ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1933
Şu an 4 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


30. Ödül Yücel Erten ve Yücel Paşmakçı’nın… 28.12.2022


Sanatın ülkemizdeki konumunu ve gidişini nesnel bir biçimde ortaya koymak ve bu konudaki gerçekleri belgelemek, sanata emeği geçen kişilerin, sanatçıların, toplulukların emeğini öne çıkarmak ve değerlendirmek amacıyla Mavi Nota e-Müzik Gazetesi tarafından geleneksel olarak yılda bir kez düzenlenen Mavi Nota Müzik Ödülleri (2022); Mavi Nota e-Müzik Gazetesi’nin danışma kurulunu ihtivan eden, Prof. Dr. Abdullah Akat, Soprano Ebru Förster, Piyano eğitmeni ve piyanist Ilgın Salman, Piyanist Solist Sanatçı Yeşim Gökalp ve Mavi Nota Müzik Ödülleri ve Mavi Nota Müzik Gazetesi’nin kurucu imtiyaz sahibi Müfit Semih Baylan’dan oluşan seçici kurul tarafından gerçekleştirilen değerlendirme sonucunda oybirliği ile belirlenmiştir.

30 yıldan bu yana düzenli olarak verilen ve halen ülkemizin en uzun soluklu ya
şayan tek müzik temalı sanat ödülü olan 30.Mavi Nota Müzik Ödülleri 2022 yılı için “Sanat Emek Vefa Ödülü” başğı altında;

1962 yılından bu yana yaptı
ğı yüksek sanat çalışmaları ve 2021 yılında kurmuş olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ile de ülkemiz çağdaş sanatı adına ciddi bir nitelik ortaya koyarak, 2022 yılında 60. Sanat yılını kutlayan, ülkemiz yüksek sanat yaşamına kazandırdıkları göz önünde bulundurularak ve ayrıca reji, çeviri, oyunculuk, kurumsal yöneticilik ile yüksek zevk ve anlayışla eserler kazandıran, kurucusu olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni, Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni, yönetmen, yazar, hoca ve çevirmen Sayın YÜCEL ERTEN’e,

Geleneksel halk çalgısı ba
ğlama ile tanışğı 1951 yılından bu yana geleneksel müziğimize akademisyen, sanatçı, derlemeci, koro şefi, saz sanatçısı olarak emek veren, sanatçılar yetiştiren; yıllarını Anadolu ve Balkanlardaki türkülerimizi ve ezgilerimizi derlemekle, notaya almakla ve tavırlarını öğrenmek ve öğretmekle geçiren;  bugün hepimizden parçalar taşıyan, bizi biz yapan, ortaya koyduğu özverili çalışmalarıyla halk türkülerimizin zamana karşı galip gelmesini ve günümüzde icra şansı bulmasını sağlayan, özellikle Balıkesir zeybeklerinden Urfa yöresinin ilahilerine ve Rumeli türkülerine kadar derlemeler yaparak 20. yüzyıl ozanlığı vazifesini fevkalâde liyakatle ifa eden Türk Halk Müziği derleyicisi, saz sanatçısı, koro şefi ve akademisyen. Sayın YÜCEL PAŞMAKÇI’ya

30. Mavi Nota Müzik Ödülü (2022) “Sanat Emek Vefa Ödülü” , ödül
şartnamesinin ilgili hükümleri uyarınca seçiciler kurulumuz tarafından oybirliği ile verilmiştir.

Kazandıkları 30. Mavi Nota Müzik Ödülleri (2022) “Sanat Emek Vefa Ödülü” nedeniyle de
ğerli Sayın Yücel Erten ve Sayın Yücel Paşmakçı’yı tebrik ediyor, ülkemize ve yaşamımıza kazandırdıkları seçkin sanat ve kültür değerleri için teşekkür ediyor, sağlıklı günler ve çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Ödül takdim töreni 2023 yılı içinde belirlenecek bir tarihte Trabzon’da gerçekle
ştirilecektir.

*

Yücel Erten 19 Ekim 1945'te Mu
ş'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Antalya ve Ankara'da tamamladı. Çocukluktan itibaren tiyatro ile ilgilendi. Ankara Radyosu'nun Çocuk Saati programına eleman yetiştirmek için açtığı kurslara, Halkevi'nin tiyatro kurslarına katıldı. Arkadaşlarıyla Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) altında Ankara Gençlik Tiyatrosu'nu kurarak oyunlar sahneledi.

1964 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nın Tiyatro bölümüne girdi. Konservatuarda ö
ğrenci olduğu sırada amatör tiyatroya devam etti. Arkadaşları ile Sahne 9 topluluğunu kurdu. 1969 yılında Soytarılar adlı oyunu sahneleyerek Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü Yüksek Devresini bitirdi ve Ankara Devlet Tiyatrosu'nda stajyer sanatçı olarak göreve başladı.

