ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1933
Şu an 11 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Antik Çağ’ın sesleri yeniden üretildi. 12.03.2009


Geçtiğimiz hafta İtalya’da yapılan bir konferansta görüntüsü ve tınısı itibariyle arpı andıran epigonion’un ilk kez 2 bin yıldan uzun süre önce çalındığı ifade edildi. The Times gazetesine konuşan proje yetkilisi mühendis Domenico Vicinanza, epigonion için, “Enstrümanın sesi keskin, parlak ve metalik” yorumunu yaptı. Vicinanza sözlerine şöyle devam etti. “Epigonion, Barok ve Ortaçağ müziği yapan toplulukların rahatlıkla kullanabileceği bir enstrüman. Gerek yaylı, gerekse nefesli çalgılarla uyumu harika.”

Modern arp ve santura benzer bir enstrüman olan epigonion’un Yunanlı hatip ve dilbilimci Athenaeus’un M.S. 189 tarihli bir eserinde adı geçiyor. Tarihçiler epigonion’un Yunanistan’ın Epir bölgesinde yaşayan Epigonus adlı müzisyen tarafından keşfedildiğini düşünüyorlar.

Bilimadamları, karmaşık bir enstrüman olan epignondan önce ünlü Yunanlı matematikçi ve bilimadamı Pythagoras’ın da çaldığı bilinen monochord’un sesini bilgisayar yardımıyla yeniden yarattılar.

Söz konusu enstrümanların sesi bilgisayar yardımıyla canlandırılmadan önce, arkeolog, mühendis ve tarihçiler enstrümanların şekli ve yapıldığı madde hakkında araştırmalar yaptılar. Bu araştırmalar neticesinde elde edilen veriler, sesin yeniden canlandırılmasında kullanıldı. Geçen hafta İtalya’da konu hakkında yapılan konferansta, elektronik klavye yardımıyla antik enstrümanların sesi insanlara dinletildi.

Bugüne kadar, bu projeyi hayata geçirmeye uygun bilgisayarlar, süreci idare etmekte yetersiz kaldı. Ancak Cenevre’de üretilen Grid adlı yeni bir bilgisayar, enstrüman projesi için kullanılıyor.

Gelecekte Antik Dönem’de kullanılan başka enstrümanların sesinin de bilgisayar yardımıyla canlandırılması planlanıyor. Bunlar arasında trompet benzeri bir enstrüman olan salpinx ve lirin bir türü olan kithara da yer alıyor. Sesleri hayata döndürülen bu enstrümanlarla konserler düzenlemek de planlar arasında yer alıyor.
 
Tüm Haberler