ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Portreler


Alaeddin Yavaşça

1 Mart 1926'da Kilis'te doğdu. Babası Kilis'li Şair Yavaşça Zâda Sezâi Efendi'nin oğlu Hacı Cemil Efendi, annesi Kınoğlu Kadri Efendi'nin kızı Enver hanımdır.

Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulunu bitirdikten sonra lise birinci sınıfı yatılı olarak Konya Lisesi'nde başlayıp, 2 ve 3. Sınıfları İstanbul Erkek Lisesi'nde tamamlayıp 1945'de mezun oldu. İstanbul Üniversitesi'ne giriş imtihanını kazanarak Tıp Fakültesine başladı.

1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Yavaşça, İstanbul Üniversitesi 1. Kadın Doğum Kliniğinde, Ord. Prof. Dr. Tevfik Remzi Kazancıgil'in yanında Haseki Hastanesinde ihtisasını yaptı ve 1955 yılında Kadın-Doğum Mütahassısı oldu. Askeri hizmetini Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi'nde yapan Yavaşça, sırasıyla, Zeyneb Kâmil Doğumevi, Taksim İlk Yardım Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi'nde Başasistanlık ve Şef Muavinliği görevlerini yapmış, 1969 yılında açılan Vakıf Gureba Hastanesi Şeflik imtihanına girmiş, imtihanı kazanıp o tarihten 1976 yılına kadar adı geçen Hastanede Kadın-Doğum Kliniği Şefliği yaparak, bu hastanede olmayan Doğum Bölümünü kurmuştur. 1976 yılında da, boşalmış olan Haseki Hastanesi Kadın-Doğum Kliniği Şefliğine naklen atanmıştır. Bu süreler içinde birçok Kadın-Doğum Mütehassısları yetiştirmiştir. 1985 yılı 1 Ekim tarihinde aynı hastanenin Başhekimi olmuştur.

Dr. Yavaşça 1980 yılında Birleşik Amerika Baltimor şehrindeki Johns Hopkins Üniversitesi Hastanesi'nde "İdarecilik ve Aile Plânlama Kurslarını" bitirmiştir.

Dr. Yavaşça'nın mesleki hayatı esnasında Tıp Dünyası, Şişli Hastanesi Bülteni, Zeynep Kâmil Hastanesi Bülteni, Vakıf Gureba Bülteni, Haseki Tıp Bülteni, Sağlık Bakanlığı Bülteninde yayınlanmış 54 bilimsel neşriyatı bulunmaktadır. Birçok Ulusal ve Uluslararası sempozyumlara katılmış ve bildiriler sunmuştur.

Dr. Alâeddin Yavaşça'nın mûsiki hayatı, doğduğu ve âilece bağlı bulunduğu Kilis'te küçük yaşlarda başlamış, daha 8 yaşındayken o sıralarda Ortaokulda hoca olan Zihni Çelikalp'ten Batı Mûsikisi keman dersleri almış, İstanbul'a gittikten sonra, Saadeddin Kaynak, Münir Nureddin Selçuk, Dr. Subhi Ezgi, Hüseyin Sâdeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mes'ud Cemil, Ekrem Karadeniz, Süleyman Erguner, Dr. Selahâddin Tanur gibi üstadlardan istifadeler sağlamış, İstanbul Belediye Konservatuarı, İleri Türk Mûsikisi Konservatuarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kuruluşlarda icra kabiliyetini ve mûsiki bilgisini geliştirdikten sonra 1950 yılında açılan imtihanı kazanarak İstanbul Radyosunda solist icracı olmuş, zamanla Türkiye Radyolarında ve TRT Bünyesinde Danışma, Denetleme ve Repertuar Kurullarında önemli görevler almış. 1967'den bu yana solistliği yanında Koro Yöneticiliği de yapmıştır. Ayrıca belirli zaman aralıklarıyla Türkiye Radyolarına alınan stajyerlerin hocalığını yapmış ve onların san'atçı olmalarını sağlamıştır. Halen Solist ve İstanbul Radyosu Klâsik Türk Mûsikisi Erkekler Korosu'nun şefi olarak icracılığa devam ederken, TRT Repertuar Kurulu Başkanlığını da sürdürmektedir. Bu faaliyetlerinin dışında Milli Eğitim Bakanlığının "Türk Mûsikisi İnceleme Kurulunda, ve Devlet Plânlama'nın 5. Beş yıllık Türk Musikisi Eğitimi Komisyonunda üyelik hizmeti vermiştir.

