ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 26 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Sessizlik Sona Erdi, maNga geliyor!.. 16.04.2009


Aralık 2004’te yayınladıkları kendi isimlerini taşıyan Altın Plak ödüllü ilk albümleri ve       Bir Kadın Çizeceksin, Dursun Zaman, Bitti Rüya gibi parçalarıyla büyük bir çıkış yakalayan maNga, dört yılı aşkın bir aradan sonra ikinci albümleri “Şehr-i Hüzün”le geri dönüyor.

16 şarkıdan oluşan  ve  60 dakika müzik içeren “Şehr-i HüzünGRGDN & Sony Music etiketi taşıyor. Yeni albümün ilk sürprizi, grubun solisti Ferman Akgül’ün prodüktörlüğünü ve yönetmenliğini yaptığı 150 dakikalık bir “maNga Belgeseli DVD”si. Bu DVD, grubun kuruluş yıllarından bugüne kadarki  hikayesini hiç gün yüzüne çıkmamış görüntüler ve detaylı anlatımlarla yansıtan kapsamlı bir belgesel niteliği taşıyor. Dileyenler CD ile birlikte bu DVD’nin de sahibi olabilecekler.

Müzik prodüktörlüğünü Haluk Kurosman’ın, yardımcı müzik prodüktörlüğünü         Yağmur Sarıgül’ün  yaptığı albümün mastering’i yurtdışında Madonna, Moby, Metallica, Björk, Travis, Korn gibi birçok ünlü grup ve sanatçıyla çalışmış olan Ted Jensen tarafından gerçekleştirildi. Albümün artwork’ü de, “I, Robot”, “Rescue Dawn”, “Cold Mountain”,       “A Good Year” gibi dünyaca ünlü birçok filmin afişine imza atmış Erdem Yücel tarafından yapıldı. “Şehr-i Hüzün” albüm fotoğrafları için Charles Richards, Cemil Ağacıkoğlu ve Marton Magocsi gibi başarılı fotoğraf sanatçıları; Budapeşte, Frankfurt, Mannheim ve Londra’da bir araya gelerek çok özel kareler yakaladı. 

CARTEL , TULUYHAN UĞURLU VE FANLARA ÖZEL ŞARKI

1995 yılında yayınladıkları ilk albümleri ile hip hop dünyasında bir fenomene dönüşen Cartel’den Alper Aga, maNga’nın her konserinde seslendirdiği “Evdeki Ses” cover’ını albümde grupla birlikte seslendirdi.

Albümün diğer sürprizlerinden biri de ünlü piyano virtüözü ve besteci Tuluyhan Uğurlu’nun  piyanosuyla birden fazla şarkıya eşlik etmesi. Bunlardan bir tanesi “Hayat Bu İşte” şarkısında “ Istanbul Kanatlarımın Altında” filmine damgasını vuran unutulmaz melodisini çalmasıyla gerçekleşti.

maNga’nın dört  yıldır onları  sabırsızlıkla bekleyen hayranlarına bir de hediyesi var. Ankaralı grup, albüm kayıt sürecinde sevenlerinden topladığı birçok ses kayıdını da onlara armağan ettiği bir şarkı haline getirdi.

Bu albüme ait ilk video klip, ABD’de birçok ünlü grubun klibinde ve reklam çalışmalarında yönetmen ve görüntü yönetmeni olarak imzası bulunan Yon Thomas tarafından     Dünyanın Sonuna Doğmuşum” adlı şarkıya çekildi.
 



maNga Biyografi

1.Grubun Tarihi

2001 sonlarına doğru kurulan maNga grubunun hikayesi Yağmur Sarıgül “Yamyam”(Gitar)’ün barlarda “cover” parçaları yorumlayıp eğlendikleri gruptan ihraç edilmesiyle başladı.  Yeni grubunda  rock müzikle elektroniği, sert gitar riffleriyle rap vokalleri birleştirmek isteyen Yamyam öncelikle okuldan en yakın arkadaşı Orçun Şekerusta ( Bas Gitar)’yı  gruba dahil etti. Sonrasında  Özgür Can Öney ( Davul), Efe Yılmaz (Turntable) ve Ferman Akgül (Vokal)’ün gruba dahil olmasıyla ilk kadro tamamlanmış oldu. Tarz olarak ise yeni yeni gönüllerini kaptırdıkları “nu metal” ve “hardcore” akımını benimsemişlerdi.

