ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1933
Şu an 4 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


1992 yılında temeli atılan Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası konser salonu için sadece çukur kazıldı. 22.06.2009


Dünyaca ünlü orkestra şefi Emin Güven Yaşlıçam, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrasının (ÇDSO) iyi bir konser salonuna ihtiyaç duyduğunu, ancak 17 yıldır bu yönde gelişme sağlanamadığını söyledi.

ÇDSO Genel Sanat Yönetmeni ve Daimi Şefi Yaşlıçam, "Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Emin Koçak Sürekli Gelişim Seminerleri" kapsamında "Müzik ve İnsan" konulu söyleşiye katıldı.

Müzik ve insanın birlikteliğine dikkati çeken Prof. Dr. Yaşlıçam, sanatın anlatılamayan duygular için bir araç olduğunu söyledi.

Yaşlıçam, her insanın günlük ortalama 250 kelime kullandığını, ancak sanatla ilgilenen kişilerin anlatım dilinin bunun çok üstünde olduğunu bildirdi.

Emin Güven Yaşlıçam, 17 yıl İtalya’da kaldığını, bu ülkede burslu eğitim gördüğünü, dönemin Kültür Bakanının isteği üzerine 1992’de Adana’da ÇDSO’nun temellerini attığını belirtti.

Orkestranın gün geçtikçe yoğun ilgi gördüğünü, özellikle Türkiye’de ilk kez kendinin şefliğinde seslendirilen "Senfoni ile İlahiler"in Türk ve dünya medyasında geniş yankı uyandırdığını ifade eden Yaşlıçam, orkestranın bu başarılarına karşın halen salon sorununa çözüm bulamadıklarını vurguladı.

En büyük sıkıntının senfoniye ait salonun bulunmaması olduğunu belirten Yaşlıçam, şöyle konuştu: "Konuyla ilgili yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri iş birliği yapmalı. Orkestra 17 yıl önce kuruldu, ancak hala kendisine ait salonu yok. ÇDSO’a ait bir alan ve bina için 14 yıl önce atılmış bir temel var. Ancak destek alınamadığından yapımı tamamlanmadı. 14 yıl önce bir çukur kazıldı ve maalesef öyle kaldı."

Büyükşehir Belediyesinin kendilerine salonunu açtığını, bunun için teşekkür ettiklerini, ancak bu salonun yetmediğini bildiren Yaşlıçam, "Aynı dönemde birden fazla etkinliğin yapılması durumunda salon sıkıntısı iyice gün yüzüne çıkıyor. Adana gibi büyük bir kentin konser salonun bulunmaması sadece bize değil, sanatseverlere büyük üzüntü veriyor" dedi.

Emin Güven Yaşlıçam, yaşanan sıkıntılara rağmen orkestranın büyük özveriyle görev yapan sanatçı ve personeliyle, tüm zorlukların üstesinden gelmeye çalıştığını bildirdi.

Söyleşinin ardından ÇDSO sanatçılarından bir grup, klasik müzik konseri sundu.

EMİN GÜVEN YAŞLIÇAM KİMDİR?

Ankara Devlet Konservatuvarı Keman Dalı Yüksek Bölümünden 1975’te mezun olan Yaşlıçam, daha sonra 2 yıl Ankara Devlet Operasında orkestra sanatçısı olarak görev yaptı.

Yaşlıçam, daha sonra İtalya’dan 4 yıllık devlet bursu kazanarak bu ülkede orkestra şefliği ve kompozisyon çalışmalarını sürdürdü.

Roma Santa Cecilia Konservatuvarından, Armanda Renzi, Teresa Procaccini, Bruno Aprea, Franco Ferrara yönetmenliğinde, orkestra şefliği ve kompozisyon bölümünden birincilikle mezun oldu. İtalya’da Accademia Chigiana’dan onur diploması alan sanatçı, 1986-1989 arasında Lecce Senfoni Orkestrasını yönetti.

Yaşlıçam, ayrıca İtalya’da San Remo Senfoni ve Avellino Senfoni, Belçika Kraliyet Orkestrası, İsviçre’de Ruyana Radyo-TV Senfoni orkestralarında şeflik yaptı.

Şeflik kariyerinde tanınmamış ya da saklı kalmış yapıtların dünya prömiyerlerini yapmayı amaçlayan Yaşlıçam, bu kapsamda İtalya’da San Remo Senfoni Orkestrası ile Paisiello’nun "6 Menuetto"sunun 200 yıl sonra, Karl Czerny’nin "Op. 153 dört el piyano" için konçertosunun yüzyıllar sonra ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. Uluslararası festivallere de katılan sanatçı, Scarlatti Festivali, Bellini Festivali, Napoli Festivali gibi etkinliklerde konserler yöneterek, Hori, Antonioni, Yablonskaya, Tamazaki, Pikayzen gibi ünlü solistlere eşlik etti.

AA
Tüm Haberler