Dr. Alâeddin Yavaşça, Türk mûsikisinde Devlete Bağlı ilk Konservatuarın kurucuları arasında yer almış, 1976'dan itibaren Türk Mûsikisi Devlet Konservatuarının Yönetim Kurulunda ve Öğretim Kadrosunda çalışmıştır. Konservatuar YÖK yasasıyla İstanbul Teknik Üniversitesine bağlandıktan sonra, teşkil edilen "Danışma Biriminde" yer almıştır.

Dr. Alâeddin Yavaşça, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığının 19/03/1990 tarihli yazısıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikisi Devlet Konservatuarı Profesörlüğüne atanmış olup, sözü geçen konservatuarın Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı'nı sürdürmüştür.

Dr. Alâeddin Yavaşça'nın icracılığı yanında 470 civarında Beste Simâi, Şarkı, Çeşitli Saz Eserleri (Peşrev, Saz Semai, Methal, Etüd), dini sahada da Mevlevi Ayini Çocuk Şarkısı Marş ve İlâhi formunda besteleri vardır. Bestelerinin birçoğu radyo repertuarında yer almış, plâk ve kasetlere okunmuştur.

- Ümitsiz bir aşka düştüm
- Ne günah etse açılmaz iki gönlüm arası
- Nerde o günler nerde
- Kız sen ne güzelsin sana gençler tapacaklar
- Boğaziçi sen gönüller yatağ
- Gönlümü aldın güzel
- Ağlar Gezerim Sahili
- Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
- Kimseyi böyle perişan etme Allahım yeter
- Rûhum su gelen yılda bile mâziyi andı
- Şen gözlerinle yüzüme bir baktın
- Sarı mimozamsın sen benim
- Gülen gözlerinin mânası derin
- Kimdir bu kadın saçları ak beni sararmış
- Saçlarını yüzüne dökerek
- Gölümün bülbülüsün aşk bahçemin gülüsün
- Mavi gök mavi deniz
- Ne bildin kıymetin, ne bildin kıymetim
- Geçmesin günümüz sevgilim yasla
- Bu şarkı sana ait sevgili dinle
- Senden uzak günlerim zindan oluyor
- Şimdi bahara erdim
- Sevgi deli gönülden gönüle bir akıştır
- Bana nasıl vazgeç dersin, bir garip âşığım ben (güneşin kavurduğu)
- Gözlerini gördüğüm an
- Bu tatsız akşam saatinde (hatıralar)

v.b. tanınan şarkılardan bazılarıdır.

Dr. Alâeddin Yavaşça, 1950'li yıllardan bu yana yurtiçi ve yurtdışı birçok konserler vermiş olup her yıl İstanbul Sanat Festivali Programlarında da muntazaman yer almakta ve konserler vermektedir. Yurtdışı verdiği konserler arasında iki defa Amerika Birleşik Devletleri'ne bazı kuruluşlarca davet edilmiş, bu iki davette 5 konser vermiştir. Bir kere de BBC'nin 1988'de Londra'da Quean Elizabeth Hall'de tertiplediği "Mûsiki Festivali"ne davet edilmiş, orada 3 konser vermiştir. Ayrıca Berlin'de, Köln'de, Hamburg'ta ve Aachen'da müteaddit konserler vermiştir.

Dr. Alâeddin Yavaşça'nın bir Uzun Çaları (L.P.) 25 adet 78'lik taş plağı, 15 adet 45'lik plağı mevcuttur. Cinuçen Tanrıkorur'la beraber yaptığı CD'ler, Yapı Kredi Bankasının Kültür Bölümünün çıkarttığı solo ve yönettiği korolara ait CD'leri vardır.

