir.

Ne yazık ki bu aşırı bilinçlilik durumu, artarak devam etmekte ve günümüz bestecilerini şizofrenliğe doğru götürmektedir.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.