ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Ganita SohbetleriSayı: - 28.02.2007


Müzikte anlayışlar ve yorumları




Selamlar;
Sevgili moonspell bir şey sormak istiyorum,
Newage ve senfonikrock la klasik müzik arasında nasıl bir bağlantı var bunu yorumlayabilir misin?





Sevgili sagarmatha;

Soruların çok mantıklı ve yerinde olan güncel kültürümüzde de yer etmiş olan sorular. Bu yüzden sana teşekkür ederim. Şimdi izin verirseniz sizin sorduğunuz tüm sorulara kendimce yanıt vermek isterim.

İnsanlar doğum anından itibaren nötr doğdukları dünyaya adaptasyon aşamasına geçerler. Bu da sosyal, ekonomik, kültürel ve işin çekirdeğinde yatan aile mevhumları ile oluşur. Eğer bir bebek dünyaya geldiği ortam gereği arabesk müzik, düşük yaşam standartları, duygusal çöküntüler, aile kavgaları, dayak, bozuk linguistik yaklaşımlar ve en önemlisi göçebe kültürü ile büyürse bu kişinin "acıların müziği" olarak adlandırılan arabesk müziği dinlemesi işten değildir. Bu yüzden eğitim çok önemlidir işte. Eğitim ile kişinin "toplumu" her ne olursa olsun, bu gibi durumlarda kültürün değişim sürecine sokulması ile gerçekleşecek "arayış" kişiyi daha iyiyi bulma yoluna ve bu yüzden de ilerlemeye teşvik edecektir. Kişi arabeskin aslında ne olduğunu görecek veya aslında kendisini daha iyi ifade edecek yollara yönelecektir (ki bu durum daha sonraları kendini ifade etmek yerine müziği ifade eden olarak adlandırılacak bir ZEVK ve ANLAYIŞ'a verecektir yerini).Eğitim alanında yapılacak bir reform gerekli de değil bunu yapabilmek için. Sadece eğitmenlerin biraz daha duyarlı ve zevk sahibi kişilerden seçilmesi yeterli olacaktır aslında. (eğitim sisteminden kasıt üniversiteler değil tam tersine ilkokuldan başlayarak yapılması gerekli bir değişimdir bu). Bale ve operaya duyulan sevginin de kişilerin eğitim seviyesi ile ilgili kısmı bu işte. Daha önce de dediğim gibi. kişi eğitim seviyesi ve görgüsü ile doğru orantılı olarak müzikte kendini aramaktan vazgeçip bunu bir sanat ve zevk unsuru olarak görmeye başlar (zevkten kasıt eğlence değildir) . Bu yüzden de sanatın en yoğun yaşanıldığı evrensel müzikten başkası ona ZEVK vermez. Umarım bu konuda yeterince aydınlatıcı bir yanıt verebilmişimdir. Şimdi ikinci soruna geçiyorum.

Newage adlı müzik türü ilk dijital sesler oluşmaya başladığı sırada sentetik ortamda etnik öğeler taşıyarak bestelenmeye (deney aşamasında) başlanıp daha sonraları kendine bir yer bulmuş türlerden biridir. Elektronik müziğin popüler hali de denilebilir buna. Daha çok efektler kullanılır ve armonik olarak bir durağanlık gösterir (istisnalar dışında).

Senfonik Rock türü ise aslında bir tür değildir. Sadece rock parçalarının senfonik orkestra için tekrar düzenlenmiş hallerini ifade eder. Ve bunu vuruluyorum : SEnfonik müzik ile hiç bitr alakası yoktur. Bunu söylememin tek nedeni yok ama en güçlü ve bilimsel olanı şudur ki adı üstünde olan SENFONİK sözcüğü sözsüz ve senfonik orkestra ile tamamen onun için yazılmış eserlerin kapsamına işaret ederken, senfonik rock adlı müziğin içinde geçen senfonik kelimesi sadece rock parçası olan o eserin senfoni orkestrası tarafından çaldırılıyor olmasına işaret eder ki bunun müziğin içeriği ile hiç bir alakası yoktur. Bu nedenden dolayı da gerçek SENFONİK MÜZİK içinde sözü barındırmaz (ki zaten buna ihtiyacı yoktur).Bu nedenle bunu bir müzik türü olarak incelemek taraftarı değilim.

Klasik müzik ile bu daha önceden söylediğim alanların arasında bir ilişki yok demek veya var demek aslında zor. İsterseniz ilk olarak bunu daha derinden çözümlemeye başlayalım.

Müziği iki basit unsur oluşturur. MELODİ -Dinamikler (ses yüksekliği, melodideki iniş ve çıkışlar vs.vs.)
-Türevler (melodinin ne ile söyleneceği veya çalınacağı, sesin registeri vs.vs.)
-KARAKTER (sesin müzik içindeki karakteri)


ARMONİ -Form (parçanın formal analizi)
-İçerik (form içinde armoninin kullanımı)
-Dönem (hangi dönem armonik sistemine uygun oluşu)
-Dinamikler (armonik analiz içindeki çıkışlar inişler, hareketler vs.vs.)
-Register (kullanılacak armoninin hangi registerde kullanılıyor oluşu vs.vs.)


Bu gibi etmenlerden oluşan müziğin BASİT anlatımı armonik olarak çoğu populer(rock , newage, kısmen jazz (ki ben jazz'ı populer olarak düşünmüyorum) ) parcanın içeriğinde armonik olarka klasik müzikte kullanılar armonik öğeleri bulmanın mümkün olduğu. Ancak melodik alanda ise durum biraz daha farklı. Televizyonda veya arabada radyo istasyonlarını gezerken BACH Air in tamamen afro amerikali insanlar tarafından soul music adında yapılan müziğe uyarlanmış hali ile karşılaşabiliyorum. Bunda ise değişiklik armonik olarak oluyor veya kısmen melodik olarak. Sonuçta toplam 12 notadan oluşan 1 oktavlık register içinde 12 notanın oluşturabildiği yüzlerce yıllık müziğin oluşabilmesini sağlamış. Ama melodiler bitmemişken (ki asla bitmezler , herzaman bir yenisi çıkar) ekileri alıp bu şekilde bozuyorlar bunu ayrı bir kısımda konuşmak gerekir. Bu haksızlığı görmezden gelip konuya devam edersek eğer, newage ve senfonik rock ile klasik müziğin tek bağı armoni diyebiliriz (ki bunu tüm müzikleri birbirlerine bağlayan tek etmen olarak ta görebiliriz aslında) . Bu yüzden bir ilişkisi yok diyemiyorum veya var da diyemiyorum dostum. Ancak benim kişisel fikrimi soracak olursan 3'ünün de birbirileri ile akalaları yoktur. Çünkü armoni çünkü sonuçta en uyumlu aralığı arama (consonans sözcüğü buradan gelir) isteği ile ortaya çıkmış sonradan kurallar eklenmiş ve yeni sistemler bulunması ile gelişerek günümüz halini almış bir sistematik ise (ki öyle) bu konuda en büyük araştırma klasik müzikte ve sonra da jazz müziğinde gerçekleşmiştir. Bunun dışında kalan tüm müzik türlerinde kısmen de olsa alıntılar veya uygulamada benzerlikler içeren tamamen duyumsal gelişen (rastlamsal) düzlemler mevcuttur. Bu yüzden de kendimce klasik müzik ile senfonik rock veya klasik müzik ile newage veya bu üçlemenin arasında bir bağ bulunmuyor diyebilirim.

Umarım verdiğim cevaplar yeterli olmuştur. İlgin için de seni ayrıca tebrik ederim.

Teşekkür ederim...




Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.