1970 yılında, Konservatuar’a ö
ğretmen yetiştirmek üzere yurtdışına öğrenci göndermek için açılan sınavı kazandı ve ihtisas öğrenimi yapmak üzere devlet bursuyla Federal Almanya'ya gitti. Essen'de bulunan Folkwang Yüksek Okulu'nun Reji bölümünü ve aynı okuldaki dekor kostüm programını tamamladı. Almanya'daki öğrenimi sırasında; İsviçre'de Züricher Schauspielhaus (1972), Almanya'da Staatstheater Hannover (1973), Stædtische Bühnen Essen (1974) ve Bühne 64'te (1975) reji asistanlığı ve yardımcı rejisörlük yaptı. Diploma çalışması olarak Aristofanes'in Kadınlar Devleti oyununu sahneledi. Bu oyunla, okulun mezun olan başarılı birkaç öğrenciye verilen "Folkwang Ödülü"ne layık görüldü. Eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü.

Türkiye'ye döndükten sonra Ekim 1974- Aralık 1975 arasında Ankara Devlet Konservatuarı’nda ders verdi.  Ö
ğrencileriyle Franz Kafka'nın Duruşma adlı oyununu sahneledi. 1975 Temmuz'unda İskenderun'da zorunlu askerlik hizmetini yaptıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'na tayin oldu.

Erten'in Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneledi
ği ilk oyun, Recep Bilginer'in Parkta Bir Sonbahar Günüydü adlı eseri idi. 2000 yılında emekli olana kadar Ankara Devlet Tiyatrosu'nda on üç oyun sahneledi. 1979'da sahnelediği Bertol Brecht'in Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı adlı oyunu, Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenen ilk Brecht oyunu oldu.

Erten, Ankara Devlet Tiyatroları'nda rejisör olarak görev yaparken birçok ba
şka tiyatroda oyunlar yönetti. İstanbul, İzmir, Adana, Antalya ve Trabzon Devlet Tiyatroları;'nda İstanbul, İzmit ve Eskişehir Şehir Tiyatroları'nda; Kent Oyuncuları, Ankara Sanat Tiyatrosu, Tiyatro Stüdyosu, Tiyatro Kumpanyası, Öteki Tiyatro, Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu, Bilkent Oyuncuları ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin Devlet Operalarında konuk yönetmenlik yaptı.

1989, Kafkas Tebe
şir Dairesi Bertolt Brecht afişi, Halklar Tiyatrosu Makedonya. Grafik: Ressam ve Sahne Tasarımcısı Mustafa Asım. Bu afiş Ulusal Voydan Çernodrinski Tiyatro Festivali'nde ödül almıştır.

1988 yılından itibaren yurtdı
şında da çalışmalar yaptı; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Almanya, Makedonya ve Polonya'da oyunlar yönetti. 1988 yılında KKTC Belediye Tiyatrosu'nda sahnelediği Güngör Dilmen'in Midas'ın Kulakları oyunu KKTC'de Yılın Sanat Olayı seçildi. 1989 yılında Makedonya Halklar Tiyatrosu ile Kafkas Tebeşir Dairesi'ni sahneleyen Erten bu sahneleyişi ile Yugoslavya'da En İyi Rejisör Ödülü aldı.

Yücel Erten, rejisörlü
ğün yanı sıra dönem dönem Ankara Devlet Konservatuarı, DTCF Tiyatro Bölümü ve Makedonya Üsküp Tiyatro Akademisi'nde eğitim alanında hizmet verdi. 1992 Ekim'inden başlayarak 16 ay süreyle Devlet Tiyatroları'nda Genel Müdürlük ve Başrejisörlük görevini yürüttü. Bu görevde bulunduğu sürede Devlet Tiyatroları'nın yeniden yapılanması için gerekli yasal düzenlemelerin hazırlanmasına çalıştı. Genel Müdürlük için seçim yöntemini yaşama geçirmek amacı ile istifa etti. 2000 yılında yönetimi protesto amacıyla Devlet Tiyatrolarından kendi isteği ile emekliye ayrıldı.

Yücel Erten, emeklili
ğinden sonra serbest rejisör olarak çalıştı. Makedonya Dramski Teatar'da Ferhat ile Şirin (2000), İstanbul Şehir Tiyatroları'nda Schweyk II. Dünya Savaşı'nda ve İzmit Şehir Tiyatrosu'nda Bir Şehnaz Oyun (2001), Aysa Prodüksiyon için Kadınlar Devleti (2002) oyunları yönettiği oyunlardan bazılarıdır. Polonyalı yazar Slawomir Mrozek'nin bir öyküsünden oyunlaştırıp Üsküp Halk Tiyatrosu'nda sahnelediği Sınırdaki Ev adlı oyun ile 2003 yılında Makedonya Ulusal Tiyatro Festivali'nde En Başarılı Oyun Ödülü'ne değer görülmüştür.

