ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 6 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Ülkemizin en tanınmış piyanistlerinden, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solistlerinden Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca İstanbul’da 87 yaşında vefat etti. 10.03.2023


Türkiye’nin en tanınmış piyanistlerinden olan Pedagog Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca, amboli atması sonucu kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak bugün vefat etti.

Piyanist Devlet Sanatçısı Ay
şegül Sarıca’nın vefatı, klasik müzik camiasında büyük üzüntüye yol açtı. Sanatçılar ve Ayşegül Sarıca’nın öğrencileri sosyal medya hesaplarında taziye mesajlarını yayınlarken, üzüntülerini dile getirdiler.

Anne tarafından Sadrazam Ahmet
İzzet Paşa’nın, baba tarafından Yıldız Sarayı’nın doktoru Arif Paşa’nın torunu olan; Eğriboz Adası’ndan İstanbul’a göç edip Moda’ya yerleşen asker kökenli bir aile olan Sarıcazadelerin kızı olan Ayşegül Sarıca 28 Mayıs 1935’da İstanbul’da doğdu.

 Ay
şegül Sarıca Moda’daki Arif Paşa Konağı’nda büyüdü.

Ay
şegül Sarıca, piyano öğrenimine Ferdi Ştatzer ile başladı. Üç sene özel olarak, beş sene de İstanbul Belediye Konservatuarı’nda Ferdi Ştatzer ile çalıştı. İlk solo konserini dokuz yaşında iken Kadıköy Halkevi’nde verdi.[5] Okulu bitirdikten sonra anne ve babasıyla birlikte Paris'e giden Sarıca, 1951'de Paris Devlet Konservatuarı sınavını kazandı. Bu kurumda Lucette Descaves ile piyano, Pierre Pasquier ile oda müziği çalıştı. 1953'te piyano bölümünden, 1954 yılında ise oda müziği bölümünden birincilik derecesiyle mezun oldu. Aynı yıl Marguerite Long'un Müzik Akademisi'nde ünlü eğitimciyle ileri solistlik çalışmalarına başladı. 1955 yılında Uluslararası Münih Piyano yarışmasında "Jüri Özel Ödülü"nü, 1957'de M. Long-Jacques Thibaud Uluslararası Yarışması'nda "Gabriel Faure Derneği Ödülü"nü,1959'da M. Long-Jacques Thibaud Uluslararası Yarışması'nda "Paris Kenti Ödülü"nü aldı.

27 Mayıs 1963 tarihinde Paris'te iki evladının, Osman ve Selçuk Zeynep'in babaları sanat tarihçisi, akademisyen, eski milli basketbolcu Nejat Diyarbekirli ile evlenmi
ştir.

Türkiye'de ve yurtdı
şında Karel Ancerl, Pierre Dervaux, Anatole Fistoulari, Louis Fourestier, Gotthold Lessing ve Heinz Walberg gibi dünyaca ünlü şeflerle konserler verdi. Konser verdiği ülkeler arasında Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Sovyetler Birliği, Macaristan, Çekoslovakya, İsveç, Norveç, Finlandiya ve Avustralya vardır.

Piyanist Ay
şegül Sarıca, 1968'den itibaren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın solistliğini yaptı.

Sanatçı, Bach ile ba
şlayıp 20. yüzyıl başına uzanan, romantik ağırlıklı bir dağarcığa sahipti. Christian Ferras, André Navarra, Heinrich Schiff ve Aleksander Rudin gibi virtüözlerle resitaller vermiştir. Sanatçı, 1991’de Hikmet Şimşek yönetimindeki Macar Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Cemal Reşit Rey’in “Kâtibim” çeşitlemelerinin kaydını gerçekleştirdi. Ayla Erduran ile yorumladığı Grieg, Debussy ve Franck’in keman-piyano sonatları, Gürer Aykal yönetiminde Ankara Oda Orkestrası ile seslendirdiği Mozart’ın 15 ve 23. Konçertoları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Beethoven’ın 3. ve 4. Konçertoları, Bilkent Senfoni Orkestrası ile Schumann’ın La Minör Piyano Konçertosu’nun kaydı, gerçekleştirdiği kayıtlar arasındadır. Solo piyano repertuvarı olarak Schubert ve Rahmaninov'un "Müzikli Dakikaları”'nı kaydetmiştir.

Ern
ő Dohnányi'nin Bir Çocuk Şarkısı Üzerine Çeşitlemeler 'inin (1975); Rahmaninov'un 4. Piyano Konçertosunun (1986) ve Dvořák'ın Sol minör Piyano Konçertosunun (1999) Türkiye'deki ilk seslendirilişlerini gerçekleştiren piyanisttir. Sarıca ayrıca Çetin Işıközlü'nün Ordu Senfonisi'nin, Ali Darmar'ın Piyano Sonatının ve Prelüdlerinin ilk seslendirilişlerini gerçekleştirmiştir.

1991-2000 yılları arasında Bilkent Üniversitesi'nde ders veren sanatçı, 1999'Dan itibaren
İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmaları Merkezi'nde öğrenciler yetiştirdi.

Devlet Sanatçısı Piyanist Ay
şegül Sarıca 1955 yılında Uluslararası Münih Piyano yarışmasında Jüri Özel Ödülü, 1959 yılında Long-Jacques Thibaud Uluslararası Yarışması "Paris Kenti Ödülü", 1970 yılında Beethoven Altın Madalyası, 1971 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanı, 1974 yılında "Chevalier de I'Ordre des Arts et des Lettres" onur madalyasını alırken, 2006 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı Onur Ödülü, 2018 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı'nca Onur Ödülü Altın Madalyası'yla ödüllendirilmiştir.

Mavi Nota e-Müzik Gazetesi olarak, Devlet Sanatçısı Piyanist Ay
şegül Sarıca’ya Tanrıdan rahmet, yakınlarına ve müzik camiasına başsağğı dileriz!

Tüm Haberler