ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1933
Şu an 10 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Yurtdışında yaşayan bestecilerimizden Tayfun; Müşfik Kenter, Kudsi Erguner ve dünyadan müzisyenlerin katkılarıyla bizi dinler arası bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. 25.05.2009


İstanbul'da Cemal Reşit Rey'den 1975-80 yılları arasında piyano, armoni ve bestecilik dersleri aldıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirip, Amerika'da İndiana Üniversitesi'nde bestecilik okuyan Tayfun, 1982 yılından bugüne kadar Berlin'de besteci ve piyanist olarak çalışmalarına devam ediyor.

1992 yılından beri, 3 büyük din, İslam, Hristiyanlık ve Musevilik’ten müzikal bir sentez yaratmak için çalışıyor. İnsanlık tarihinin en büyük üç kitabı, Kuran-ı Kerim (Meâl), İncil ve Tevrat'dan bölümler alarak oluşturduğu libretto (metin) üzerine bestelediği "33 müzikal tablo" adlı eseri ile karşımıza çıkıyor.

Geçtiğimiz yıl Berlin'de, Almanya'nın önemli tiyatro oyuncularından ve ünlü Schaubühne Tiyatrosu kadrosundan Tina Engel'in anlatıcı olarak katılımıyla, Almanca olarak sergilenen "El"in Türkiye prömiyerinde, farklı kültürlerden, uluslararası sanatçılar bir araya geliyor: Türkiye'nin en saygın tiyatro sanatçılarından Müşfik Kenter'in anlatıcı, yıllardır Paris'te yaşayan ve geleneksel ney akımının simgesi Kudsi Erguner'in neyzen olarak,  Almanya'nın en önemli saksafoncularından Gebhard Ullmann'ın soprano saksafon, alto flüt, bas flüt ve bas klarnet, Brezilyalı Matias de Oliveira Pinto'nun da viyolonsel ile katıldığı bu prömiyerde, Tayfun piyano ve vokaldeki yerini alıyor.

"El" isimli bu eser Orta Doğu’nun topraklarında doğan İslam, Hristiyanlık ve Musevilik dinlerinin ortak köklerine iniyor. "El", Kuran, İncil ve Tevrat metinlerini müziğin evrensel diliyle buluşturarak bize "Medeniyetler arası diyaloğun" mümkün olabileceğini gösteriyor. Bestelenen bu benzersiz libretto sayesinde, üç kitabın ne kadar çok ortak yönünün ve farklı bakış açılarının olduğunu görebiliyoruz.

"Batı" dünyasının bestecileri, İslam dininin bazı eserlerini, kısmen de olsa, bestelerinde kullanırken, 1400 yıldır tek sesli ve geleneksel müzik kalıpları içinde söylenen Kuran-ı Kerim metinleri, ilk defa olarak müzikal bütünlük içinde, Müslüman kültürden gelen bir 21.Yüzyıl bestecisi tarafından besteleniyor. Üstelik Hıristiyanlık ve Musevi'liğin temel din kitapları da
bu eserdeki yerlerini alıyor.

Bach'in Passion'ları, "Jesus Christ Superstar" gibi müzikaller ya da geleneksel-oryantal ilahî formları dışında bestelenmiş, 2.5 saatlik bu örnek eser, yüzlerce yıllık metinleri günümüze taşıyor.
Tayfun’un daha önceki bestelerinde de “müzik-metin sentezi" örnekleri bulabilirsiniz:

Ararat Legende (Ağrı Dağı Efsanesi):

Almanya'da sergilenen ve Yaşar Kemal'in "Ağrı Dağı Efsanesi" romanı üzerine, Tayfun'un 1 anlatıcı ve orkestra için bestelediği, 3 saatlik eseri. (Bu eserden seçmeleri içeren albüm, Almanya'dan sonra, "Ağrı Dağı Efsanesi" ismiyle "Kalan Müzik" tarafından Türkiye'de de yayınlandı).

Das Lied der Sonnensäufer (Güneşi İçenlerin Türküsü):

Nazım'ın "Kuvayi Milliye" ve diğer şiirlerinden bölümler üzerine bestelenen  2.5 saatlik "Monodrama"sı. (Almanya'nın en önemli tiyatro oyuncularından Otto Sander'in anlatıcı olarak katıldığı ve Almanya'da çeşitli şehirlerde  sergilenen bu eserden seçmeler, Almanya'da yayınlandıktan sonra, Türkiye'de Genco Erkal'ın anlatıcı olarak katılımıyla "Demir, Kömür ve Şeker" ismiyle Kalan Müzik tarafından yayınlandı.)

Dreams and dances of a silent butterfly

(Sessiz bir kelebeğin rüyaları ve dansları): Avrupa'nın en büyük kontrabas virtüozlerinden Renaud Garcia-Fons'un da yer aldığı Tayfun’un 3. albümü (Türkiye'de yine "Kalan Müzik" tarafından "Sessiz bir kelebeğin rüyaları ve dansları" ismiyle yayınlandı.)

Bu eserler hakkında gazete ve dergilerde çıkan röportaj ve yazıları, www.tayfun-erdem.com internet sitesinde Almanca ve İngilizce olarak ve "kritikler" alt başlığıyla da Türkçe olarak bulabilirsiniz. 

"El"- Kuran-ı Kerim (Meâl), İncil ve Tevrat metinleri üzerine 33 Müzikal Tablo

29 Mayıs Cuma ve 30 Mayıs Cumartesi 2009, saat 20.00,

Kenter Tiyatrosu, Harbiye – İstanbul

Bilet satış: Biletix



DHA
Tüm Haberler