ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1934
Şu an 5 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Afrika geleneksel müziklerini tüm dünyaya sevdiren SALIF KEITA 3 Nisan'da CRR'de! 29.03.2010


"Mutluluk yarına ait değil. Mutluluk burada ve şimdi başlar", Moffou, Salif Keita

Batı Afrika’nın geleneksel şarkılarını 70'li yıllarda efsane haline gelen Rail Band ve Ambassadeurs gruplarıyla tüm dünyaya sevdiren, 1987 yılında yayınladığı ilk solo albümü "Soro" ile ülkesi Mali’nin ve Afrika'nın sesi olan Salif Keita 3 Nisan’da İstanbul’a geliyor.

Yepyeni albümü ‘La Difference’ ile yine sosyal konuları işleyen, şarkılarının sözleri ile tüm dünyaya umut ve yaşama sevinci mesajları veren sanatçı Türk izleyicisiyle 3 Nisan’da CRR’de buluşuyor. 

SALIF KEITA Hakkında

Kırk yılı aşkın bir süredir Salif Keita Mali’nin sesi olarak ekibiyle yenilik peşinde kaydettiği albümleri ile Afrika müziklerini dünyaya ulaştıran öncü bir müzisyen. Seyahatleri ve yurtdışındaki çalışmalarıyla asla Batı Afrika’nın Mande köklerini bir kenara bırakmayan ve kendi kültürünü tüm dünya ile paylaşan bir sanatçı.

Öncü bir şarkıcı ve besteci olarak Salif ilk tecrübelerini avangart bir grup olan The Rail Band ile kazanmış ve 70’lerin en ünlü orkestralarından biri olan Ambassadeurs ile ününe ün katmış. 70’lerin bu iki ünlü Mali Orkestrasıyla çalıştıktan sonra 1987 yılında ilk solo albümü ‘Soro’ ile dünya müziği kategorisinin yükselen yıldızları arasına girmiş.

Her ikisi de klasikleşen 2002 yılı albümü ‘Moffou’ ve 2005 yılı albümü ‘M’Bemba’ ile yakaladığı uluslararası başarıdan sonra  akustik üçlemesinin son halkasını Universal Jazz etiketiyle yayınladığı son albümü ‘La Difference’ tamamlıyor.

Çoğunu Paris’te kaydettiği yepyeni şarkılarıyla kariyerinin en enerjik albümlerinden birine imza atmış. Keita Paris dışındaki kayıtların bir kısmını Mali’de Bamako’daki Le Moffou adını verdiği kendi stüdyosunda gerçekleştirmiş. Sanatçı Nijer nehri kıyısındaki Djoliba, Los Angeles ve Beyrut’ta albüm kayıtlarını tamamlamış.

Salif Keita geleneksellik konusunda tutucu olmak yerine müzik konusunda evrimleşmeye inanan ve özellikle teknolojinin imkanlarından yararlanan bir müzisyen olarak öne çıkıyor. Yeni albümü gösterişli düzenlemelerle bir mücevher gibi parlıyor.

Salif güçlü bir sanatçı olduğunu hem sözleriyle hem müzikleriyle tüm şarkılarında gösteriyor. İster Malinka, ister Bambara dilinde veya Fransızca olsun sanatçının sesi söylediği her dilde gerçek duyguları yorumlayabilme yeteneğine sahip. Şiirsel olarak kendini en doğru şekilde ifade etmek isteyen sanatçı şarkı söylerken bu dillerle oynarken asla bocalamıyor.

Salif Keita Afrika’nın gurur duyduğu, Afrika’yı en iyi temsil eden dünya müziği sanatçılarından biri.

Bir Albino olarak dünyaya gelen Keita, büyüdüğü topraklarda çocukluktan yetişkinliğe geçerken beyaz teniyle lanetli bir hastalığa yakalanmış gibi görülmesi hakkında şunları söylüyor"Ben bir siyahım, tenim beyaz ve hoşuma gidiyor, bu benim farklılığım, ben beyaz bir adamım ama kanım siyah, bunu seviyorum, bu güzel bir farklılık”.  ‘La différence’, albümünün ilk single’ı ve isim şarkısında bu söylediklerini bir şarkıyla anlatmış oluyor. Bu şarkının dışında albümde albino bilinçliliğini artırmak üzere çağrıda bulunan sanatçı kendi ülkesi adına çevre bilinçliliği konularına da dikkat çekiyor.