Erten, Haziran 2002'de
İzmit Şehir Tiyatrosu'nun Genel Sanat Yönetmeni oldu; 2004 yılında bu görevden alınana kadar bu görevi sürdürdü. 2004'ten itibaren serbest rejisör olarak çalıştı ve İstanbul'da yaşadı. Film ve dizi oyunculuğu da yaptı. 2021'de kurulan İzmir Şehir Tiyatroları'nın kurucu genel müdürü oldu. Tiyatronun açılışı Yücel Erten’in 1995'te Aziz Nesin öykülerinden uyarladığı Azizname adlı oyunla yapıldı. Halen bu görevini sürdürmektedir.

Yabancı dillerden Türkçe'ye oyun çevirileri, sahne uyarlamaları, Türkçeden Almancaya 5 oyun çevirisi vardır. Kadınlar Devleti, Cumhuriyet Yolu ve Suikast isimli üç oyunu bulunur. Ödenekli tiyatroların sorunları hakkında "Devletin Tiyatrosu Olmaz mı?" (2012) ve tiyatro anılarını içeren "Akıntıya Kürek" (2018) adlı anı kitabı vardır.

*

Yücel Paşmakçı, 24 Ağustos 1935 tarihinde İstanbul'un Kadıköy semtinde doğdu. Eğitimini İstanbul'da sürdüren Paşmakçı, Denizcilik Lisesi'nde eğitime başladıysa da bir süre sonra ayrılarak Haydarpaşa Lisesi'ne girdi. Mezuniyetinin ardından başladığı Üniversite eğitimini ise aile sebebiyle yarıda bıraktı.

Orta e
ğitim yaşlarından bağlama çalmaya ilgi duydu. 1951'de bağlamayla tanışmasına vesile olan kişi ise arkadaşı Yıldırım Alpago'dur.

İstanbul Radyosu tarafından açılan sınavda başarı göstererek, bağlama sanatçısı olarak 1954'te göreve başladı. Aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuarı’nda çalıştı. 1961-1972 seneleri arasında Adnan Ataman'ın şef yardımcılığını üstlendi. 1960'lı yılların sonundan itibaren İstanbul Radyosu Yurttan Sesler Topluluğu’nun şefi olarak görev aldı ve çeşitli programlar yönetti. 1968 yapımı Köroğlu filminin müziklerini yaptı. 1972’de Nida Tüfekçi'nin Ankara'ya gitmesi sonrası boşalan ve Tüfekçi'nin giderken devralmasını istediği İstanbul Radyosu'nda Türk Halk Müziği ve Oyunları Şubesi Müdürlüğü görevini üstlendi. Çeşitli kurum ve kuruluşta kurucu üyelik, kurul üyeliği gibi görevler yürüttü. TRT Müzik Dairesi Başkanlığı THM Merkez Müdürlüğü görevini yaptı.

Yücel Pa
şmakçı bu dönemde, 1937’den 1952’ye kadar Anadolu’dan derlenen ve asılları Ankara Devlet Konservatuvarı Folklor Arşivi'nde bulunan 10 bin civarındaki türkünün kopyalarının TRT Arşivi'ne aktarılması çalışmalarını Nida Tüfekçi'nin bıraktığı yerden tamamlattı.

TRT'nin çe
şitli yörelerden türkü ve oyun havasını ihtiva eden repertuar sayısını beş bin seviyesine çıkarttı.

Derleme çalı
şmaları için ilk olarak 1964 yılında Kütahya’ya gitti. Hisarlı Ahmet’ten ve Şarköy'deki Selanik muhacirlerinden derlemeler yaptı. 1997 yılında belediye konservatuarının halk müziği bölümünü oluşturmak için Bursa'ya gitti ve bu vesile ile bir derleme heyetiyle Kütahya Tavşanlı ve Bursa’nın dağ köylerinden türküler derledi. Çeşitli yıllarda farklı yörelerdeki çalışmaları sonucunda "Bir Fırtına Tuttu Beni", "Bir Yiğit Gurbete Gitse", "Dam Üstüne Çul Serer", gibi türküleri müzik hafızalarına kazandırmış, özellikle Muzaffer Sarısözen'in derleme üslubunu yararlı bulup övmüştür.

1983’te
İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’na geçti ve 2000 senesinde emekli olana kadar çalışmalarını bu kurumda yürüttü. Türk Halk Müziği Anasanat Dalı Başkanlığı görevini üstlendi.

En zor uzun havaları bile notaya alabilmesiyle ünlü olan Pa
şmakçı, 2004 senesinde Aydın Doğan Türk Halk Müziği Ödülü'ne layık görüldü. 2009 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından Türk Musikisi Devlet Konservatuarı kurucularından olan Paşmakçı'ya Türk Halk Müziği Onur Ödülü verildi. 2012 yılında Gaziantep Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi senatolarınca kendisine Fahri Doktora Unvanı takdim edildi.

Ö
ğrencisi Süleyman Şenel, hocası Yücel Paşmakçı hakkında biyografik bir söyleşi kitabını 2009 yılında yayınlamıştır.

Müzik piyasası için doldurdu
ğu onlarca plak çalışması yanında yine 2009 yılında yayınlanan "Miras" adlı bir CD albüm çalışması bulunmaktadır.

Tüm Haberler