ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 18 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yeni Albümler


Doğu’nun başkentinden batılı sesler: Dersaadet’te Avrupa Müziği

 

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Piyanist-Müzikolog Dr. Evren Kutlay Baydar, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında hâkim olan batılılaşma hareketi neticesinde ön plana çıkan batı müziği eserlerinden seçilmiş bir yelpazeyi yorumluyor. Eserlerin büyük çoğunluğunun, ilk kez, bestelendiği piyano ile çalındığı bu kayıt, arşiv eseri kimliğiyle ön plana çıkıyor. Osmanlı’da II. Mahmud döneminden itibaren batı müziği icra ve üretimi ön plana çıkmış, bu bağlamda dünya çapında birçok Avrupalı müzisyen Türk topraklarına konser vermek ya da batı müziğini öğretmek üzere davet edilmiştir. İşte Cumhuriyet Türkiyesi’ne temel teşkil edecek Osmanlı dönemindeki bu çalışmalarda görev almış Avrupa kökenli ya da Türk müzisyenler besteledikleri eserlerle batı müziğinin ilk adımlarını ölümsüzleştirmişlerdir.

Dr. Evren Kutlay Baydar’ın Dersaadet’te Avrupa müzi
ği başlıklı bu CD’sinde batı müziği formlarında bestelenmiş ve ilgili padişahın döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nun milli marşı olarak kullanılmış “Mecidiye”, “Reşadiye” gibi marşların yanı sıra yine V. Murad, Abdülaziz gibi padişahların ve Burhaneddin Efendi, Necmeddin Efendi, Ahmed Nihad Efendi gibi şehzadelerin kendi besteleri de kayda alınmış. Ayrıca Kutlay Baydar’ın Osmanlı’nın Avrupalı Müzisyenleri başlıklı kitabında çalışmalarına geniş yer verdiği birçok Avrupalı bestecinin de eserleri CD’de yerlerini almış. Yine ilk kadın bestecilerimizden Fatma Zinnur Hanım’ın Osmanlı-Yunan Savaşı’nda kazanılan zafere ve Sultan II. Abdülhamid’in culüs merasimine ithaf ettiği marşlar da bu CD vesilesiyle gün yüzüne çıkmış oluyor. CD’de dikkat çeken bir diğer eserse; Osmanlı yıllarından itibaren Türk topraklarında görev yapmış Avrupalı müzisyen Enrico Henri Furlani’nin Gazi Mustafa Kemal’e ithaf ettiği “Milli Ün”…

Osmanlı’dan Cumhuriyete çok sesli müzik tarihimizin müzikal yolculu
ğunu bugüne kadar yaptığı araştırma yayınlarını destekleyerek piyanosuyla kayda alan Dr. Evren Kutlay Baydar, Osmanlı tarihine ilgi duyan herkesi müzik tarihimizin büyülü dünyasına davet ediyor. Dersaadet’te Avrupa Müziği başlıklı CD, Anatolian yapım tarafından çıkarıldı.

 

Tüm Albümler