‘Ekolo d’Amour’ Afrika’nın onlarca yıldır çektiği ve dünyanın kayıtsız kaldığı ekolojik trajediler konusunda bilinçliliği artırmayı amaçlıyor. ‘San Ka Na’  adlı şarkısında Salif kendi halkını kenarında büyüdüğü ve yetiştiği Nijer nehrinin korunması konusunda uyanışa çağırıyor. Sanatçı Mali’nin belkemiği olan bu nehrin güzel sularının kirlenmesi konusunda politikacıların hiçbir önlem almamasına içten bir çığlıkla tepki gösteriyor.

Albümün prodüksiyonunu gerçekleştiren Patrice Renson, Vanessa Paradis ve Ben Ricour ile çalışmış. Bu albümde pop etkileri her zamankinden daha çok hissediliyor.

Partice Renson Samigna, San Ka Na ve Ekolo d’Amour  şarkıları için yaylı düzenlemelerini yapmış ve bu şarkılar Beyrut’ta Lübnanlı trompetçi Ibrahim Maalouf eşliğinde kaydetmiş. Özellikle bu üç şarkıda Salif’in vokallerinde de oryantal etkileri hissediliyor ve ud ve n’goni enstrümanlarının yakınlığında da belli oluyor.

Joe Henry kayıtlarını yaptığı, yapımcılığına imza attığı ve yeniden düzenlediği Papa ve Folon  şarkılarıyla albümün en dikkat çeken şarkılarını imza atarken, Salif’in repertuvarına Seydou gibi klasikler armağan etmiş oluyor.Seydou aslında sanatçının Bamako’daki Ambassadeurs grubundan kalma şarkısı Seydou Bathily’nin yeni hali. Eserlerin ciddi konulardaki temalarına rağmen hepsi sonunda yaşama keyfi ve umut dolu şarkılar olmaya da devam ediyorlar.

Djélé şarkısının melodisi balafon çalarak eşlik eden Keletigui Diabaté ile zenginleşiyor. Diabete Mali müziklerinde abideleşen bir isim ve Salif’in 40 yıllık kariyerinde en sadık ortaklarından biri.

Salif’in albümündeki birbirinden yetenekli müzisyenlerin çoğu uzun yıllar sanatçıyı yalnız bırakmamış isimler: Bas gitarda Jannick Top, çello’da Vincent Segal, Gaffou şarkısına eşlik ederken, Ibrahim Maalouf'un trompeti Samigna şarkısıyla karşımıza çıkıyor. Kante Manfila ve Ousmane Kouyate’nin gitarları Mamadou Kone'un perküsyonuna San Ka Na adlı şarkıda birlikte eşlik ediyor. Guy N’Sangue’ın bas gitarı Djélé adlı şarkıda ve Seb Martel ve Bill Frisell gitarları Folon şarkısında albümü renklendiriyor.

Seydou şarkısındaki yumuşaklık, La Difference, şarkısındaki içtenlik, Folon şarkısındaki derinlik ve San Ka Na adlı şarkıdaki melankoli albüme çok farklı zenginlikler katıyor. Ancak albümdeki müzisyenler birlik duygusuyla Salif’in etkileyici sesine ve sanatına katkıda bulunuyorlar. Albümün isim parçası “Herkesle mutluluğunu paylaşıyor” ve evrensel mutluluk için gerçek bir manifesto sunuyor.

Salif Keita Albino Vakfı

Salif "Afrika’da albino olarak dünyaya gelmek dramatik bir şey” diyor. Eğitim sisteminin yokluğu, yüzde yetmiş beşlik nüfusun okuma yazma bilmediği bir ülkenin albino ile ilgili felaket inançlarının hala devam ettiğini açıklıyor. 2001 yılından beri Salif Keita’nın Albino hastaları için kurduğu vakıf Mali’de bu konudaki bilinçliliği artırmak için ve Albinoların lanetlenmiş olduğu konusundaki cahilce inançları ortadan kaldırmak için çalışmalar yapıyor.

3 NİSAN 2010 - 20:00, CRR  

Biletler Biletix'de!  www.biletix.com
Biletix Çağrı Merkezi (0 216 556 98 00) 
 
Tüm Haberler