ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1934
Şu an 11 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


"Şehit ailesinin acısını oratoryoyla paylaştım" 14.10.2007


Kara Kuvvetleri eski komutanı Aytaç Yalman, sözlerini yazdığı Şehitler Oratoryosu ile şehit ailelerinin duygularını paylaşmak istedi. Emekli orgeneral "Acıyı topluma yaymalıyız" diyor..

Bir komutan için yanında görevli subaylarının, vatan hizmeti yapan erlerinin şehit düşmesinden daha acı ne olabilir? Yıllarca bu acıyı derin biçimde içinde hisseden eski Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman, duygularını bütün Türkiye'yle paylaşmak için Şehitler Oratoryosu adını verdiği bir eserin librettosunu (sözlerini) yazdı. Komutanlık yıllarında, hafta sonlarında görev yaptığı şehirlerden İstanbul ve Ankara'ya konser dinlemek için saatlerce yolculuk yapmaktan yorulmayan, operaları anlamak için İtalyanca öğrenen Yalman'ın hayatında artık sadece müzik var denilebilir. Oratoryoyu yazma amacını "Şehit ailelerinin acısını bütün topluma yaymak istedim,'' diye açıklayan Yalman, eserin 18 Mart Şehitler Günü'nde Türkiye'nin her yerinde seslendirilmesini istiyor:

* Neden bir libretto yazma ihtiyacı hissettiniz? Türkiye'de şu anda çok ciddi olaylar yaşanıyor. Aşağı yukarı her gün şehit veriyoruz. Bu toplumsal olayı yalnız belirli mekanlarda, belirli bir grubun öfkesinin ötesinde, daha anlamlı, daha anlaşılabilir, toplumun bütününü kavrayan bir anlatım biçimiyle anlatmak istedim. Duyguları, acımızı müzikle anlatmanın iyi olacağını düşündüm. Yıllardır müzikle de ilgilendiğim için şehitleri bir oratoryo ile toplumun geniş kesimine yaymak ve daha kalıcı olmasını sağlamak istedim.

* Bir komutan için şehit ailelerinin acılarını paylaşmak, mesleğinin en zor anları olmalı... Amacım şehit ailelerine, o şehit evlatlarına bir hizmet gösterebilmek... Çünkü ben şehitlere herhangi bir insanın baktığı gibi bakmıyorum. Ben onlarca insanı bizzat kendi elimde kaybettim. O acıyı içimde çok derin yaşadım. Bu acıyı bir şekilde dışarıya vurmam gerekiyordu. Bunu bir görev telakki ettim.

'ŞEHİT MEKTUBU OKUDUM'

* Acı ve duygusal bir temayı anlatan oratoryonun sözlerini yazmak için nasıl hazırlandınız?
Şehitlikle ilgili epey kitap okudum. Hatta dini kitaplar da okudum. Eserin bir bölümü mistik çünkü... Şehit mektuplarını okudum.

* Hangi şiirlerden etkilendiniz? Şairlerimizin şiirlerinden alıntılar yaparak metni zenginleştirdim. Ben Nazım Hikmet'in Davet şiirinden daha güzel vatanı anlatamam. Mehmet Akif Ersoy'dan daha güzel Çanakkale şehitlerini nasıl anlatabilirim?

* Hemen her gün şehit veriliyor. Siz de yazarken çok duygulu günler yaşamış olmalısınız... İnşallah biter, böyle bir şeye ihtiyaç kalmaz. Ben de bir toplumsal ihtiyaç olarak gördüm bu çalışmayı...

* Başka eserler yazmayı düşünüyor musunuz?  Evet, kahraman Türk kadınları için bir kantat yazmak istiyorum. İstiklal Harbi'nde kadınlarımızın yaptığı kahramanlıkları bugünün insanı, bugünün gençlerinin bilmesi lazım. Bunları bir makale halinde yazacağım, ama eğer imkân bulursam böyle bir kantat da yazmak istiyorum. Onu da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne yetiştirmeye çalışacağım.  

Haber ve ropörtaj: Figen Yanık/Sabah


 
Tüm Haberler