Albüm maceraları ise Eylül 2001 de Ferman’ın “Sing your Song” yarışmasına katılma fikriyle başladı. Orçun’un özel nedenlerden dolayı gruptan ayrılmak zorunda kalmasıyla Cem Bahtiyar (bas gitar) gruba dahil oldu ve maNga şu andaki yapısına kavuştu. Böylelikle beş ayrı karakteri, beş ayrı müzik zevkini ve beş ayrı duruşu sergileyen grup japon çizgi romanı geleneğinin ünlü ekolü olan maNga ismiyle uzun yıllar sürecek albüm hayali için yola çıkmış oldu.

İlk besteleri olan, “Kal Yanımda" parçasıyla “Sing your Song” yarışmasından ikincilik ödülü aldılar ve yarışmada kazandıkları başarıyla yeni besteler üretmeye başladılar. Bu dönem içinde "Bitti Rüya", “Libido”  ve "Yalan" gibi çok sevilen parçalarını yaptılar. Bir süre sonra yarışma döneminden tanıdıkları prodüktör  Haluk Kurosman'dan gelen bir telefon ile artık emeklerinin karşılığını alacaklarına inanmaya başladılar. Beste çalışmalarına ve konserlere ağırlık veren grup Türkiye'nin dört bir yanına gidip elliyi aşkın konserle müziklerini kitlelerle paylaşmaya başladı.

İlk albümleri 14 Aralık 2004’te grupla aynı adı taşıyan “maNga” adıyla Sony Music Türkiye ve GRGDN  ortaklığında piyasaya sürüldü. “Kal Yanımda “adlı parçada Kargo’nun solisti Koray Candemir, “İz Bırakanlar Unutulmaz” adlı parçada Vega grubunun solisti Deniz Akyüz, “Dursun Zaman” adlı parçada ise Göksel konuk sanatçı olarak albümde yer aldı. Dinleyicilerden gelen destekle 180.000’ i aşan albüm satışıyla Altın Plak  ödülünün sahibi oldular. “maNga” albümü Japonya’da satışa sunuldu ve yüksek bir satış rakamına ulaştı. Ayrıca "Bir Kadın Çizeceksin" şarkısı Easports'un Fifa 2006 oyunu soundtrackine dahil edildi.

İlk albüm 2006 yılında, “maNga+” adıyla çok özel ikinci bir baskısıyla yeniden yayınladı. Albümün yeni baskısı, Cem Karaca klasiği 'Raptiye Rap Rap' şarkısı ve 'Kandırma Kendini'  şarkısı ile video kliplerinin olduğu hediye bir DVD ile birlikte yayınlandı.  

BlueJean, Billboard , Yüxexes gibi müzik dergileri başta olmak üzere bir çok dergi ve gazetede, 50’yi aşkın röportajları, konser, albüm ve elde ettikleri başarıları konu alan 200’ü aşkın haberleri yayınlandı.

Albümden sonraki dönemde yurtiçi ve yurtdışında (Sziget Festivali, Mannheim Türk Rock Festivali, Wembley Arena, Londra) bir çok konser  ve festivalde sahne aldılar. Türkiyenin değişik illerinde verdikleri 250 nin üzerinde konserle inanılmaz deneyimler kazanan  grup sevenleriyle birlikte olmaktan çok büyük keyif aldı.

İlk albümlerinin üzerinden geçen 4 yılı aşkın süre zarfında turneler sebebiyle  değişik coğrafyalara açılan maNga farklı kültürlerden insanlarla tanışarak kendisiyle daha barışık, daha samimi, daha sıcak ve biraz daha hüzünlü yeni bir dönemin içine girdi. Dünyaya bakış açıları değişen ve müzikal olarak dinledikleri de çeşitlenen grubun daha güçlü bir sounda sahip olan 2. albümleri “Şehr-i Hüzün”  ün önkayıt dönemi yaklaşık 23 ay sürdü. Bu dönemin bu kadar uzun sürmesinin sebebi;  büyük bir başarı yakaladıkları ilk albümün gruba getirdiği mutluluğun yanında herkesin üzerine gözardı edilmeyecek bir sorumluluk yüklemesi ve heyecanla bekleyen müzik severlerine ilk albümü aratmayacak kadar nitelikli ve nicelikli bir albüm sunabilme isteğiydi. Büyük bir özveri ile hazırlanan, maNga’nın farklılığını ve müziğinde hiçbir sınır olmadığını gösteren “Şehr-i Hüzün” albümü,  15 Nisan 2009 tarihinde GRGDN & Sony Music etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Batı ve Doğu soundlarının daha çok sentezlendiği, ney, piyano, tambur ve bağlama gibi enstrümanların daha çok kullanıldığı, minor melodilerin hakim olduğu, içinde aşkı barındıran şarkıların yanında varoluşsal  yalnızlığı, ölümü ve hüznü anlatan parçalara da yer verilen “Şehr-i Hüzün”albümü  16 şarkıdan oluşuyor ve 60 dakikayı aşkın müzik içeriyor.  Kategorize edilmesi mümkün olmayan albüm, içinde rock, rap, elektronik müziğin yanında  tasavvuf, türk  halk ve sanat müziklerinin tınılarını da barındıran yepyeni bir maNga soundu sunuyor.  Albümde Anadolu coğrafyası ve öz kültürümüzün etkileri “Üryan Geldim” şarkısının nakaratında Karacaoğlan’nın dizelerinden, “Hepsi Bir Nefes” şarkısının nakaratında ise Ömer Hayyam’ın dizelerinden alıntılarla öne çıkıyor.

