ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Vefatının 15. Yıldönümünde Kurucusu Opera Sanatçısı, Rejisör ve Devlet Sanatçısı Aydın Gün’ü Anıyor… 30.11.2022


İstanbul Devlet Opera ve Balesi, vefatının 15. yılında opera sanatçısı ve rejisör Aydın Gün’ü anıyor. 6 Aralık 2022 akşamı sanatseverler ile buluşacak olan konser, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde izlenebilecek.

Türkiye’de operanın kurucusu kabul edilen Aydın Gün, Türkiye’de opera sanatının yerle
şmesi ve ilerlemesi için dönüm noktası sayılabilecek zamanlarda, çok değerli çalışmalara imza atmıştır. 1959 yılında İstanbul Şehir Operası’nı (bugünkü İstanbul Devlet Opera ve Balesi) kuran Aydın Gün’ün anılacağı konserin programında, Gün’ün sanat hayatına damga vurmuş eserler sanatseverlere sunulacak.

Giuseppe Verdi’nin “Macbeth”, “Rigoletto”, “Nabucco” operaları, Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Sihirli Flüt”, Giacomo Puccini’nin “Madama Butterfly” ve “Tosca” operaları,  Ruggero Leoncavallo’nun “Palyaço” operalarından aryalar konserde seslendirilecek. Ayrıca Adnan Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu”ndan bir bölüm ve Özgür Sevinç’in, Telli Kavak ve Tepeba
şı adlı parçaları da programda yer alıyor.

Konserin konsept hazırlı
ğı ve sunumu Niyazi Ölmez, anlatımı ise Betül Görgülü tarafından gerçekleştirilecek. Şef Paolo Villa yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu, konserde sahnede olacak.   

Göktu
ğ Alpaşar, Pınar Çulha, Alper Göçeri, Hüseyin Likos, Cahit Şaher, Ufuk Toker, Hande Soner Ürben, Evren Işık Yasemin ve Viyolonsel Sanatçısı Şafak Erişkin’in solist olarak yer alacağı konserin piyanistleri Yuliya Bapova ve Özgür Sevinç.

Aydın Gün Kimdir?

Opera sanatçısı ve rejisör Aydın Gün, Türkiye’de operanın kurucusu olarak kabul edilir. 1917 yılında Adana’da do
ğan ve müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuvarı’nda devam eden Aydın Gün, 1941’de bu okulun ilk mezunları arasında yer aldı.

1942’de Carl Ebert’in sahneye koydu
ğu ve Türkiye’de sahnelenen ilk opera eseri olan “Madama Butterfly”da (G.Puccini) Pinkerton rolüyle sahne aldı. L.van Beethoven’in “Fidelio” ve “9.Senfoni” adlı yapıtlarında tenor partilerini seslendirdi. W.A.Mozart’ın “Figaro’nun Düğünü” operasında Don Curzio rolüyle seyircinin karşısına çıktı. Adnan Saygun’un “Yunus Emre” oratoryosunun dünya prömiyerinde tenor partisini seslendirdi. A.Adnan Saygun’un “Kerem” operasının Ankara’da yapılan dünya prömiyerinde eserin rejisini ve solistliğini üstlendi.

Ankara’da 9 Kasım 1953 tarihinde Atatürk’ün naa
şının, geçici yeri olan Etnografya Müzesi’nden, yeni tamamlanan Anıtkabir’e (Mozole’ye) nakli törenlerinde gerçekleşen, Nevit Kodallı’nın “Atatürk Oratoryosu”nda tenor partisini söyledi. 1951 yılında devlet tarafından Viyana’ya gönderilen Aydın Gün, dönüşünde Ankara Devlet Operası başyönetmenliğine atandı ve 1950’li yılların sonlarından itibaren opera klasiklerinden 40’ın üzerinde yapıtın rejisini gerçekleştirdi.

1959 yılında
İstanbul Şehir Operası’nı (bugünkü İstanbul Devlet Opera ve Balesi) kurdu. İstanbul Şehir Operası 19 Mart 1960 tarihinde Tepebaşı Tiyatrosu’nda “Tosca” eserini sahneleyerek perdelerini açtı. G.Verdi’nin “Aida” ve “Macbeth” operalarının Türkiye prömiyerlerini İstanbul Şehir Operası ile gerçekleştiren Aydın Gün, bu dönemde Türk Halk Müziği parçalarının çok sesli yorumlarının yer aldığı bir plak çıkardı. 

1965’te önce Ankara Devlet Operası ba
şyönetmenliğine, ardından Atatürk Kültür Merkezi’nin (İstanbul Kültür Sarayı) tamamlanması üzerine İstanbul Devlet Opera ve Balesi başyönetmenliği’ne atandı. Açılışından kısa bir süre sonra Atatürk Kültür Merkezi binasının yanması üzerine 38 gün gibi çok kısa bir zaman zarfında Maksim Sahnesi’ni açan Aydın Gün, birçok eseri burada sahneledi.

Atatürk Kültür Merkezi’nin yeniden açılmasıyla burada 11 Mayıs 1978 tarihinde “Carmen” operasını seyirciyle bulu
şturdu. Ardından resmî açılışı Saygun’un “Yunus Emre” oratoryosu ile yaptı. Ankara ve İstanbul Devlet Konservatuarlarında da 25 yıl süreyle ders veren Aydın Gün, 1973 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın da kurucuları arasında yer aldı.

1974–1993 yılları arasında Uluslararası
İstanbul Festivali’nin Genel Müdürü olarak İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın yaptığı birçok etkinliğin öncüsü oldu. IKSV’deki görevinin ardından Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun genel sanat yönetmenliğini üstlenen Aydın Gün, İtalya Cumhurbaşkanlığı’nın “Commendatore” nişanı, Avrupa Konseyi Kültür Ödülü (1974), Çekoslovakya’nın Smetana Ödülü’nü (1975) aldı. Aydın Gün 1988 yılında Devlet Sanatçısı unvanıyla onurlandırıldı. 30 Kasım 2007 tarihinde Berlin’de hayata gözlerini yumdu.

Tüm Haberler