DR.ALÂEDDİN YAVAŞÇA'NIN ALDIĞI ÖDÜLLER

1. Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi Hizmet Karşılığı 04/05/1973
2. Pamukkale Altın Horoz Beste yarışmasında Altın Horoz 21/06/1973
3. Milliyet Gazetesi Beste Yarışması "Ağlar Gezerim" 1974
4. Ankara Jinekoloji Derneği (ihtisasta 25 Yılı Doldurma nedeniyle)
5. Yıldız Üniversitesi San'at Bayramı Münasebetiyle 1980
(Sempozyumdaki Bildiri için) 1983
6. Ehl-i Kur'an Cemiyeti yararına verilen Konser dolayısıyla 1984
7. Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi
(6.5 Yıllık Hizmet Karşılığı) 1985
8. Konya Selçuk Üniversitesi Sempozyum Bildirisi
(Konu: Türk Mûsikisi) 1986
9. Bakırköy Meslek Lisesi (Konferans Dolayısıyla) 23/05/1987
10. TRT'ye yapmış olduğu 37 yıllık hizmet karşılığı 17/01/1987
11. Konya Selçuk Üniversitesi (Musikiye Katkıdan Dolayı) 03/05/1987
12. Boğaziçi Mûsîki Vakfı Şeref Kurulu Üyesi Olarak 19/12/1987
13. İzmir Tabibler Odası Hizmet Karşılığı 02/03/1988
14. Bursa Mûsîki Cemiyeti tarafından 1990
15. İTÜ. Türk Mûsîkisi Devlet Konservatuarı
(1975- 1990 Kurucu üye olmak nedeniyle) 1990
16. Milliyet Gazetesi Sevilen Şarkılar Yarışması (Bir Garip Aşığım Ben) 1990
17. Haseki Hastanesi Başhekimlik Hizmeti nedeniyle 1990
18. Siirt İli Kültür Derneği Siirt Valisi Eliyle 1990
Veysel Karani Beste Ödülü 24/05/1990
19. Samsun Mûsîki Cemiyeti (Mûsîkiye Hizmet) 17/11/1990
20. Bursa Belediyesi Konservatuarı (Mûsîkiye Hizmet) 1990
21. Kilis Belediyesi (Bir Park'a isminin verilmesi) 1990
Dr. Alâeddin Yavaşça Yök tarafından İ.T.Ü. TSM.
Devlet Konservatuarına Profesörlüğe atandı.
Bunlar dışında, çeşitli Lions ve Lioness Dernekleriyle,
Rotary Kulüplerinde, Türk- Alman Dostluk Derneğinde,
Türk- Amerikan Üniversiteliler Derneğinin yapmış olduğu
Konuşmalardan aldığı ödüller, vb... 1990

Yavaşça, 10 Ekim 1991'de Devlet Sanatçısı olarak ödüllendirildi. 1990'DAN İTİBAREN ALDIĞI ÖDÜLLER

22. Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğünce Fahri Doktora 26/05/1992
23. Samsun Kültür ve San'at Derneği onur üyeliği 1992
24. Türk Hekimleri Dayanışma Vakfı Katkı Ödülü 1992
25. Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Koruma ve
Yaşatma Derneği, Katkı Ödülü 1993
26. TRT Genel Müdürlüğü, Türk Müziğine Katkı ve Hizmet Ödülü
27. Kilis Eğitim Vakfı, Üstün Hizmet ve Yardım Ödülü 1994
28. Mersin Bahçelievler Mûsîki Derneği Onur Üyeliği 1994
29. Cerrahpaşa Tıp Fak. Türk Mûsîkisi Korosu Hizmet ve
Şükran Ödülü 1994
30. Aachen, Türk- Alman Dostluk Cemiyeti Onur Belgesi 1994
31. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hizmet Belgesi 1995
32. Hacettepe Üniversitesi Gönül Dostları Kulübü
Hizmet ve Onur Ödülü 1995
33. İstanbul Erkek Lisesi Mezuniyeti 50. Yıl Ödülü 1995
34. Kilis Kültür Derneği Genel Merkezi (Ankara) Onur Üyeliği 1995
35. Eskişehir Halk Eğit. Merk. TSM. Korosu Şükran ve Onur Üyeliği 1995
36. Trabzon Müzik ve Halk Oyunları Derneği Katkı ve Onur Ödülü 1995
37. Hacettepe Üniversitesi Takdir ve Şükran Ödülü 1996
38. Hacettepe Üni. Dede Efendi'nin 150. Ölüm Yıldönümü münasebetiyle
yapılan müzikli söyleşiye katkı ve şükran ödülü 1996
39. İskenderun Mûsîki Derneği Katkı ve Onur Ödülü 1997
40. Lions Derneği Katkı ve Onur Ödülü 1997
41. Malatya Mûsîki Cemiyeti (İlgi ve Katkı Ödülü) 1997
42. Dede Efendi'nin 150'nci ölüm yıldönümü münasebetiyle Samanyolu
TV'den naklen verilen konser için ödül 1997
43. YOYAV "Yoksullara Yardım Vakfı" (Kilisteki Baba Evini
yoksul çocukların yetiştirilmesi için Vakfa hibe etmesi dolayısıyla) 1997
44. MÜZDAK "Hayat Boyu Başarı Ödülü" 1997
45. İstanbul Musiki ve Kültür Derneği "Üstün Hizmet Ödülü" 1998
46. Kartal Belediyesi "Türk Kültürüne Hizmet ve Katkı Ödülü" 1998
47. Konya Valiliği ve Selçuk Üni. Rektörlüğü "Cumhuriyetin 75. Yılı
münasebetiyle 1998 Türk Müziği Etkinliklerine Katkıdan" 1998
48. YOYAV Hizmetlerime Katkıdan 1998
49. Türk Mûsikisi Vakfı "Türk Musikisine 50 yılı aşan Hizmet ve Katkı" 1998
50. YOYAV için bestelediğim marş dolayısıyla ödül 1998
51. Cumhuriyetin 5'inci yılı dolayısıyla Cumhuriyetle yetişen ve
besteleriyle Türk Kültürüne hizmetten dolayı Balıkesir Vilayetince
verilen ödül 1998
52. Kilis iline sosyal ve Kültürel kalkınması yolunda katkıdan dolayı
Kilis Valiliğince verilen ödül 1998
53. Kilis Vakfına gösterilen ilgiden dolayı Kilis Vakfı Başkanlığı'nın
verdiği ödül. 1998
54. SAMDER "Sağlık Mensupları Derneği" "Hizmet Ödülü" 1999
55. Kayseri Erciyes Üniv. Rektörlüğünce verilen San'ata Hizmet Plâketi 1999
56. Nazilli Belediyesi "Türk Musikisine Hizmet Ödülü" 1999
57. Samsun Valiliği Türk Mûsikisi
58. Lions İnternasyonal "Türk Kültür ve Üstün Hizmet Ödülü" 1999
59. Türk Tabipler Odasından (Tıp Fakültesinden Mezuniyetimin
50. Yılı münasebetiyle) 1999
60. Kıbrıs Girne Belediyesi "Türk Sanat Musikisine Hizmet Ödülü 2000
61. Mersin Rotarien'lerden "Türk Kültürüne Hizmet Ödülü" 2001
62. Gaziantep Üniversitesi'nden "Türk Musikisine Hizmet Ödülü" 2001
63. Kilis Üniversitesi Temel Atmaya Katkıdan dolayı "Kilis Belediye
Başkanlığından" 2001
64. Kilis Üniversitesi Temel Atmaya Kuruluşuna katkı "Kilis Valiliğinden" 2001
65. Fevziye Mektepleri Vakfı, Okul Aile Birliği Ödülü 2001
66. Türk Edebiyat Vakfı'ndan "Türk Kültürüne Katkı Ödülü" 2001
67. Beşiktaş Musiki Derneği "Yavaşça Gecesi" "Vesile Ödülü" 2001
68. Girne Belediyesi'nden "Unutulmayan Bestekârlar Anısı Ödülü" 2001
69. Kültür Bakanlığı "Konya Kült. Ve Turizm Derneği"nden Ödülü" 2001
70. Gaziantep Türk Mûsikisi Derneğine Onursal Üyelik 2001
71. TKHV- Türk Kültürüne Hizmet Ödülü 2001

Portreler