Albümün yanında, dinleyicilerin isteğe bağlı olarak sahip olabilecekleri, grubun solisti Ferman Akgül’ün prodüktörlüğünü ve yönetmenliğini yaptığı 150 dakikalık bir “maNga Belgesel DVD” si de bulunuyor.  Sevenlerinin maNga’yı daha yakından tanımaları için yapılan bu DVD, grubun kuruluş yıllarından bugüne kadarki  hikayesini hiç gün yüzüne çıkmamış görüntüler ve detaylı anlatımlarla yansıtan kapsamlı bir belgesel niteliği taşıyor. Ayrıca albüm, hüzün, melankoli ve zamansızlık hissini pekiştirecek plak formatında da (LP/uzunçalar) ilgilenenlerin beğenisine sunuluyor .

Müzik prodüktörlüğünü Haluk Kurosman’ın, yardımcı müzik prodüktörlüğünü Yağmur Sarıgül’ün ve idari prodüktörlüğünü Hadi Elazzi’ nin yaptığı albümün masteringini, yutdışında Madonna, Moby, Metallica, Björk, Travis, Korn gibi birçok ünlü grup ve sanatçının albümlerinin masteringini yapan Sterling Sound’dan Ted Jensen gerçekleştirdi.  Albümün artwork’ü  “I, Robot”, “Rescue Dawn”, “Could Mountain”, “A Good Year” gibi dünyaca ünlü bir çok filmin afişine imza atmış Erdem Yücel tarafından tasarlanırken;  albüm fotoğrafları  Charles Richards, Cemil Ağacıkoğlu ve Marton Magocsi gibi başarılı fotoğrafçılar tarafından İstanbul, Budapeşte, Frankfurt, Mannheim ve Londra gibi şehirlerde çekildi.

İlk albümün çıkışından bu yana konserlerinde severek seslendirdikleri “Evdeki Ses” parçasını, 1995 yılında yayınladıkları ilk albümle hip hop dünyasında bir fenomene dönüşen Cartel’ den tanıdığımız Alper Ağa maNga ile birlikte seslendirdi.  Ayrıca  albümdeki birden fazla parçaya ünlü piyano virtüözü ve besteci Tuluyhan Uğurlu  piyanosuyla eşlik etti. Bunlardan bir tanesi “İstanbul Kanatlarımın Altında”  filminin unutulmaz melodisi üzerinde yürüyen “Hayat Bu İşte” parçasında gerçekleşti.

Ayrıca albümde maNga' nın albüm kayıtlarını yaptıkları süreç içinde sevenlerinden topladıkları ses kayıtlarıyla hazırladıkları ve sevenlerine adadıkları bir şarkı da yer alıyor.

Albümünü ilk video klibi;  Norah Jones , Pearl Jam ve Radiohead gibi birçok ünlü sanatçı ve grubun klip çalışmaları ve Coca Cola, Sony, Ford gibi birçok büyük firmanın reklam çalışmalarında görüntü yönetmeni ve yönetmen olarak imzası bulunan Yon Thomas tarafından “Dünyanın Sonuna Doğmuşum” adlı şarkıya çekildi.

2.Grup Üyeleri

1979 Ankara’da doğan Ferman Akgül (Vokal) ’ün müzik ile tanışması dokuz, on yaşlarındayken ailesinin aldığı basit bir piyano ile oldu. 1998’de Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesine girdiği dönemlerde çalıştığı ilk gruplarla tanıştı. Turntable çalmak için girdiği bir hardcore grubu olan“Virgin Pulp” ta solistlik yapmaya başlayan Ferman daha sonraları “Colik” ve Özgür Can Öney’in de davulcusu olduğu “70lik” ile beraber çalışmaya başladı. “70lik” ile birlikte uzunca bir sure çalıştıktan sonra Cem Bahtiyar’ın da bas gitaristi olduğu “Seven” grubuna girdi ve bundan sonra da bir süre müziğe ara verdi.  2001 yılı sonlarına doğru Özgür’ün daveti ile henüz yeni kurulmuş ve solisti olmayan maNga grubuna katıldı. Ferman Akgül şuan Marmara Üniversitesi Sinema bölümünde de master yapmaktadır.

