ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1934
Şu an 18 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Fazıl Say'dan Mozart'a özel 30.01.2006


Mozart, Beethoven, Bach'ın da aralarında bulunduğu, gerek klasik, gerekse çağdaş bestecilerin eserlerine kattığı yorumla dünyada hayranlıkla karşılanan ünlü piyano sanatçısı Fazıl Say, Wolfgang Amadeus Mozart'ın 250. doğum yıldönümü kutlamaları için özel bir bale eseri besteledi.

Klasik dönemin önde gelen isimlerinden Mozart'ın doğumunun 250. yıldönümü, başta ülkesi Avusturya'nın başkenti Viyana olmak üzere dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Ünlü bestecinin eserlerini yorulmasındaki başarıyla müzik otoritelerinin beğenisini kazanan piyanist Fazıl Say da kutlamalara, Avusturya'daki “2006 Mozart Yılı” etkinliklerini organize eden ”Viyana Kutlamaları Komitesi”nin daveti sayesinde, özel bir besteyle katılacak.

Bugüne kadar senfoni, konçerto, balad gibi türlerdeki bir çok bestesiyle, bu alandaki başarısını da kanıtlayan Say, “Mozart Yılı” için “Patara” adını verdiği bir bale eseri besteledi.

Fazıl Say'ın ilk bale eseri olma özelliği taşıyan Patara'nın dünya prömiyeri, “2006 Mozart Yılı” kutlamaları çerçevesinde 2 Şubat'ta Viyana Bale Merkezi'nde yapılacak.

Say tarafından bestelenen eserin koreografisi ise Viyana Balesi ile birlikte çalışan Tanz Quartier Topluluğu'nun yönetmeni Elio Gervasi tarafından düzenlendi.
   
BATI İLE DOĞU KÜLTÜRÜNÜN BİLEŞİMİ
  
Antalya'nın Kalkan İlçesi yakınlarındaki tarihi Patara bölgesinde bestelendiği için ismini buradan alan eser, kullanılan enstrümanlar dolayısıyla doğuyla batının bileşimi niteliğini taşıyor.

Bestecinin, batı enstrümanları olarak piyanoya ve ses olarak sopranoya yer verdiği eserde, doğu enstrümanları olarak da kudüm ve ney bulunuyor.

Müziğiyle doğu ve batı arasında köprü kurmayı amaçladığını ifade eden Fazıl Say, organizasyon hizmetlerini yürüten Kadir Dursun Production aracılığıyla yaptığı açıklamada, “kendisinin de Mozart gibi müziğiyle doğu ve batı kültürleri arasında köprüler kurmaya yöneldiğini” belirtti.

Say, “Patara”nın İlkçağ Anadolu uygarlıklarından Likya'nın başkenti olduğunu ve bu devletin anayasasının Amerika Birleşik Devletleri'nin 1787 yılında kabul edilen Eyaletler Yasası'na örnek olduğunu hatırlatarak, eserine “Patara” adını vererek de bu köprüyü pekiştirmek istediğini” kaydetti.

Eserinin başlangıç kısmında Mozart'ın “KV 331” eserindeki “Türk Marşı (Alla Turca)” olarak bilinen temadan yararlandığını dile getiren Say, ancak eserin daha sonra başka bir gelişim çizgisi sergilediğini belirtti.
  
DÜNYA TURNESİNE ÇIKACAK
   
Eserin seslendirilmesinde piyanoda Fazıl Say'ın yanı sıra kudümde Aykut Kölerli, neyde Cemalettin Biçer ve soprano Burcu Soysev'in yer alacağı bale, Tanz Quartier Topluluğu'ndan iki dansçı tarafından sahnelenecek.

“2006 Mozart Yılı” yılı için özel olarak bestelenen “Patara” balesinin, Viyana'daki 2 ve 3 Şubat'ta sahneye koyduktan sonra düzenlenecek dünya turnesiyle Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ve Asya'da bir çok ülkeye götürüleceği bildirildi.
   

Tüm Haberler