1979 yılında Antalya'da doğan, ilkokul yıllarından itibaren müzik eğitimi alan Yağmur Sarıgül “Yamyam” (Gitar) gitardan önce piyano ve keman eğitimi aldı. Sırasıyla; Hacettepe Konservatuarı Yarı Zamanlı Piyano, Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Keman, Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Gitar bölümlerinde eğitim gören Yağmur, daha sonra Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Fakültesi Gitar Bölümüne girdi. 2001 yılına kadar “Laterna” ve “6/8” gruplarıyla çalışan Yamyam, 2001 sonlarına doğru üniversiteden arkadaşı olan Orçun Şekerusta ile  maNga grubunun temellerini atan Yamyam 2006-2008 yılları arasında kayıt dönemi gerçekleşen “Şehr-i Hüzün” albümünün yardımcı prodüktörlüğünü  de üstlendi.

1979 yılında Denizli'de doğan Cem Bahtiyar (Bas Gitar) orta 3. sınıf öğrencisiyken karne hediyesi olarak ailesinin aldığı bass gitarla profesyonel müzik hayatına ilk adımlarını atmış oldu. Denizli Belediye Konservatuarı ve Denzili Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan bir yıl sonra eğitim hayatına Bilkent Üniversitesi’nde devam eden Cem müziksiz 3 yıldan sonra Ferman'ın da vokalistliğini yaptığı “Seven” grubuyla tekrar bass çalmaya başladı. Grubun ilk bas gitaristi olan Orçun Şekerusta’ nın özel nedenlerle gruptan ayrılması sonucu maNga ya dahil oldu.

1980 yılında Ankara’da doğan Özgür Can Öney (Davul), lise yıllarında Gürcan Konanç’tan ders alarak davula başladı.  Amatör gruplarla lise şenliklerinde çaldı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi Uzay Bilimleri bölümünde okurken kurduğu “70lik” isimli grupla Ankara’da çeşitli barlarda ve şenliklerde cover ağırlıklı konserler ve programlar yaparak profesyonel müzik hayatına adım attı. Bu arada “Deli Gömleği”ne katılarak onlarla iki demo albüm kaydetti ve birçok şenlikte çaldı. Aynı zamanda bazı tiyatro topluluklarına oyun müzikleri yapımında yardım etti. Daha sonra maNga’ya katıldı.  

1979 Ankara’da doğan Efe Yılmaz (Turntable) M.E.Vakfı Köksal Toptan Lisesi ve Çankaya Lisesi’nden mezun olduktan sonra University of South Florida’da bilgisayar üstüne eğitim almaya başladı. Türkiye’ye dönüşünde  Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümüne girdi. Müzik hayatına davul çalarak başlayan Efe, uzunca bir süredir yapmak istediği “Old School” DJ’liğe Manga ile başlamış oldu.

3. Diskografi

Albümler

maNga (Sony Music & GRGDN, 2004)

maNga+(Sony Bmg & GRGDN, 2006 )

Şehr-i  Hüzün, (Sony Music & GRGDN, 2009)

Hitler

maNga (2004) dan;
Bir Kadın Çizeceksin,  Bitti Rüya, Dursun Zaman, Yalan, Kal Yanımda

maNga+(2006) dan;
Kandırma Kendini


Videolar

“Bir Kadın Çizeceksin”

“Bitti Rüya”

 “Dursun Zaman”

“Yalan”

“Kandırma Kendini”  

4. Ödüller

“Sing Your Song”  yarışması 2.ciliği, 2002

Hürriyet Altın Kelebek, En iyi çıkış yapan grup, 2005

MÜYAP Müzik Endüstrisi Ödülleri: Altın Plak Ödülü, 2006

Our Future Dergisi; En İyi Grup, 2006

Jetix TV Ödülleri; En iyi Grup, 2006

Beyaz Show Oscarları: En İyi Performans, 2006

Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülleri: En İyi Cıkıs Yapan Grup, 2006

Popsav Ödülleri; En İyi Rock ve Alternatif Grup ve En İyi Klip:Bir Kadın Çizeceksin, 2006

Radyo Boğaziçi; En İyi Animasyon Klip (Yalan), 2007

Kanaltürk Ödül Töreni; En İyi Klip: Bir Kadın Çizeceksin ve En İyi Grup, 2007

Yıldız Teknik Üniv. En İyi Grup Ödülü, 2007
Tüm Haberler